Logo Observatorul Social
Ultimele Articole
  Ultimele Locatii

   Articol din categoria Utile

   Ionel Lungu, monoschiorul in scaun rulant care se antreneaza in Europa si concureaza pentru Romania

   Publicat: / Actualizat: /
   Ionel Lungu, monoschiorul in scaun rulant care se antreneaza in Europa si concureaza pentru Romania
   Afiș articol "Ionel Lungu, monoschiorul in scaun rulant care se antreneaza in Europa si concureaza pentru Romania"
   In timp ce sunt pe partie sau sofez simt cu adevarat ca sunt un om independent, spune Ionel Lungu.
   Publicat: / Actualizat:
   855 vizionări
   2

   Cod de incorporare:
   Previzualizare:
   Configurare:

   Conținut restrâns
   Buton interacțiune
   Afișează fundalul
   E-mail:
   Previzualizare mesaj:
   Articole trimis de pe Observatorul Social: “Ionel Lungu, monoschiorul in scaun rulant care se antreneaza in Europa si concureaza pentru Romania” — In timp ce sunt pe partie sau sofez simt cu adevarat ca sunt un om independent, spune Ionel Lungu.

   trimite

   Ionel lungu a obținut, la începutul lunii ianuarie 2017, medalia de argint, la RINN – IPCAS, în Austria, antrenat de Bude Angelo.

   În aprilie 2016 a obținut locul 4 la slalom uriaș și locul 3 la slalom în Passo Rolle, Italia, în competiția finală a sezonului IPCAS 2015/2016, la Schi alpin – Monoski.

   În decembrie a participat la o altă competiție în Austria, unde la slalom uriaș s-a clasat pe locul 27 din 35, iar la slalom special, pe locul 15.

   Ascensiunea sa nu a fost simplă pentru că a început cu un eșec, în urmă cu doi ani, în Olanda.

   A fost descalificat dintr-o neînțelegere, a făcut două coborâri, în loc de trei. Fără punctajul ultimei coborâri s-a situat pe locul 20 din 35.

   Sportivul spune că până acum a obținut 4 medalii de argint, 3 de bronz, iar clasificărilor pe locurile 4, 5 și 6 nu le-a ținut numărul.

   În urma unui accident de muncă petrecut în Italia, în anul 2010, Ionel Lungu a suferit o fractură a coloanei vertebrale. A căzut de pe o scară. Era electrician și lucra de opt ani pentru o companie. Accidentul său de muncă nu este recunoscut de compania respectivă, procesul încă este în derulare.

   Originar din comuna Marginea, județul Suceava, Ionel Lungu a fost obligat de situația produsă să se trateze în Italia. A suferit două intervenții chirurgicale, imediat după accident, apoi a urmat o etapă de recuperare, de peste un an. După primul an de recuperare, funcția piciorului drept este de 30%, iar a celui stang este de puțin peste 15%. În prezent Ionel Lungu are 44 de ani.


   YouTube video   Cum a făcut cunoștință cu sportul adaptat?

   “După 50 de zile de spitalizare am fost trimis într-un centru de recuperare unde am mai stat un an și o lună. În tratamentul de recuperare este inclus sportul adaptat persoanelor cu handicap. În centrul respectiv, pacienții făc cunoștință cu ceea ce înseamnă încluziunea prin sport. Așa am descoperit că pot face sport din scaunul rulant. Din toate sporturile testate, cel mai mult mi-a plăcut monoski-ul sau, mai simplu spus, schiului alpin adaptat pentru sportivii cu dizabilităţi. Am învățat să schiez cu un antrenor.

   În primii doi ani m-am clasat pe locul 8 în Italia, iar în al trei-lea am urcat pe locul trei. Nu e simplu pentru că mă antrenez în diferite țări, cum ar fi Austria, Franța, iar costurile le suport singur”, spune Ionel Lungu.

   Rupt de realitatea românească și nefamiliarizat cu legislația privind persoanele cu dizabilități, Ionel Lungu nu și-a imaginat că nu se poate antrena în România și că trebuie să îndeplinească niște condiții să poată concura pentru țara sa.

   “După ce am început să stăpânesc acest sport mi-am dorit foarte mult să concurez pentru România. Așa am aflat că la noi nu am acces pe pârtii, că nu există antrenori și că trebuie să fac clasificarea ca atlet român prin Comitetul Paralimpic Român. Am luat legătura cu președinta comitetului, Sally Wood-Lamont, și m-a ajutat cu aceste formalități.

   Costuri greu de suportat

   Ionel Lungu și-a cumpărat singur monoski-ul care a costat peste 6000 de euro. Acest monoscki este alcătuit dintr-un scaun special care se montează pe un schi. Se uzează foarte repede pentru că are o serie de componente care-i dau flexibilitate.

   Sportivii cu dizabilități din Europa sunt sprijiniți de țările de origine, li se schimbă monoscki-ul o dată la doi ani. Suceveanul primește de la Comitetul Paralimpic înscrierile la concursuri și rareori i se decontează drumul.

   “Mă costă 100 de euro ziua de schi: drum, antrenor, mâncare, cazare. Trebuie să ajung în țările în care mai este zăpadă. Cheltui mulți bani pe antrenamente. Toata viața mea se raportează la antrenamente și competiții”, declară sportivul.

   Prin ceea ce face Ionel Lungu demonstrează că resursele pe care le are o persoană cu dizabilități sunt de apreciat.

   “În timp ce sunt pe pârtie sau șofez simt cu adevărat că sunt un om independent. Acum mă antrenez pentru Jocurile Paralimpice de Iarnă din 2018, din Pyeongchang, Coreea de Sud. Aș putea să fiu mult mai bine pregătit dacă aș găsi un sponsor pe care să-l promovez la toate concursurile, la care particip”, explică Ionel Lungu.

   observatorul  .RO 

   Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
   Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
   telefon: 0314.251.983 | e-mail:office@observatorul.ro

   DESPRE

   ...

   ASISTENȚĂ

   ...

   LEGAL

   ...