Logo Observatorul Social
Ultimele Articole
  Ultimele Locatii

   Articol din categoria Sport

   Mihaita Papara, singurul snowboarder care reprezinta tara in competitii internationale

   Publicat: / Actualizat: /
   Mihaita Papara, singurul snowboarder care reprezinta tara in competitii internationale
   'Afiș articol "Mihaita Papara, singurul snowboarder care reprezinta tara in competitii internationale"
   Finala Cupelor Mondiale de ParaSnowboard este Evenimentul Test de pregatire a Jocurilor Paralimpice de Iarna, de anul viitor din Coreea.
   Publicat: / Actualizat:
   352 vizionări
   1
   Cod de incorporare:
   Previzualizare:
   Configurare:

   Conținut restrâns
   Buton interacțiune
   Afișează fundalul
   E-mail:
   Previzualizare mesaj:
   Articole trimis de pe Observatorul Social: “Mihaita Papara, singurul snowboarder care reprezinta tara in competitii internationale” — Finala Cupelor Mondiale de ParaSnowboard este Evenimentul Test de pregatire a Jocurilor Paralimpice de Iarna, de anul viitor din Coreea.

   trimite

   Finala Cupelor Mondiale de ParaSnowboard este Evenimentul Test de pregătire a Jocurilor Paralimpice de Iarnă, de anul viitor din Coreea.

   Pe 18 martie s-au încheiat finalele cupelor mondiale, atât la parasnowboard, cât și la paraschi.
    
   “Am particpat la probele de Proba de Snowboard Cross și Banked Slalom. Deși am progresat foarte mult cu ajutorul antrenorului meu Dan Marcu, iar coborârile de antrenament au fost rapide, în competiție am intrat cu prea multă precauție și timpul obținut nu a fost suficient ca să mă calific în finala de 8. Am terminat pe locul 9, cu 290 de puncte”, explică Mihăiță Papară.

   Mihaiță Papară este jurist. A început să practice parasnowboard după un accident de mașină petrecut în anul 2005, pe când avea 25 de ani, accident în urma căruia i-a fost amputat piciorul stâng de la nivelul coapsei.

   Sportivul face parte din Echipa Paralimpică de Iarna a României, fiind singurul snowboarder care ne reprezintă țara în cele mai importante competiții internaționale de profil.

   În anul 2006 s-a urcat pentru prima data, după accident, pe placa de snowboard, folosind o proteză simplă, de oraş. După o vreme a aflat că există un mecanism de genunchi special, o invenţie nouă, pe care o folosește sportivul italian Gregory Leperdi, iar în iulie 2012 a testat mecanismul conceput special pentru snowboard. Apoi, în câteva zile a găsit reglajele corecte, ceea ce a dus la o experiență fantastică.

   În noiembrie 2014, în Olanda, Mihăiță Papară a participat la prima competiţie internaţională. A terminat pe ultimul loc. „Eram trist, iar colegii francezi m-au văzut. Mi-au explicat că trebuie să privesc mai limpede contextul: ceea ce am reuşit eu este o adevărată performanţă în condiţiile în care proteza de sport îmi fusese realizată cu doar patru săptămâni înainte, când experienţa mea în sportul ăsta nu era grozavă, când echipamentul pe care îl foloseam era slab şi de proastă calitate, în condiţiile în care mă antrenasem doar trei zile pe zăpada artificială din Belgia şi fără antrenor, pentru că atât a fost posibil. „Eşti numărul 12 în lume!”, mi-au spus. Şi aşa era. Eu am învăţat sportul ăsta după amputaţie. Cei de pe podium au mulţi ani de când practică acest sport, unii au fost sportivi de performanţă înainte să devină persoane cu handicap, alţii sunt finanţaţi, dar asta nu mă descurajează. Îmi place foarte mult şi ştiu că pot mai mult. Când am plecat de acolo, am înţeles că de fapt gustasem din pocalul victoriei. Trecusem linia de sosire. Nu fusesem descalificat. Dar cel mai important, nu abandonasem”, povestește sportivul pentru Prosport.

   „Îmi doresc foarte mult ca mesajul meu să ajungă la toţi cei care au suferit o dramă similară cu a mea. Îi încurajez să facă sport şi să trăiască în continuare cu zâmbetul pe buze. Să-şi urmeze visele şi să treacă dincolo de linia de sosire, să înţeleagă că limitele ni le trasăm noi şi că odată ce le-am depăşit, vom privi viaţa cu ochii unui învingător, vom privi viaţa ca pe un dar minunat cu care am fost binecuvântaţi”, încheie Mihăiță Papară.

   Parasnowboarderul a înființat Asociaţia Papară Mihăiţă, în anul  2007
    
   “Pentru a înţelege şi accepta mai uşor handicapul, precum şi pentru a ne adapta la noua situaţie, am căutat informaţii despre persoane care au trecut prin situaţii similare.
    
   Din cauza faptului că nu am găsit decât foarte puţine informaţii pe internet, am hotărât să creăm un site şi o organizaţie non profit care să se ocupe cu informarea şi ajutarea celor aflaţi în situaţii asemănătoare.

   Dorim ca acest site să constituie o sursă de informaţii şi un sprijin pentru persoanele care se confruntă cu o dizabilitate fizică”, se menționează în descrierea asociației.

   Gazda Jocurilor Olimpice

   Orașul Pyeongchang (Coreea de Sud) a fost ales gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, în urma alegerilor ce au avut loc, la Durban (Africa de Sud).

   Pyeongchang, care a candidat pentru a treia oară, după eșecurile înregistrate la alegerile pentru JO din 2010 și 2014, a fost ales încă din primul tur, cu majoritate absolută, în fața contracandidatelor Annecy (Franța) și Munchen.

   Coreea de Sud a mai găzduit o ediție a Jocurilor Olimpice, cele de vară, în 1988, la Seul. Pyeongchang devine al treilea oraș asiatic ce găzduiește Jocurile Olimpice de iarnă, după Sapporo (Japonia, 1972) și Nagano (Japonia, 1998).

   observatorul  .RO 

   Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
   Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
   telefon: 0314.251.983 | e-mail:office@observatorul.ro

   DESPRE

   ...

   ASISTENȚĂ

   ...

   LEGAL

   ...