Articol din categoria Social
IMBATRANIREA CREIERULUI , A TREIA A EDITIE A ZILEI MONDIALE A CREIERULUI
Astăzi, 22 iulie se celebrează Ziua Mondială a Creierului la nivel internațional. Este pentru a treia oară cȃnd se celebrează global această zi,
Previzualizare mesaj:
trimite
Astăzi, 22 iulie se celebrează Ziua Mondială a Creierului la nivel internațional. Este pentru a treia oară cȃnd se celebrează global această zi, începȃnd cu anul 2014.
Federația Mondială de Neurologie (WFN), organizatorul evenimentului, avertizează de importanța sănătății creierului, dar și de prevenirea afecțiunilor neurologice ce pot apărea pe parcursul vieții unui om.
Ediția din 2016 este dedicată îmbătrânirii populației sub motto-ul: ,,Îmbătrânirea creierului". Prin acest eveniment, se vrea dezvoltarea gradului de conștientizare vizând gestionarea și prevenirea afecțiunilor de la nivelul creierului și neuromuscular, ce afectează predominant persoanele vârstnice.
În țara noastră, demersul Federației Mondiale de Neurologie este sprijinit cu ajutorul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN).
De la an la an, îmbătrânirea populației crește. Dacă ar fi să facem un sondaj drastic ar fi că la nivel global cei cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai mult de 800 milioane (12 la sută din populația lumii). În prezent, 70 la sută din populația în vârstă din lume trăiește în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Astfel, persoanele vârstnice sunt în măsură să depășească numărul de copii curȃnd.
Îmbătrânirea populației are implicații majore sociale, iar consecințele economice sunt devastatoare. Prevalența bolilor netransmisibile crește o dată cu vârsta, mai ales în rȃndul persoanelor cu dizabilități.
Prevalența unui număr de boli neurologice crește o dată cu vȃrsta, inclusiv accident vascular cerebral, demența și boala Parkinson. Se estimează că 10 până la 20 la sută din persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani suferă de una sau mai multe dintre aceste boli. Mai mult de 30 la sută din persoanele, care sunt de 80 de ani sau mai în vârstă, suferă de cel puțin o boală neurologică.
Persoanele cu handicap o duc din ce în ce mai greu din cauza bolilor neurologice și a altor boli musculo-scheletice. Se estimează că mai mult de 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au nevoie de sprijin pentru activitățile cotidiene.
Cu ocazia ,,Zilei Mondiale a Creierului’’ cu subiectul ,,Îmbătrânirea creierului’’, medicii atenționează asupra sănătății creierului ca cel mai important determinant al bunăstării sociale și economice, dar și asupra gestionării bolilor cerebrale.
Cum putem preveni sau trata bolile neurologice pentru persoanele cu boli avansate?
Accident vascular cerebral și demența vasculară sunt printre cele mai importante boli neurologice care afectează persoanele în vârstă. Pentru acestea există factori de risc ce pot fi preveniți prin educare, exerciții cognitive, activități fizice și nutriție ce sunt domenii importante de intervenție pentru prevenirea și încetinirea ritmului de declin cognitiv. Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă, dar poate fi controlată cu un tratament eficient. Sănătatea emoțională este la fel de importantă ca și sănătatea cognitivă la persoanele în vârstă.
În ciuda strategiilor de prevenire, vȃrsta este totuși un factor de risc non-modificabil, la fel ca și efectele bolilor degenerative și ereditare asupra creierului și asupra sistemului neuromuscular.
Astăzi 22 iulie se celebrează Ziua Mondială a Creierului la nivel internațional Este pentru a treianbsp oară cȃnd se celebrează global această zi
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro