Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Cum afecteaza legea numarul 293 veniturile persoanelor cu dizabilitati?

Publicat: / Actualizat: /
Cum afecteaza legea numarul 293 veniturile persoanelor cu dizabilitati?
'Afiș articol "Cum afecteaza legea numarul 293 veniturile persoanelor cu dizabilitati?"
Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului n...
Publicat: / Actualizat:
10.992 vizionări
13
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Cum afecteaza legea numarul 293 veniturile persoanelor cu dizabilitati?” — Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului n...

trimite

Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 5/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 3/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice a fost publicată la finalul lunii noiembrie2015, în Monitorul Oficial, Partea I, nr 84.

Potrivit actului normativ, mai multe categorii de bugetari, printre care cei din sectoarele administraţiei publice centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru, vor beneficia, începând cu 1 decembrie, de salarii majorate cu 10% faţă de nivelul acordat în luna noiembrie.

Lista bugetarilor care vor beneficia de majorările salariale de la 1 decembrie:

Majorări cu 25%       personalul din sistemul public sanitar; personalul din sistemul public de asistenţă socială; personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.   


Majorări cu 10%
- personalul din administraţie publică şi locală;
- personalul din structurile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale- jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă; personalul din unităţile de cultură şi teatru;  


Majorări cu 15%
 - personalul din sistemul de învăţământ, potrivit OUG nr 4/2015 - personalul didactic, nedidactic, precum şi cel auxiliar.

Cum afectează această lege persoanele cu dizabilităţi?

Potrivit art 42 alin (4) din  Legea nr 48/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
 
La art 42  alin (5) din Legea nr 48/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se precizeaza ca, opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.

Având în vedere că legea nr.293/2015 se referă la salariul asistenţilor personali şi nu  la indemnizaţia de handicap, de această lege vor beneficia asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav si  persoanele cu handicap grav, doar daca au optat sau vor opta pentru primirea  indemnizatiei  lunare si nu pentru un asistent personal, angajat al primariei.

Potrivit art 3: alin (1) din Legea nr 48/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare indemnizaţia lunară este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
alin (2) plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav.

Concluzie:

• asisten
ţii personali ai persoanelor adulte cu handicap grav, angajaţi ai primariei, vor primi un salariu de 956 lei, în loc de 777 lei;

• persoanele adulte cu handicap grav, care au optat sau care vor opta pentru primirea  indemniza
ţiei  lunare şi nu pentru un asistent personal, angajat al primariei, vor primi 956 lei în loc de 777 lei, la care se adaugă şi prestaţia socială  formată din indemnizaţia de handicap de 234 lei şi bugetul personal complementar de 106 lei. Total: 1296 lei lunar.

• părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, care au optat sau care vor opta pentru primirea  indemniza
ţiei  lunare şi nu pentru un asistent personal, angajat al primariei, vor primi 956 lei în loc de 777 lei, la care se adaugă şi bugetul personal complementar de 106 lei. Total: 1062 lei lunar.

• persoanele adulte cu handicap grav, care au optat pentru un asistent personal, salariat al prim
ăriei, vor încasa în continuare prestaţia socială alcătuită din indemnizaţia de handicap în valoare de 234 lei şi bugetul complementar în valoare de 106 lei. Total: 340 de lei lunar.


Numele tau: Adresa de e-mail:
Cum afecteaza legea numarul 293 veniturile persoanelor cu dizabilitati?
Articol - Cum afecteaza legea numarul 293 veniturile persoanelor cu dizabilitati?
Legea nr293 2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 35 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului n
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...