Articol din categoria Social
CAMERA SENZORIALA PENTRU COPIII CU DIZABILITATI DIN SECTORUL 6 A FOST INAUGURATA
În cadrul proiectului “Amenajare şi dotare Camera Senzorială”, derulat de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă – TİKA prin Oficiul de Coordonar...
Previzualizare mesaj:
trimite
În cadrul proiectului “Amenajare şi dotare Camera Senzorială”, derulat de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă – TİKA prin Oficiul de Coordonare Programe Bucureşti, copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6 beneficiază,începând cu luna aceasta de terapie în incinta camerei senzoriale amenajate în Complexul de Servicii de Recuperare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.
Prin intermediul acestui proiect, camera senzorială a fost dotată cu materialele necesare pentru ca cei mici să beneficieze de un program terapeutic individualizat, personalizat, în acord cu nivelul lor de dezvoltare. Materialele cu care a fost utilată au diferite niveluri de complexitate – de la jucăriile generale pe care le are un copil în mediul său la jucăriile specifice şi adecvat structurate: materiale (lemn, plastic), texturi, forme, culori, grade diferite de complexitate. Cu ajutorul acestora, se doreşte atingerea obiectivelor pe toate ariile: autoservire şi autonomie personală – abilităţi de viaţă, stimularea limbajului şi dezvoltarea comunicării, motricitate fină şi grosieră, socializarea şi jocul, cogniţia, stimularea şi integrarea senzorială.
În camera senzorială sistemul de proiecţie cu efecte luminoase, difuzorul de arome pentru stimularea olfactivă, sistemul coloanei de apă cu bule de aer şi lumini, sistemul de fibră optică cu efecte luminoase, instrumentele muzicale, toate sunt menite să inducă modificări de stare cu efect stimulator asupra relaxării, reducerii anxietăţii şi a durerii (atât fizice, cât şi emoţionale). Devenit deja un standard în ţări occidentale, camera senzorială este un concept pe care puţine structuri de asistenţă socială le oferă în mod gratuit.
'Preocuparea permanentă a administraţiei noastre locale a urmărit unirea şi direcţionarea eforturilor către atingerea unui obiectiv major, de interes general, şi anume integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi din Sectorul 6. Avem în prezent o serie de programe derulate în parteneriat public - privat cu organizaţii şi asociaţii, prin intermediul cărora persoanele cu dizabilităţi sunt sprijinite în efortul lor firesc de integrare socio -economică. Ne bucurăm că apelul nostru la solidaritate a primit un sprijin important şi din partea naţiunii turce”, a precizat Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.
Încă din anul 2013, peste 930 de copii cu diverse tipuri de dizabilităţi au beneficiat de terapii centrate pe nevoile individuale în incinta Complexului de Servicii de Recuperare, singurul program de acest tip din România care oferă servicii integrate într-o singură structură.
Complexul de Servicii de Recuperare se adresează unei tipologii complexe de diagnostic: psihic, neurolocomotor, somatic, neuropsihic, fizic şi oferă terapie psihologică (individuală şi de grup), terapie psihopedagogică, terapie educaţională, logopedie, artterapie, stimulare senzorială, kinetoterapie, sport adaptat (tenis de câmp), consiliere psihologică pentru părinţi. Pentru copiii care nu pot fi deplasaţi la sediul Complexului de Servicii de Recuperare, o parte dintre servicii sunt furnizate la domiciliul acestora, prin intermediul echipei mobile.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 realizează la nivelul Sectorului 6 măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie. În activitatea de protecţie a copiilor cu dizabilităţi, experienţa a arătat că stigmatul social şi riscul de excluziune cu care se confruntă aceşti micuţi pot fi combătute numai prin măsuri complexe şi adaptate nevoilor lor reale.
În cadrul proiectului Amenajare şi dotare Camera Senzorială derulat de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă TİKA prin Oficiul de Coordonar
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro