Articol din categoria Despre oameni
Frumusetea fizica a persoanelor cu dizabilitati
Rick Guidotti lucra ca fotograf profesionist în New York când a început să-și ridice semne de întrebare în ceea ce privește standardele limitate ale fru...
- Etichete:
- fotograf
- frumusete
- dizabilitate
Previzualizare mesaj:
trimite
Rick Guidotti lucra ca fotograf profesionist în New York când a început să-și ridice semne de întrebare în ceea ce privește standardele limitate ale frumuseții.
“Niciodată n-am regăsit frumusețea doar pe coperta unei reviste. Am văzut-o peste tot”, spune Guidotti.
Prin urmare Guidotti a părăsit industria modei pentru a lucra alături de copii cu diverse dizabilități sau probleme de sănătate, cum ar fi albinismul, sindromul Marfan sau ihtioză. În 1998 a pus bazele pentru Positive Exposure, o organizație non-profit care își dorește să schimbe percepția publică asupra oamenilor care trăiesc cu dizabilități fizice sau mentale.
După ce au trecut aproximativ 5 ani de când a performat într-un spectacol de modă, Guidotti este subiectul unui nou documentar care scoate frumusețea din tipare și distruge stereotipurile negative care planează în jurul dizabilității. Regizat de Joanna Rudnick, On Beauty îl are ca protagonist pe Guidotti și dezvăluie o mulțime de povești personale ale persoanelor pe care le fotografiază.
Una dintre femeile care apar în acest documentar se numește Sarah Kanney, este din New York și trăiește cu sindromul Sturge-Weber, o boală congenitală care se caracterizează prin complicații neurologice și un semn de mușcătură pe chip. Din pricina acestuia, Kanney a fost silită să părăsească școala publică când era în clasa a opta, și să studieze acasă.
Jane Waithera, un alt subiect în cadrul serialului suferă de albinism, o boală care împiedică organismul să producă melanină, substanța care oferă culoare pielii, ochilor și părului. ” În Kenya unde locuiește ea, persoanele cu albinism nu sunt percepute într-un mod pozitiv și sunt extrem de discriminate,” a spus Guidotti.
Colaborarea cu Guidotti le-a ajutat pe ambele femei să se simtă mult mai bine în propria piele, și ca urmare să se simtă acasă în comunitățile din care fac parte.
On Beauty își dorește să transmită faptul că frumusețea se află peste tot- că avem nevoie doar să găsim modul în care să o percepem, și, cel mai important, să o găsim în primul rând în noi înșine. Guidotti a mărturisit că de când a început să lucreze cu persoane cu dizabilități, a observat cum acestora le-a crescut treptat respectul pentru sine.
“Prima fată alături de care am colaborat, a intrat în studio cu ochii și fața în pământ. Era minunată, dar nu mai mai avea nici un fel de respect de sine de pe urma tratamentului aplicat de societate“, spune Guidotti. Avea nevoie să-și schimbe în primul rând percepția asupra propriei persoane pentru a-i determina și pe ceilalți să o privească cu alți ochi.
Guidotti este încântat de faptul că a reușit să-i determine pe oamenii alături de care a lucrat de-a lungul timpului să se vadă cu alți ochi. Dar în paralel muncește la schimbarea percepției pe care o are societatea asupra lor.
Rick Guidotti lucra ca fotograf profesionist în New York când a început să-și ridice semne de întrebare în ceea ce privește standardele limitate ale fru
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro