Articol din categoria Social
Drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii
Intalnire de lucru la CSM: Romania are obligatia de a adopta standarde internationale in combaterea si prevenirea violentei impotriva femeilor. In data de 16 no...
Previzualizare mesaj:
trimite
Intalnire de lucru la CSM: Romania are obligatia de a adopta standarde internationale in combaterea si prevenirea violentei impotriva femeilor.
In data de 16 noiembrie 2015 – data simbolica pentru Romania, intrucat reprezinta termenul limita de transpunere in legislatie interna a Directivei 2012/29/UE privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii – la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, organizatii neguvernamentale au avut a treia intalnire de lucru cu reprezentanti ai institutiilor direct responsabile de solutionarea problematicii violentei de gen din Romania. Reprezentantele retelelor neguvernamentale Rupem tacerea despre violenta sexuala si Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor au continuat seria intalnirilor consultative cu reprezentanti ai CSM, Agentiei Nationala pentru Egalitate de Sanse, Ministerului Justitiei, Ministerului Justitiei, IGPR, Academiei de Politie, Avocatului Poporului si ai Parchetului General.
Romania are obligatia de a se alinia legislatiei internationale, pe tema violentei de gen
Aceste intalniri se desfasoara in contextul necesitatii Romaniei de a crea un cadru legal eficient pentru protectia victimelor agresiunilor domestice si sexuale. Astfel, statul roman este obligat sa puna in aplicare atat prevederile Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (Conventia de la Istanbul), pe care a semnat-o anul trecut, cat si ale Directivei 2012/29/UE privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii (Directiva victimelor). Suntem inca departe de transpunerea corecta a legislatiei internationale la nivel national, insa aceste intalniri de lucru la sediul CSM constituie pasi decisivi in aceasta directie.
Discutia a fost intensa si productiva, toate persoanele prezente avand un numitor comun: este nevoie de proceduri eficiente si legi mai precise pentru protejarea victimelor, iar institutiile statului trebuie sa se implice in acest demers!
Este necesar sa combatem violenta de gen si sexuala si in afara familiei
In cadrul intalnirii s-a adus de asemenea in discutie necesitatea revizuirii Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, „pentru ca termenul de violenta in familie nu este suficient de cuprinzator”, intrucat exclude victimele violentei de gen si sexuale atunci cand agresiunea e savarsita in afara familiei, asa cum a subliniat dna Camelia Proca, specialista din partea organizatiei A.L.E.G. Cei prezenti au discutat despre largirea definirii termenului de „violenta in familie”, precum si despre posibilitatea crearii unei legi separate, menite sa abordeze violenta de gen in afara cadrului familial.
Victimele violentei sexuale au nevoie de servicii integrate si specializate
Pornind de la prevederile Directivei victimelor si ale Conventiei de la Istanbul (Art 5), dna Alexandra Columban din partea Centrului de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului, a subliniat necesitatea crearii unor centre de primiri urgenta in caz de viol si violenta sexuala, unde victimele sa beneficieze de asistenta medicala, medico-legala, consiliere psihologica si juridica. Exista numeroase exemple de succes de astfel de centre in tarile nordice si in Marea Britanie, care s-au dovedit a ajuta victimele sa depaseasca mai usor trauma, incurajand totodata raportarea agresiunilor sexuale si pedepsirea agresorilor. A existat un consens ca, in cadrul intalnirile de lucru viitoare, se va discuta formula prin care aceste centre vor fi infiintate, alaturi de organismul coordonator.
Avem nevoie de proceduri
Directiva victimelor (2012/29/UE) impune insusirea de catre statul roman a unei legislatii coerente si a unui set de masuri care sa faciliteze protectia victimelor violentei de gen. Dna Mihaela Sasarman, din partea Asociatiei Transcena, a atras atentia cu privire la multiplele probleme in implementarea ordinului de protectie in cazuri de violenta in familie si a reactiei uneori lente a organelor de politie, ceea ce expune victimele pericolului de violenta si razbunare din partea agresorului. Dl. judecator Cristi Danilet a subliniat ca „este necesara crearea unor proceduri
eficiente pentru protectia victimelor”, pentru a evita alte acte de violenta. Reprezentanta CSM, Dna. judecator Corina Voicu, a avut o contributie esentiala la discutie, furnizand un material in lucru continand posibile modificari ale Legii 217/2003 privind violenta in familie. In opinia dumneaei, armonizarea acestei legi cu prevederile Conventiei de la Istanbul s ale Directivei victimelor ar constitui o importanta reusita a acestui grup de lucru.
Urmatoarea intalnire de lucru pe aceasta tema va avea loc la Consiliul Superior al Magistraturii, in data de 16 decembrie 2015, cand se va avansa discutia pe tema implementarii unui ordin de protectie de urgenta, precum si despre crearea unor proceduri de functionare a unor centre de primiri urgenta in caz de viol si violenta sexuala.
Despre Conventia de la Istanbul
Conventia de la Istanbul este primul tratat international care contine o definitie a genului si recunoaste ca femeile si barbatii nu sunt doar diferentiati din punct de vedere biologic, ci ca exista o categorie a genului, definita social, care le confera acestora roluri si comportamente specifice. Potrivit acestui document, violenta familiala si cea impotriva femeilor, in special, reprezinta o incalcare a drepturilor omului si o forma de discriminare. Conventia de la Istanbul propune crearea unor mecanisme care sa garanteze protectia victimelor, sa creasca gradul de constientizare a efectelor acestui fenomen, sa previna si sa combata toate formele de violenta.
Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala este formata din Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen – A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociatia Front, Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii (IEESR), Asociatia Femeilor Impotriva Violentei AFIV-Artemis, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia Transcena, Asociatia Anais, Grupul QUANTIC, Asociatia Pas Alternativ, Asociatia Psihosfera, Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CSMC), Asociatia VIVAD, Asociatia Atena Delphi, Societatea de Analize
AnA, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI, Grupul NU Inseamna NU.
Reteaua este finantata prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
Pentru mai multe informatii, accesati violentadegen.ro si rupemtacereadespreviolenta...
Bucuresti, 17 noiembrie 2015
Persoana de contact:
Iulia Sima – experta de gen si responsabila de comunicare in proiect.
e-mail: jullie.sima@gmail.com...
tel 724.646.355
Intalnire de lucru la CSM Romania are obligatia de a adopta standarde internationale in combaterea si prevenirea violentei impotriva femeilor In data de 16 no
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro