Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

EDF isi mandifesta dezamagirea cu privire la Actul Accesibilitatii

Publicat: / Actualizat: /
EDF isi mandifesta dezamagirea cu privire la Actul Accesibilitatii
Afiș articol "EDF isi mandifesta dezamagirea cu privire la Actul Accesibilitatii"
Comisia pentru piata interna a Parlamentului European, Comisia IMCO, a adoptat un raport foarte dezamăgitor referitor la Legea accesibilitatii.
Publicat: / Actualizat:
2.340 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “EDF isi mandifesta dezamagirea cu privire la Actul Accesibilitatii” — Comisia pentru piata interna a Parlamentului European, Comisia IMCO, a adoptat un raport foarte dezamăgitor referitor la Legea accesibilitatii.

trimite

Traducere: Lavinia Elena Niculicea
    
Comisia pentru piaţa internă a Parlamentului European (Comisia IMCO) a adoptat un raport foarte dezamăgitor referitor la Legea accesibilității.

Comisia IMCO a defavorizat cererile de afaceri privind drepturile persoanelor, inclusiv ale persoanelor cu handicap, ale persoanelor în vârstă şi ale tuturor consumatorilor. Acest lucru contrazice pe deplin toate declaraţiile anterioare ale Parlamentului European referitoare la Legea accesibilității şi, în special, la rezoluţia Parlamentului European din 7 iulie 2016. Raportul atenuează propunerea Comisiei Europene într-o asemenea măsură încât există riscul ca Legea privind accesibilitatea să fie lipsită de sens pentru milioane de oameni din Europa, notează EDF pe site-ul său.

În acest moment în Europa, cetăţenii trebuie să vadă că instituţiile europene adoptă legi şi politici care vor aduce beneficii oamenilor obişnuiţi. EDF este consolidată de hotărârea noastră de a colabora cu membrii, partenerii şi aliaţii noştri, pentru ca Parlamentul European să lupte pentru drepturile persoanelor cu handicap, așa cum s-a întâmplat în trecut. Solicităm tuturor deputaţilor din Parlamentul European să modifice substanţial raportul Comisiei IMCO în sesiunea plenară, din iunie şi să promoveze un act puternic şi ambiţios privind accesibilitatea.

Un raport care nu îndeplineşte potențialul Legii accesibilităţii


EDF, împreună cu membrii şi partenerii săi, au purtat o campanie puternică pentru adoptarea unei legislaţii ambițioase privind accesibilitatea produselor şi serviciilor din Europa. Cu toate acestea, aproape toate amendamentele privind problemele pe care mişcarea pentru persoanele cu handicap le-a propus, au fost respinse de Comisia IMCO. În cadrul votului final, raportul a fost adoptat de o majoritate restrânsă de deputaţi IMCO: 19 voturi pentru şi 17 abţineri.
Realizarea unui text juridic amplu şi ambiţios, care să aducă o schimbare reală în viaţa a 80 de milioane de europeni cu handicap, a celor 150 de milioane de persoane în vârstă şi a celorlalţi cetățeni este acum în pericol.

Raportul Comisiei IMCO, aşa cum a fost votat:

•    Exclude complet microintreprinderile de la a-şi face produsele şi serviciile accesibile tuturor;
•    Limitează legătura dintre achiziţiile publice şi fondurile structurale ale Uniunii Europene (UE);
•    Nu abordează în totalitate accesibilitatea mediului construit;
•    Elimină definiţia ,,persoanelor cu limitări funcţionale"
•    Scuteşte întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), precum şi microîntreprinderile, de obligaţia de notificare către autorităţi;
•    Limitează aplicarea Legii privind serviciile de transport;
•    Acordă perioade de tranziţie mai lungi la terminalele de autoservire;
•    Limitează cerințele de accesibilitate pentru serviciile audiovizuale numai pentru site-urile web şi aplicaţiile mobile.

Ce înseamnă asta în practică?

•    Scutirea microîntreprinderilor înseamnă că multe servicii comerciale online, precum și cărțile electronice ale micilor editori vor fi inaccesibile; Milioane de oameni din Europa, inclusiv persoanele cu dizabilități, vor fi în continuare excluse de la cumpărăturile online sau de la citirea cărților electronice.
•    Clădirile nu vor trebui să fie accesibile, în cazul în care statele membre demonstrează că acestea au deja orice tip de legislaţie privind accesibilitatea, deși această legislație ar putea fi foarte limitată sau insuficientă în practică. Prin urmare, milioane de oameni din Europa vor continua să se confrunte cu obstacole în ceea ce priveşte intrarea într-o bancă, într-o școală, sau într-o gară, etc.
•    Va fi posibil ca fondurile UE şi banii contribuabililor să fie folosiţi în scopul de a plăti pentru o clădire școlară care nu este accesibilă, deoarece nu există încă cerinţe obligatorii privind accesibilitatea. Intrarea în şcoală va continua astfel să fie imposibilă pentru mulţi copii cu dizabilităţi din Europa.

•    O companie "mică" de până la 250 de angajaţi poate continua să producă produse inaccesibile fără a fi nevoită să notifice autoritățile, dacă consideră că faptul de a face produsele şi serviciile lor accesibile, ar fi o povară prea mare pentru ei. În practică, va fi dificil să verificaţi dacă ei aplică corect cerinţele privind accesibilitatea.
•    Atunci când o companie calculează costurile ridicate, în cazul în care face produsele accesibile, trebuie doar să estimeze numărul persoanelor cu handicap care ar fi "afectate în mod direct". Aceasta exclude persoanele în vârstă, persoanele care au deficienţe temporare. De exemplu, după o operaţie sau când au un picior rupt, precum şi alți consumatori care beneficiază de caracteristicile accesibilităţii.
•    Chiar dacă nu sunt accesibile, bancomatele sau aparatele de taxare încă pot fi folosite până la sfârşitul duratei lor de viaţă economică. Acestea nu trebuie înlocuite cu cele accesibile, ceea ce ar permite tuturor oamenilor să le folosească pentru a retrage bani sau a cumpăra un bilet.
•    Fiecare radiodifuziune va decide în ce mod vor fi oferite serviciile lor de accesibilitate audienţei şi calitatea acestora. De exemplu, când vine vorba de subtitrări pentru surzi și de oamenii cu  dificultăţi auditive deosebite sau de descrierea audio a nevăzătorilor. În plus, aspectele importante privind serviciile audiovizuale, precum ghidurile electronice de programe, vor rămâne inaccesibile, astfel încât persoanele cu dizabilităţi şi alte persoane să nu le poată folosi.

Acest vot are implicaţii serioase asupra textului final al Legii privind accesibilitatea

Raportul Comisiei IMCO descrie actul ca o ,,povară” pentru întreprinderi. Acesta nu reuşeşte să vadă potenţialul întreprinderilor de a ajunge la câţi mai mulţi consumatori, neexcluzând consumatorii cu dizabilităţi şi alte persoane din cauza lipsei de accesibilitate. De asemenea, raportul nu reuşește să vadă întregul potenţial al Actului ca instrument al Uniunii Europene şi al statelor sale membre în vederea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU). UE însăşi şi aproape toate statele sale membre – cu excepția Irlandei – au ratificat Convenţia CRPD, şi prin urmare au obligaţia de a pune în practică principiile sale, inclusiv accesibilitatea. De fapt, Legea privind accesibilitatea nu impune noi angajamente statelor membre, dar consolidează angajamentul existent de a promova accesibilitatea în conformitate cu CRPD.

Raportul adoptat contravine, de asemenea, rezoluţiilor şi angajamentelor anterioare pe care Parlamentul European le-a adoptat pentru a susţine un act puternic şi ambiţios privind accesibilitatea. Prin urmare, rezultatul votului de ieri nu reflectă rolul Parlamentului ca lider principal care susţine drepturile cetăţenilor săi şi, în special, drepturile persoanelor cu handicap.


Ce ne aşteaptă în viitor?

Acest raport reprezintă punctul de vedere al Comisiei IMCO  referitor la legea accesibilității. Parlamentul European, trebuie sa voteze în această privinţă în sesiunea plenară din iunie.

„Vom colabora cu membrii şi aliaţii noştri pentru a cere Parlamentului European să modifice în mod substanţial raportul Comisiei IMCO în plen şi să promoveze un act puternic şi ambiţios privind accesibilitatea, care să aducă o schimbare reală în viaţa cetăţenilor săi”,  afirmă reprezentanții EDF.

Sursa...

Numele tau: Adresa de e-mail:
EDF isi mandifesta dezamagirea cu privire la Actul Accesibilitatii
Articol - EDF isi mandifesta dezamagirea cu privire la Actul Accesibilitatii
Comisia pentru piata interna a Parlamentului European Comisia IMCO a adoptat un raport foarte dezamăgitor referitor la Legea accesibilitatii
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...