Articol din categoria Social
Declaratia doamnei Mihaela Ungureanu la final de mandat, PENTRU SI IMPREUNA CU PERSOANELE CU DIZABILITATI!
În data de 7 iulie s-a încheiat mandatul doamnei Mihaela Ungureanu pentru funcția de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilită...
Previzualizare mesaj:
trimite
În data de 7 iulie s-a încheiat mandatul doamnei Mihaela Ungureanu pentru funcția de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).
La conducerea ANPD a fost numit domnul Mihai Tomescu, fost consilier personal în domeniul dizabilităţii la Cancelaria Primului Ministru.
Doamna Mihaela Ungureanu a emis un comunicat de presă în care menționează:
“Îi urez succes noului preşedinte ANPD în noul mandat şi în activităţile pe care urmează să le ducă la bun șfârșit în următoarea perioadă.
La final de mandat vreau să atrag atenția asupra faptului că dizabilitatea trebuie să fie o prioritate pe agenda fiecărei autorităţi centrale sau locale, a fiecărei instituţii publice sau private, fiind înainte de toate o responsabilitate socială.
De asemenea, vreau să mulţumesc tuturor ONG-urilor din domeniul dizabilităţii şi, mai ales, tuturor persoanelor cu dizabilităţi pentru faptul că ne-au fost alături în toate activităţile pe care le-am derulat şi la care au participat, fie în calitate de reprezentanţi ai ONG-urilor, fie în calitate de angajaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.
Aduc toate aceste mulţumiri, nu doar ca să trec în revistă alte acte de pietate, ci de a evidenţia cu adevărat oamenii – problemele – soluţiile.
În tot acest timp ne-am implicat cu toţii, de la persoanele cu dizabilităţi şi până la ONG-uri, alături de echipa din cadrul ANPD – căreia îi adresez mulțumiri - în identificarea și punerea în practică a măsurilor pentru a remedia disfuncţionalităţile existente în sistem.
La data înfiinţării, în cadrul ANPD era angajată o singură persoană cu dizabilităţi. În prezent, ANPD are un procent de 13% persoane cu dizabilităţi angajate, fapt destul de onorant pentru instituţie şi pentru ceea ce reprezintă ea în domeniul dizabilității.
Principalele activităţi şi măsuri pe care le-am adus în prim plan după un an de la înfiinţarea ANPD, au avut că scop creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi prin creşterea gradului lor de integrare socială şi participare în condiţii de egalitate, la viaţă comunităţii din care fac parte.
Printre aceste activităţi şi măsuri se numără şi procesul de dezinstituționalizare. ANPD este prima instituţie care va începe în luna septembrie, procesul de dezinstituționalizare, demarând Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR) – Axa 8. Aşadar, vor fi dezinstituționalizate persoanele cu dizabilităţi găzduite în centrele rezidenţiale mari. De asemenea, se află în curs de lansare și două Programe de Interes Național (PIN) finanțate de la bugetul de stat: unul pentru dezinstituționalizarea și prevenirea instituționalizării, iar altul pentru elaborarea Planului Național de Accesibilitate – care va duce la implementarea unor măsuri concrete prin care să se asigure accesibilizarea mediului fizic, informațional și comunicațional pentru persoanele cu dizabilități.
În cadrul acestor programe vor fi înfiinţate locuinţe protejate şi centre de zi prin intermediul cărora se va asigura tranziţia în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi găzduite în centrele rezidențiale.
Am finalizat maparea serviciilor ce vor fi înfiinţate la nivelul unui număr de 33 de Unităţi Administrativ Teritoriale, având la baza Planurile de restructurare a centrelor mari aflate în subordinea DGASPC-urilor judeţene, prin care s-a stabilit nevoia de servicii sociale specifice pentru persoanele cu dizabilităţi şi au fost estimate resursele existente la nivel de judeţ. În acest demers de interes naţional au fost implicate şi consiliile locale.”
Ce aduc aceste Programe?
Prin proiectele finanţate prin POR 2014 – 2020 se vor înfiinţa:
66 de locuinţe protejate 41 de centre de zi în 33 de Unităţi Administrativ Teritorialese va reduce numărul persoanelor instituţionalizate cu minim 516Beneficiarii locuinţelor protejate vor accesa inclusiv serviciile furnizate în centre de zi situate în proximitatea acestora, în comunitate.
Prin proiectele finanţate de la bugetul de stat:
Complementar măsurilor ce vor fi finanţate din POR 2014-2020, ANPD a propus lansarea Programului de Interes Naţional (PIN), care se va derula pe o perioada de 3 ani (2016 - 2018).
Rezultate aşteptate:
-Creşterea numărului de locuinţe protejate cu 131;Creşterea numărului de centre de zi cu 39;Reducerea numărului de persoane adulte cu dizabilităţi instituţionalizate cu minim 784.
Prin ambele tipuri de finanţări - din fonduri europene si buget de stat - vor fi dezinstitutionalizate minim 1300 de persoane cu dizabilităţi care sunt găzduite în centre rezidenţiale mari şi vor fi înfiinţate servicii de sprijin atât pentru integrarea acestora în comunitate, dar şi pentru minim 10.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în familii, prevenind astfel instituţionalizarea.
“La finalul mandatului de Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi doresc să mulţumesc pentru încrederea şi suportul oferit, atât persoanelor cu dizabilitati, cât şi tuturor celor care mi-au fost alături în acest demers profesional”, a declarat doamna Mihaela Ungureanu.
În data de 7 iulie s-a încheiat mandatul doamnei Mihaela Ungureanu pentru funcția de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilită
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro