Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

ACTIUNI DE CONTROL IN 61 CENTRE DE PLASAMENT SI 35 CASE DE TIP FAMILIAL

Publicat: / Actualizat: /
ACTIUNI DE CONTROL IN 61 CENTRE DE PLASAMENT SI 35 CASE DE TIP FAMILIAL
'Afiș articol "ACTIUNI DE CONTROL IN 61 CENTRE DE PLASAMENT SI 35 CASE DE TIP FAMILIAL"
ANPDCA verifică permanent condițiile din centrele de plasament și casele de tip familial și, în cazul apariției unor suspiciuni de încălcare a legii, se...
Publicat: / Actualizat:
659 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “ACTIUNI DE CONTROL IN 61 CENTRE DE PLASAMENT SI 35 CASE DE TIP FAMILIAL” — ANPDCA verifică permanent condițiile din centrele de plasament și casele de tip familial și, în cazul apariției unor suspiciuni de încălcare a legii, se...

trimite

ANPDCA verifică permanent condițiile din centrele de plasament și casele de tip familial și, în cazul apariției unor suspiciuni de încălcare a legii, sesizează instituțiile specializate
 
Corpul de Control din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a desfășurat, în perioada 20 aprilie 2014 – 1 iulie 2016, 96 acţiuni de control în 61 centre de plasament și 35 case de tip familial.
Acestea au vizat, în principal, calitatea îngrijirilor, socializării şi condiţiile de locuit din serviciile de tip rezidenţial publice şi private.
ANPDCA precizează că în cadrul acțiunilor de control au fost identificate și 3 situații în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituției de către beneficiare ale sistemului de protecție specială.

În două dintre cazuri ANPDCA a sesizat organele de cercetare penală, iar în cel de al treilea sesizarea a fost transmisă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Conform informațiilor transmise ANPDCA de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în luna martie 2016, pentru una din sesizări au fost finalizate cercetările și au fost trimise în judecată persoanele responsabile.

Precizăm, de asemenea, că ANPDCA colaborează permanent cu autoritățile sau instituțiile a căror intervenție poate veni în sprijinul copiilor aflați în astfel de situații. Unul dintre ultimele exemple în acest sens este chiar solicitarea făcută către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog pentru o intervenție de specialitate privind consumul de substanțe interzise, în urma unei acțiuni comune a organelor de poliție cu reprezentanții ANPDCA.

În același timp, ANPDCA asigură opinia publică de toată deschiderea în ceea ce privește punerea la dispoziție a tuturor informațiilor referitoare la astfel de cazuri, însă trebuie avut în vedere că, în cadrul misiunilor de control, pot fi identificate suspiciuni de trafic care sunt cercetate ulterior de instituții specializate, iar pentru buna desfășurare a cercetărilor anumite informații pot fi făcute publice numai la finalizarea anchetei.

Dreptul copilului la imagine trebuie întotdeauna protejat

Nu în ultimul rând, reamintim faptul că în orice demers trebuie avut în vedere inclusiv dreptul copilului la imagine, care poate fi afectat în situația în care sunt făcute publice informații care pot duce la identificarea acestuia. În acest context, reamintim că, potrivit legii, este interzisă publicarea oricăror date referitoare la săvârșirea de fapte penale de către un copil care nu răspunde penal, inclusiv informații privitoare la acesta.

Ministerul Muncii face apel la reprezentanții mass-media să trateze cu discreție și înțelepciune această situație, având convingerea că, la finalizarea cauzelor, organele de cercetare penală vor pune la dispoziție toate detaliile necesare informării opiniei publice.

Informații suplimentare:

Începând cu 20 aprilie 2014, în cadrul ANPDCA funcţionează serviciul Corp Control. Acesta are ca misiune verificarea, periodică sau inopinată, a aplicării întocmai a legislaţiei în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

În situația în care, cu ocazia verificărilor, se constată existența unor suspiciuni referitoare la traficul de persoane sau consumul de droguri, ANPDCA sesizează structurile specializate de combatere a criminalității organizate.

Însă, prin atribuțiile conferite de legislația în vigoare, ANPDCA nu poate nici confirma, nici infirma situațiile de trafic de persoane, această sarcină revenind organelor în drept, la finalizarea cercetărilor.
 


Numele tau: Adresa de e-mail:
ACTIUNI DE CONTROL IN 61 CENTRE DE PLASAMENT SI 35 CASE DE TIP FAMILIAL
Articol - ACTIUNI DE CONTROL IN 61 CENTRE DE PLASAMENT SI 35 CASE DE TIP FAMILIAL
ANPDCA verifică permanent condițiile din centrele de plasament și casele de tip familial și în cazul apariției unor suspiciuni de încălcare a legii se
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...