Articol din categoria Social
Comunicat de presa referitor la hotararile adoptate de Colegiul director al CNCD
Previzualizare mesaj:
trimite
Comunicat de presa referitor la hotararile adoptate de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 08.06.2016
Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 08.06.2016, a adoptat urmatoarele hotarari:
1. Prevederile Ordinului comun nr 25/12709/2002, emis de Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala de Adoptie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii si se aplica masurile de protectie speciale a acestora - anexa nr 2, capitolul V - litera c- tulburari cronice de metabolism si
nutritie, constituie discriminare directa intre copii pe criteriul de varsta si pe cel al incadrarii in gradele de handicap.
Astfel, sintagma “copii cu diabet din grupa de varsta 0-7 ani” genereaza o interpretare restrictiva cu privire la posibilitatea acestora de a beneficia de servicii de sanatate si servicii sociale, dupa implinirea varstei de 7 ani pana la implinirea varstei de 18 ani. Limita de varsta de 0-7 ani impusa de ordinul in cauza este nejustificata din punct de vedere al autonomiei in realizarea cerintelor medicale si de dieta zilnica privind copilul bolnav de diabet zaharat tip 1 si al dezvoltarii psihosociale al acestuia, fapt ce permite comisiilor pentru protectia copilului aplicarea unor practici cu efect discriminatoriu.
Dreptul la insotitor este asigurat doar in cazul copilului bolnav de diabet zaharat tip 1 cu gradul grav de handicap, ceea ce are loc doar pana la
varsta de 7 ani. Copilul bolnav de diabet zaharat de tip 1 de peste 7 ani ramane dependent de insulina, iar pana la dobandirea unei varste proprii si al unui discernamant valabil nu este capabil de a-si adapta singur dozele de insulina si de dieta.
In acest sens ingrijirea si supravgherea permanenta din partea unui insotitor sunt indispensabile. Delimitarea legislativa pe limita de varsta 0-7 ani si interpretarea restrictiva a acestor prevederi in activitatea comisiilor competente in acordarea gradului de handicap, pun in pericol chiar viata copilului, reprezentand totodata o incalcare a principiului interesului superior al copilului, reglementat expres de prevederile art , alin 4 din legea 272/2004, republicata. De asemenea, potrivit prevederilor legii 272/2004, art.2, lit a), “copilul reprezinta persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nici nu a dobandit capacitatea deplina de exercitiu potrivit legii “(a se vedea si prevederile art 8, alin si art 41, alin 1 din Codul civil).
CNCD constata incalcarea art alin 1, art alin 3, art 10, lit h din OG 137/2000 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
respectiv art 3, paragraf 2 din Conventia ONU privind drepturile copilului, respectiv dispozitiile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.
CNCD aplica sanctiunea amenzii contraventionale potrivit art 6 din O.G 37/2000, republicata, cu
modificarile si completarile ulterioare in
cuantum de 2000 de lei Ministerului Sanatatii si amenda contraventionala in
cuantum de 2000 de lei Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei
Sociale si Persoanelor Varstnice.
CNCD solicita celor doua institutii sa modifice continutul Ordinului, astfel incat sa asigure protectie sociala si servicii de sanatate copiilor bolnavi de diabet zaharat tip 1 cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani si care nu au dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in functie de dezvoltarea psihosociala, de severitatea afectiunii, de gradul tulburarilor functionale determinate de acesta in raport cu stadiul de evolutie, de complicatii in activitatea si participarea sociala, respectiv de factorii personali.
Vot: in unanimitate a celor prezenti (7 voturi).
2. Prevederile Ordinului nr 379/1023/2015 al Ministerului Sanatatii, prin care medicii prescriptori de boli infectioase au fost exclusi de la administrarea tratamentului antiviral pentru pacientii cu fibroza hepatica severa (F4), exceptie acand medicii de boli infectioase din centrele Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara, constituie discriminare directa potrivit art , alin , lit e)
pct. IV, art 2, alin 1, art 10, lit b) si h), din OG 137/2000 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, prin ordinul in cauza s–a dispus ca pentru pacientii cu fibroza hepatica severa (F4) prescriptorii pentru terapie sa fie doar medicii din specialitatea gastroenterologie din centrele: Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Sibiu, Oradea, Targu Mures si Timisoara. In
centrele Bucuresti Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara s-a permis ca pentru pacientii in cauza prescriptorii sa fie si medicii cu specialitatea boli
infectioase.
Masura incalca accesul in conditii de egalitate a pacientilor in cauza la tratamentul antiviral fara interferon.
S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2000 lei pentru Ministerul Sanatatii si schimbarea Ordinului astfel incat sa se asigure administrarea tratamentului antiviral pentru pacientii cu fibroza hepatica severa (F4) in toate centrele atat de catre medicii de specialitate gastroneterologie cat si de catre medicii de boli infectioase.
Vot: in unanimitate a celor prezenti (7 voturi).
Hotararile motivate vor fi comunicate partilor, in termen legal, si sunt supuse caii de atac la instanta de contencios administrativ.
Colegiul director al Consiliului Nationalpentru Combaterea Discriminarii
08.06.2016 Bucuresti
Comunicat de presa referitor la hotararile adoptate de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 08062016 nbspColegiul director al Consiliului Nation
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro