Logo Observatorul Social
Ultimele Articole
  Ultimele Locatii

   Articol din categoria Utile

   De vorba cu Monica Tatoiu despre dizabilitate, divinitate si eutanasie

   Publicat: / Actualizat: /
   De vorba cu Monica Tatoiu despre dizabilitate, divinitate si eutanasie
   'Afiș articol "De vorba cu Monica Tatoiu despre dizabilitate, divinitate si eutanasie"
   Ceea ce suntem este voia Lui. Daca credem asta nu putem gresi, afirma Monica Tatoiu
   Publicat: / Actualizat:
   3.032 vizionări
   0
   Cod de incorporare:
   Previzualizare:
   Configurare:

   Conținut restrâns
   Buton interacțiune
   Afișează fundalul
   E-mail:
   Previzualizare mesaj:
   Articole trimis de pe Observatorul Social: “De vorba cu Monica Tatoiu despre dizabilitate, divinitate si eutanasie” — Ceea ce suntem este voia Lui. Daca credem asta nu putem gresi, afirma Monica Tatoiu

   trimite

   Proaspăt pensionată, Monica Tatoiu este un formator de opinie foarte îndrăgit.

   Fostă profesoară de matematică, Monica Tatoiu a ajuns să fie deosebit de stimată ca fiind una dintre cele mai de succes femei de afaceri din Romania.

   În urmă cu șapte ani admiratorii săi au urmărit cu îngrijorare și speranță veștile Monicăi Tatoiu, după ce toată media românească a anunțat că aceasta suferă de cancer.

   S-a vindecat, iar credința în Dumnezeu a fost cel mai puternic remediu în tratamentul împotriva cancerului, folosit de vedetă.

   Monica Tatoiu a acordat acest interviu pentru Observatorul social, publicația Consiliului Național al Dizabilității din România, cu drag și respect pentru persoanele cu dizabilități.

   Observatorul social: Cum gândiți o societate modernă (actuală) în care persoanele cu dizabilități și-ar găsi locul?

   Monica Tatoiu: NU există persoane cu dizabilități. Există oameni care au altfel de abilități decât majoritatatea.Se știe că nevăzătorii au capacități auditive peste medie, de exemplu.Tatăl nostru, în marea lui dragoste ne ajută să compensam pierderile vremelnice. În perioada cât am fost în scaunul cu rotile, am învățat asta. Avem nevoie să credem că viața este un dar care merită sărbătorit cu demnitate. Cine ne împiedică trebuie învățat, cu înțelepciune, să ne respecte.

   Observatorul social: Persoanele care se nasc cu o dizabilitate gravă cum ar trebui să-și trăiască viața?

   Monica Tatoiu: Ne naștem așa cum ne este dat de El. Unele abilități sub medie nu sunt fizice, nu se văd, dar nu sunt mai puțin oprimante. Urmărți-l pe Steven Hawking. Un geniu care influențează profund lumea în care trăiește. Important este ca familia să îl sprijine pe cel care este altfel decât majoritatea, astfel încât talentul dat de Creator să producă valoare pentru semeni. Fiecare avem un destin. Să îl trăim cu demnitate. Statul modern trebuie să acționeze conform acestor principii.

   Observatorul social: În România eutanasia este un subiect tabu. În rarele ocazii în care presa a transmis dorința unor bolnavi incurabili de a beneficia de provocarea morții nedureroase, pentru a li se curma suferința fizică îndelungată, s-a creat o întreagă isterie. Cum ar trebui abordat subiectul?

   Monica Tatoiu:
   Dacă am drept de vot, cu implicații pentru destinul a mii de oameni, de ce nu pot să am dreptul de a decide propriul destin, asumându-mi responsabilitatea consecințelor propriilor decizii. Dacă financiar societatea nu plătește pentru deciziile mele, ce drept are să mă împiedice să votez pentru mine? O duplicitate în principii. Sunt liberă și nimic între mine și Dumnezeu nu contează. Cred că religia protestantă, mai ales calvinismul reprezintă valorile creștinismului secolului 21.

   Observatorul social: Cum ar trebui să-și trăiască viața persoanele care mai au foarte puțin de trăit?

   Monica Tatoiu: Cred ca fiecare persoană majoră are dreptul să aleagă cum își trăiește viața, asumându-și consecințele decizilor sale. O femeie trebuie să aibă dreptul la avort, la fel cum un bolnav incurabil trebuie să aibă dreptul la sinucidere asistată. Dacă ai drept de vot trebuie să ai dreptul de a alege în orice altă problemă.Păcatele, dacă există, sunt individuale și asumabile de persoanele majore.

   Observatorul social: Dacă ar fi să vorbim fără cuvinte ce ați alege între fizic și metafizic? (exemplificați).

   Monica Tatoiu: Dumnezeu este în mine, sunt parte din El și tot ceea ce gândesc și fac este drumul prin teluricul vremelnic. Dacă greșesc atunci o să fiu ajutată să mă îndrept. Lucian Blaga în trilogiile sale definește cu măiestrie pendularea între cele două dimensiuni. Nu mai e nimic de spus.

   Ceea ce suntem este voia Lui. Dacă credem asta nu putem greși.

   Doina /
   Nu vreau sa intelegeti gresit ca am ceva cu d-na Tatoiu. O admir si o respect mult. Nici cu subiectul in sine, as fi pentru eutanasierea mea daca as suferi de ceva incurabil. Insa astfel de subiecte, interviuri ar fi elocvente discutand cu persoane cu dizabilitati care traiesc zi de zi astfel. Răspunde | 0
   Marius /
   O tampenie (imi cer scuze, dar asta e termenul cel mai bland pe care-l am la dispozitie) mai mare nu am citit: Sa nu omori, oare d-na Tatoiu a inteles ce inseamna? Amesteca lucrurile grosolan ... si pe de alta parte oarecum subtil pentru un neavizat! Sa spui ca o femeie are drept sa avorteze si dupa aceea sa spui, care e un lucru cat se poate de categoric si dupa aceea sa spui Pentru cineva care nu citeste cu minima grija Sfanta Scriptura, citez: - am dreptul de a decide propriul destin, asumându-mi responsabilitatea consecințelor propriilor decizii - am incheiat citatul?!?!?!??!? Corect era sa apuna: Dumnezeu prin Cuvantul Sau interzice aceste lucruri (avortul si eutanasierea), dar daca cineva alege sa faca altceva este problema sa si va da socoteala! Asta ar fi fost intr-adevar corect! Răspunde | 2
   zoltan /
   d-na Tatoiu nu stiu daca am apelat la dumneavostra ie bine sau rau
   vad saiturile umanitare de ajutorare se doneaza nu se donaza dar nici unul nu spune cam ce pensie au eu am 58 de anii loco motor din nastere de multi anii incerc sa fac rost de scuter electric de handicap dar nu am reusit intrb si eu asa am pensia de 500 ron cum pot si dona daca factura la lumina gaz trec pe 500 ron ma puteti ajuta sa primesc si eu un scuter electric macar unul folosit
   va multumesc si scuze daca vam deranjat
   Răspunde | 0

   observatorul  .RO 

   Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
   Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
   telefon: 0314.251.983 | e-mail:office@observatorul.ro

   DESPRE

   ...

   ASISTENȚĂ

   ...

   LEGAL

   ...