Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Legea care scapa mii de contribuabili de plata CASS a intrat in vigoare. Cum se procedeaza pentru stergerea datoriilor?

Publicat: / Actualizat: /
Legea care scapa mii de contribuabili de plata CASS a intrat in vigoare. Cum se procedeaza pentru stergerea datoriilor?
'Afiș articol "Legea care scapa mii de contribuabili de plata CASS a intrat in vigoare. Cum se procedeaza pentru stergerea datoriilor?"
Sapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezen...
Publicat: / Actualizat:
1.499 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Legea care scapa mii de contribuabili de plata CASS a intrat in vigoare. Cum se procedeaza pentru stergerea datoriilor?” — Sapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezen...

trimite

Sapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezent, potrivit unei legi publicate in Monitorul Oficial. Cei care au platit deja contributia la Fisc vor putea solicita restituirea ei si isi vor primi banii inapoi, daca nu au alte datorii catre bugetul de stat.

Legea nr 25/2015 care prevede anularea CASS pe ultimii trei ani pentru mai multe categorii de contribuabili a fost publicata in Monitorul Oficial nr 62, din 28 iulie.

Actul normativ a fost initiat si aprobat de Guvern inca din luna februarie, iar, la finalul lui iunie a fost adoptat in Camera Deputatilor, forul decizional, cu 300 de voturi “pentru” si o abtinere, niciunul dintre deputatii prezenti la sedinta de atunci nevotand impotriva.

Anularea CASS se va face din oficiu de catre Fisc

Conform legii publicate marti, se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana pe 31 ianuarie 2015 pentru sapte categorii de contribuabili:

a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti. Daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru aceste venituri, nu se anuleaza contributia;

b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care au provenit  din sistemul de protectie a copilului. Daca au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura si pentru cele acordate in baza Legii nr 16/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aceste venituri, nu se anuleaza contributia;

c) sotul, sotia si parintii care nu au avut venituri proprii si care se  aflau in intretinerea unei persoane asigurate, pentru venitul baza de calcul reprezentat de salariul minim brut pe tara;

d) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;

e) persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate in baza Legii nr 48/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia;

f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia;

g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu au realizat venituri asupra carora s-a datorat contributia sau au avut venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Conform reglementarilor din noua lege, ANAF va emite si va comunica din oficiu decizii de anulare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru cazurile in care a emis si comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii nr 5/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si evidentelor transmise de CNAS catre ANAF, aveau calitatea de asigurat, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, se precizeaza in comunicat. Reglementarea se va aplica indiferent daca impotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu cai de atac.

In cazul in care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar in cazul in care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie.

Persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fara plata CASS si au efectuat plata acestei contributii ca urmare a deciziilor de impunere emise si comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Acelasi act normativ prevede ca persoanele fizice care se incadreaza intr-una dintre categoriile mentionate mai sus si care au primit decizii de impunere, dar nu au primit decizia de anulare de la ANAF, beneficiaza de acest drept, la cerere, dupa obtinerea documentului justificativ care atesta calitatea de asigurat fara plata contributiei, eliberat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Cum vor putea solicita restituirea CASS cei care au platit deja contributia

Conform Legii nr 25/2015, persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fara plata CASS si au efectuat plata acestei contributii ca urmare a deciziilor de impunere emise si comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Noile prevederi stabilesc ca restituirea se va face potrivit art 17 din Codul de procedura fiscala, cel care stabileste si regulile pentru restituirea sumelor platite catre stat.

Potrivit acestui articol, restituirea se face la cerere, insa, daca persoana care trebuie sa isi recupereze banii are datorii restante la bugetul de stat, mai intai vor fi stinse acele obligatii de plata, urmand sa ii fie restituita numai diferenta, daca aceasta exista.

(7) In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta sumei de rambursat sau de restituit.
(8) In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta obligatiilor fiscale restante, diferenta rezultata restituindu-se debitorului.
Codul de procedura fiscala, art 17

De ce a fost nevoie de anularea CASS

Anularea CASS vine in conditiile in care mii de minori au primit decizii de impunere pentru plata de contributii sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanzile  realizate pentru alocatiile primite de la stat si pe care nu le-au ridicat din conturile bancare.

Situatia s-a datorat unor prevederi neclare din Codul fiscal care nu excludeau in mod specific de la plata CASS persoanele care beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei, cum sunt, spre exemplu, toti tinerii de pana in 18 ani.

Intre timp, Codul fiscal a fost modificat pentru corectarea acestor neclaritati. Astfel, OG nr /2015, care a intrat in vigoare pe 31 ianuarie 2015, stabileste explicit categoriile de persoane care scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si categoriile de venituri pentru care nu vor datora contributie.

Legea nr 25/2015 este complementara OG nr /2015, in sensul ca ordonanta actioneaza pentru viitor, in timp ce legea vine sa remedieze inadvertentele aparute in trecut, ca urmare a aplicarii OUG nr 25/2011 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Legea care scapa mii de contribuabili de plata CASS a intrat in vigoare. Cum se procedeaza pentru stergerea datoriilor?
Articol - Legea care scapa mii de contribuabili de plata CASS a intrat in vigoare. Cum se procedeaza pentru stergerea datoriilor?
Sapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate CASS datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezen
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...