Articol din categoria Stiinta
PRIMUL TETRAPLEGIC CE ISI MISCA MANA CU AJUTORUL UNEI STIMULARI
Pentru prima dată, o persoană paralizată a fost capabilă să efectueze mișcări complexe la nivelul încheieturii mȃinii și a degetelor prin intermediul unui sistem ce înregistrează stimulări la propriul creier.
Acum șase ani, Ian Burkhart a fost diagosticat cu tretraplegie severă în urma unui accident de scufundare, imediat după finalizarea primului an de liceu. În 2014, el a a fost prima persoană cu o problemă neurologică ce a utilizat tehnologia Neurolife pentru mișcări complexe ale mȃinii paralizate.
Cum funcționează metoda prin stimulare?
Cercetătorii implantează în creierul bolnavului un cip electronic ce folosește algoritmi de învățare automată care interpretează gȃndurile și semnalele. Semnalele evită coloana vertebrală accidentată și se conectează direct la un marșon purtat pe antebraț. Marșonul stimulează mușchii care controlează mișcarea brațului, mȃinii și a degetelor.
,,Acum, cu ajutorul metodei, pot face activități multiple și mă pot descurca singur. Nu mai depind de asistență medicală, chiar dacă sunt imobilizat într-un fotoliu rulant. Cu ajutorul tehnologiei, sunt în stare să-mi utilizez brațul’’, spune Ian Burkhart.
Studiul confirmă pentru prima dată faptul că o persoană diagnosticată cu afecțiuni ale măduvei spinării, prin intermediul tehnicii noi apărute, se poate descurca singură în activitățile sale cotidiene.
Pentru prima dată o persoană paralizată a fost capabilă să efectueze mișcări complexe la nivelulnbsp încheieturii mȃinii și a degetelor prin interm
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro