Logo Observatorul Social
Ultimele Articole
  Ultimele Locatii

   Articol din categoria Social

   Inca o masura legislativa care afecteaza major organizatiile neguvernamentale

   Publicat: / Actualizat: /
   Inca o masura legislativa care afecteaza major organizatiile neguvernamentale
   'Afiș articol "Inca o masura legislativa care afecteaza major organizatiile neguvernamentale"
   Apare un efect negativ la nivelul psihologiei sociale, deoarece mai putine persoane vor fi angrenate in actiuni sociale.
   Publicat: / Actualizat:
   4.084 vizionări
   1
   Cod de incorporare:
   Previzualizare:
   Configurare:

   Conținut restrâns
   Buton interacțiune
   Afișează fundalul
   E-mail:
   Previzualizare mesaj:
   Articole trimis de pe Observatorul Social: “Inca o masura legislativa care afecteaza major organizatiile neguvernamentale” — Apare un efect negativ la nivelul psihologiei sociale, deoarece mai putine persoane vor fi angrenate in actiuni sociale.

   trimite

   Lucian Velea, președintele Asociației Culturale Citatepedia, solicită guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru corectarea problemei care afectează toate ONG-urile. Dacă nu apare nicio corecţie până în decembrie, când se fac de obicei sponsorizările către organizații, în 2018 vor avea dificultăţi de funcţionare foarte multe ONG-uri mici.

   Scrisoare deschisă


   De la 1 februarie 2017, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 sunt obligate să își modifice sistemul de impunere devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

   Ca efect, toate aceste societăți comerciale nu mai pot face sponsorizări care se scad din impozit. Măsura afectează major ONG-urile, care se văd lipsite de una dintre principalele surse de finanțare.

   Actualmente, Codul fiscal prevede că societățile comerciale pot efectua sponsorizări care scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:

   1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situațiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri , această limită se determină potrivit normelor;

   2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

   Deoarece microîntreprinderile nu plătesc impozit pe profit, nu pot face astfel de sponsorizări. Până în prezent, situația era oarecum acceptabilă, deoarece microîntreprinderi erau firme pentru care valoarea maximă a unei potenţiale sponsorizări ar fi fost foarte mică, cel mult câteva sute de lei.

   Însă prin noua măsură legislativă, societăți comerciale care puteau face astfel de sponsorizări de până la 2500 de euro (0,5% din 500.000 de euro), nu mai beneficiază de facilitatea fiscală. Este vorba despre majoritatea societăților comerciale.

   Pe lângă efectul negativ pe care îl are această nouă reglementare asupra finanțării ONG-urilor, apare și un efect negativ la nivelul psihologiei sociale, deoarece mai puține persoane vor fi angrenate în acțiuni sociale. Legea sponsorizării nu doar reglementează cadrul legal al acestora, ci are și rolul de a încuraja acest mecanism social, de a crea obiceiul implicării sociale în rândul persoanelor de conducere, care îi pot angrena și pe alții.

   În spiritul Legii sponsorizării, considerăm că soluția firească este ca microîntreprinderile să-şi poată scădea din impozitul specific sponsorizări de până la 20% din acest impozit (condiţia cu 0,5% din cifra de afaceri nu are efect în acest caz, valoarea fiind întotdeauna mai mare). Solicităm guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a corecta această situaţie anormală.

   Cu stimă,
   Lucian Velea
   Asociația Culturală Citatepedia
   www.citatepedia.org

   Numele tau: Adresa de e-mail:
   Inca o masura legislativa care afecteaza major organizatiile neguvernamentale

   observatorul  .RO 

   Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
   Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
   telefon: 0726150176 | e-mail:office@observatorul.ro

   DESPRE

   ...

   ASISTENȚĂ

   ...

   LEGAL

   ...