Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Cultura

ARTISTUL CU PARALIZIE CEREBRALA ISI INVINGE NEPUTINTA PRIN PICTURA

Publicat: / Actualizat: /

Cine a zis că o persoană cu o anumită dizabilitate gravă nu reușește să se simtă utilă și, în același timp, să uimească societatea prin anumite activități pe care le desăvârșește. Sunt din ce în ce mai multe persoane cu handicap care se afirmă în mediul social cu diverse fapte într-o anumită manieră întrucât societatea rămâne incapabilă de a reacționa în fața lor.

Paul Smith s-a născut cu o severă paralizie cerebrală care l-a condamnat să trăiască într-un scaun rulant. Interesant este faptul că, deși mișcările mâinilor sale sunt foarte limitate, el își folosește degetul arătător de la mâna dreaptă pentru a picta într-un mod inedit. Își creează picturile cu ajutorul unei mașini de scris.

Paul a descoperit când era tânăr un truc pentru a picta cu mașina de scris, utilizând simbolurile ,,plus și minus’’ pentru a realiza diferite picturi. Acestea sunt realizate în urma amintirilor lui. Sunt locuri unde a conviețuit și pe care le-a vizitat alături de familia sa. Acum familia lui reprezintă întregul personal de la un căminul de bătrâni ,,Rose Haven’’din Statele Unite ale Americii. ,,În cazul în care îmi dai o mașină de scris nu aș putea să scriu două vorbe fără să mă încurc, dar să mai utilizez un truc ca acesta. E uimitor ceea ce poate să facă Paul Smith’’, mărturisește  o asistentă.

Din cauza paraliziei pe care o are, mișcările  lui Paul sunt  limitate și îi este imposibil să țină creionul în mână însă, voința și determinarea lui de a se simți util pentru societate sunt infinite. Așa că, el utilizează numai tastele mașinii de scris pentru a-și expune amintirile în cele mai mici detalii prin artă. Figura cunoscutei picturi Mona Lisa de Leonardo da Vinci din secolul al XVI-lea e la loc de cinste printre cele mai cunoscute picturi reformulate de Paul Smith într-o expoziție expusă   pe holurile căminului de bătrâni.

Practic, el se refugiază în artă, iar bucuria lui cea mai mare constă în a găsi diferite maniere să fie creativ și util societății și cunoscuților lui. Unii dintre asistenții căminului de bătrâni  spun cu uimire că ,,de câte ori ne uităm peste lucrările lui, rămânem plăcut surprinși pentru că  este ceva incredibil. Picturile acestea sunt  la fel de extraordinare ca orice fel de artă.’’

Așadar, având credință în Dumnezeu, Paul Smith crede că abilitățile sale artistice sunt un dar divin. Și  numai credința  îl face să treacă mai ușor prin viață și mai ales, peste problemele  cu care se confrundă zi de zi: dizabilitatea sa.

Numele tau: Adresa de e-mail:
ARTISTUL CU PARALIZIE CEREBRALA ISI INVINGE NEPUTINTA PRIN PICTURA
Articol - ARTISTUL CU PARALIZIE CEREBRALA ISI INVINGE NEPUTINTA PRIN PICTURA
Cine a zis că o persoană cu o anumită dizabilitate gravă nu reușește să se simtă utilă și în același timp să uimească societatea prin anumite ac
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...