Logo ♿ Observatorul Social

Articol de la Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei

Diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate

/
Diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate
'Afiș articol "Diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate"
Două lucruri importante cu adevărat, in perspectiva Actului European privind accesibilitatea sunt designulcalitativ și incluziunea pentru persoanele cu handicap. Misiunea socială de a crea produse frumoase și funcționale, care să răspundă ...
Publicat: / Actualizat:
3.941 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate” — Două lucruri importante cu adevărat, in perspectiva Actului European privind accesibilitatea sunt designulcalitativ și incluziunea pentru persoanele cu handicap. Misiunea socială de a crea produse frumoase și funcționale, care să răspundă ...

trimite

Ce este designul incluziv? Care este diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate? 

Două lucruri importante cu adevărat, in perspectiva Actului European privind accesibilitatea  sunt designul calitativ și incluziunea pentru persoanele cu handicap. Misiunea socială de a crea produse frumoase și funcționale, care să răspundă nevoilor cât mai multor oameni. Acesta este nucleul designului incluziv.

De ce designul calitativ nu este suficient

Adevărul este că "designul calitativ" consideră cea mai bună formă și funcție pentru unii utilizatori, dar exclude mulți alti oameni pe baza capacității de a folosi produsul final - iar persoanele cu dizabilități sunt adesea ignorate. Trebuie să schimbăm acest lucru.

Designul nu trebuie să ne diferențieze sau să ne divizeze, ci să ne aducă laolaltă.

Credem că persoanele cu handicap ar trebui să aibă acces egal și integrat la produse, servicii și structuri de calitate - fiecare are dreptul de a se bucura de un design frumos și funcțional, și că toți vom beneficia atunci când produsul final va fi accesibil tuturor.

Credem că proiectarea incluzivă este o chestiune de justiție socială. 

Prin designul incluziv, creăm schimbarea pe care dorim să o vedem în întreaga lume. 

Ce este designul incluziv?

Denumit design universal, designul incluziv ia in considerare nevoile și abilitățile pentru cât mai multe persoane posibil. În loc să presupunem o experiență unică pentru utilizatori, proiectarea incluzivă are scopul de a mulțumi o gamă mult mai largă de indivizi și de a găzdui o varietate de experiențe și modalități, de a interacționa cu lumea, in intregul ei.

Design-ul incluziv recunoaște că nevoile noastre se schimbă odată cu timpul, așa că anticipează diferite moduri în care un individ ar putea interacționa cu lumea, pe măsură ce viața continuă. Îmbătrânirea, invaliditatea permanentă sau temporară, purtarea unui copil in brate, împingerea unui cărucior sau o ședința într-o întâlnire de afaceri reprezintă câteva exemple de circumstanțe care influențează modul în care interacționați cu lumea din jurul dvs. - circumstanțe care ar putea schimba ceea ce faceți sau cum faceți lucrurile.

Care este diferența dintre designul incluziv și accesibilitatea?

În timp ce designul incluziv consideră încă de la început cum ar putea fi ceva ușor de utilizat și plăcut pentru cât mai mulți indivizi posibil, accesibilitatea înseamnă în mod tradițional luarea in seama a unor considerații speciale pentru persoanele cu dizabilități. Este diferența dintre proiectarea unui “obiect” ce poate fi “citit” prin atingere sau vedere și luarea aceluiasi “obiect” la standard analogic, apoi adăugarea de braille în locul numerelor (de exemplu un ceas). Primul exemplu ia în considerare funcționalitatea și frumusețea unui ceas care nu necesită vizibilitate, în timp ce cel de-al doilea exemplu încearcă să ia ceva proiectat pentru a fi “citit”de oricine, pentru ca apoi să-l facă să funcționeze pprin atingere, fără a schimba designul creat de această modificare.

Spre deosebire de dispozitivele de asistență, design-ul incluziv nu vizează în mod specific persoanele cu dizabilități.

În timp ce dispozitivele de asistență completează lacunele lăsate de practicile de proiectare exclusivă, design-ul integrat urmărește evolutia produselor dincolo de definițiile lor convenționale, schimbând standardele initiale pentru produse. Dispozitivele de asistență vizează eliminarea unei bariere pentru persoanele cu dizabilități. Designul incluziv se străduiește să redefinească în mod fundamental un produs astfel încât să numai  existe bariere.

Tehnologia asistivă este reactivă.

Designul incluziv este proactiv.

Cum ar trebui abordată accesibilitatea

Ar trebui sa folosim ambele abordări: construirea accesibilității în ceea ce facem de la început și rezolvarea problemelor de acces pe platformele pe care le folosim, dar care nu ne aparțin. 

Există anumite cazuri în care nu se poate face ceva inclusiv pentru că nu avem control asupra designului și a experienței utilizatorilor, cum ar fi platformele social media, site-urile partenerilor, institutiilor etc. Cu toate acestea, în măsura posibilităților, ne propunem să facem accesibila utilizarea platformelor și a site-urilor noastre - folosind caracteristicile disponibile pentru noi în moduri care să le permită celor mai mulți utilizatori sa interactioneze cu noi.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate
Articol Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei - Diferența dintre design-ul incluziv și accesibilitate
Două lucruri importante cu adevărat in perspectiva Actului European privind accesibilitatea sunt designulcalitativ și incluziunea pentru persoanele cu handicap Misiunea socială de a crea produse frumoase și funcționale care să răspundă
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...