Articol din categoria Utile
5 motive care confirma ca meditatia poate scadea riscul de a face cancer
Meditatia ofera nenumarate beneficii mintii si sanatatii fizice.
Previzualizare mesaj:
trimite
Autor: Lavinia Elena Niculicea
Timp de aproximativ 5000 de ani, oamenii au practicat meditaţia, demonstrând efectele sale pozitive asupra corpului şi a minţii. Ştiinţa a ajuns în prezent, la ceea ce mulţi yoghini şi budişti cunoşteau de ani de zile, aceea că meditaţia are efecte puternice asupra sănătăţii umane.
Există un ,,stigmat” în jurul meditaţiei, că ea este benefică doar asupra minţii. Cu toate acestea, meditaţia poate oferi nenumărate beneficii şi sănătăţii fizice, cum este subliniat mai jos.
1. Meditaţia reduce stresul.
Este un lucru deja demonstrat ştiinţific, că stresul cronic creşte riscul apariţiei multor boli, inclusiv a cancerului. Acest proces este cauzat de faptul că stresul împiedică corpul nostru să facă rapid celulele T care au rolul de a lupta împotriva infecţiilor şi agravează reacţia noastră imună la invadatori străini.
Un studiu realizat la Universitatea Harvard, în ceea ce priveşte corelaţia dintre sănătatea intestinului şi meditaţie, a demonstrat că prin inducerea ,,reacţiei de relaxare”, care este, în esenţă, termenul ştiinţific pentru meditaţie, participanţii au reuşit să reducă simptomele sindromului de colonul iritabil şi să scadă anxietatea, per ansamblu, au reuşit să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii.
2. Meditaţia îmbunătăţeşte sănătatea celulară
Semnătura moleculară a meditatorilor s-a dovedit a fi semnificativ diferită de a celor care nu meditează în mod regulat. Un studiu realizat la Centru Chopra de către mai mulţi meditatori, a demonstrat că meditaţia are mai multe beneficii pe termen lung, inclusiv îmbunătăţirea sănătăţii mintale şi a celei celulare.
Un alt studiu a demonstrat că meditaţia poate proteja şi prelungi telomerii, care sunt situaţi la capetele cromozomilor. În cazul în care cromozomii sunt sănătoşi, celulele sunt şi ele sănătoase. Cancerul implică o creştere anormală a celulelor, aşa că, cu cât sunt mai sănătoase celulele, cu atât‚ mai sănătos este şi corpul.
3. Meditaţia creşte nivelul de melatonină
Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, care îmbunătăţeşte calitatea somnului, întăreşte sistemul imunitar şi reduce varietatea de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabet sau cancer. Filozoful Rene Descartes s-a referit la glanda pineală ca fiind ,,scaunul sufletului”, astfel că eliberarea de melatonină este esenţială pentru bunăstărea şi fericirea fiecărui om, în parte.
Acest studiu a demonstrate că meditatorii cu experienţă produc niveluri crescute de melatonină în corp. Cei care meditează au fost atent studiaţi după ce au participat la cursuri de meditaţie Transcedentală sau yoga, iar concluzia a fost că ambele cresc nivelul de melatonină.
4. Meditaţia poate îmbunătăţi starea emoţională
Potrivit Asociaţei Americane de Psihologie, trauma este definită ca fiind ,,răspunsul emoţional la un eveniment teribil”. Acesta ar putea fi sporit de un stress excesiv, ceea ce ar cauza apariţia cancerului. Medicul oncolog Dr. Carl Simonton şi soţia sa, Stephanie Matthews-Simonton, de profesie psiholog, au scris cartea Cum să lupţi cu cancerul. Metoda Simonton: un ghid pentru pacieţi şi familiile lor. Cartea explorează modul cum oamenii pot afecta întreg procesul de boală prin vindecarea emoţiilor, iar una dintre modalităţile recomandate de a face acest lucru este prin intermediul meditaţiei.
Louise Hay, este un alt autor binecunoscut, care discută cauzele emoţionale ale apariţiei cancerului în cartea ei, Poţi să-ţi vindeci viaţa. Ea însăşi o supravieţuitoare a cancerului, a reuşit să se vindece de această boală teribilă în numai 6 luni, utilizând o combinaţie de afirmaţii, vizualizări, curăţare nutriţională şi psihoterapie. Potrivit lui Hay, cancerul este, pur şi simplu, o manifestare a unei dureri profunde, a secretelor bine păstrate, a resentimentelor de lungă durată, a sentimentelor de amărăciune şi / sau de ură.
Există, de asemenea, diferite tipuri de meditaţie care sunt concepute special pentru a-ţi îmbunătăţi starea de spirit, ca de pildă, meditaţia bunătăţii iubitoare, alminteri cunoscută ca meditaţia Metta.
5. Meditaţia ajută la luarea unor decizii corecte
Potrivit cu Ellen L. Idler, Ph.D., profesor la Colegiul Emory, aceia care practică modalităţi spirituale, inclusiv meditaţia, pot face alegeri mai sănătoase şi pozitive. Idler merge mai departe pentru a explică faptul că, prin meditaţie putem reduce stresul cronic şi potenţialul de a face boala.
"Meditaţia are un efect profund asupra multor oameni, iar beneficiile acesteia pot fi observate imediat. Aceasta ajută la limpezirea gândurilor şi luarea deciziilor corecte. Personal, cred că meditaţia m-a ajutat să-mi stabilizez starea de spirit şi a adus mai multă pozitivitate în viaţa mea. Cam în acelaşi timp, am început să meditez mai frecvent şi am adoptat o dietă vegetariană, aşa că e posibil să mă fi ajutat să dezvolt şi obiceiuri alimentare mai sănătoase."
Concluzii
Puterea meditaţiei începe, încet-încet, să fie recunoscută şi de comunitatea ştiinţifică. S-a dovedit că aceasta are nenumărate beneficii fizice şi mentale, iar în prezent mulţi ,,super-oameni” care au dezvoltat abilităţi inexplicabile, ca rezultat al meditaţiei, sunt studiaţi. Un studiu realizat la Universitatea Harvard a stabilit că meditaţia reconstruieşte chiar şi materia cenuşie a creierului, în doar opt săpătmâni.
Se spune că Buddha a fost întrebat odată: „Ce ai de câştigat, dacă meditezi?”, iar răspunsul acestuia a fost: „Nimic. Cu toate acestea, permiteţi-mi să vă spun ce am pierdut: furie, anxietate, depresie, nesiguranţă, frica de bătrâneţe şi de moarte”.
Sursa...
Meditatia ofera nenumarate beneficii mintii si sanatatii fizice
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro