Logo ♿ Observatorul Social

Articol de la Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei

Învățământ obligatoriu de 15 ani

/
Învățământ obligatoriu de 15 ani
Afiș articol "Învățământ obligatoriu de 15 ani"
Învățământ obligatoriu de 15 ani. De când se va aplica legea și ce se întâmplă cu grădinițele
Publicat: / Actualizat:
2.565 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Învățământ obligatoriu de 15 ani” — Învățământ obligatoriu de 15 ani. De când se va aplica legea și ce se întâmplă cu grădinițele

trimite

Învățământul obligatoriu s-ar putea întinde pe durata a 15 ani, după ce deputații au votat o lege în acest sens. Proiectul legislativ va merge la Senat, care este for decizional în acest caz.

Atfel, grădinița devine obligatorie de la grupa mijlocie. Proiectul de lege prevede obligativitatea ultimilor doi ani de învățământ preșcolar, învățământul primar, gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior.

Proiectul a fost votat cu 78 de voturi “pentru”, 25 de voturi “împotrivă” şi 55 de abţineri.

Inițiatoarea proiectului, Camelia Gavrilă, președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, susține că astfel se va da o șansă de educație de calitate celor din mediile defavorizate.

”Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o șansă la educație de calitate și pentru mediile defavorizate, pentru învățământul real și pentru mediile de periferie urbană, acolo unde, poate, copiii nu au posibilitatea și nu pot beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educațional avizat.

Prin această inițiativă (…) ne propunem să devină grupa mijlocie și grupa mare treptat parte a învățământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 12 ani de școală tradițională plus clasa pregătitoare se adaugă încă doi ani, dar în etape.

Credem că nimic nu este prea scump pentru educația copiilor. Într-o primă etapă grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie”, a spus inițiatoarea proiectului.

De asemenea, iniţiatorii legii susţin că, atunci când ajung la şcoală, există decalaje majore între copiii crescuţi acasă şi cei înscrişi la grădiniţă. Aşa că, grupa mijlocie şi cea mare ar trebui să devină obligatorii.

Specialistul în educaţie Marian Staş consideră că iniţiativa este de lăudat şi că urmează modelul occidental al învăţământului preşcolar.

„În Marea Britanie, copiii sunt duşi la grădiniţă de la 2 ani şi se dezvoltă mult mai armonios.

Şi ştiu din experienţa proprie. Nepotul meu este în această situaţie. Mai mult, sora lui de 4 ani, care este la pregătitoare, este dusă din când în când de educatoare să participe la cursurile elevilor de clasa l-a.

Acum, ei interacţionează cu adulţii şi între ei fără probleme”, a spus specialistul, conform Adevărul.

În ceea ce îi privește pe părinți, părerile sunt împărțite. Unii spun că grădinițele din sistemul de stat sunt prea aglomerate și că proiectul va fi foarte greu de pus în practică.

 

Articol preluat: https://huff.ro/news/invatamant-obligatoriu-de-15-ani-de-cand-se-va-aplica-legea-si-ce-se-intampla-cu-gradinitele-148628/

 

Numele tau: Adresa de e-mail:
Învățământ obligatoriu de 15 ani
Articol Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei - Învățământ obligatoriu de 15 ani
Învățământ obligatoriu de 15 ani De când se va aplica legea și ce se întâmplă cu grădinițele
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...