Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

NICOLAE DONE: LUMEA NU ARE NEVOIE DOAR DE ANTIBIOTICE, CI DE MECANISME CARE SA LE ASIGURE ACCESUL LA TRATAMENTE

Publicat: / Actualizat: /
NICOLAE DONE: LUMEA NU ARE NEVOIE DOAR DE ANTIBIOTICE, CI DE MECANISME CARE SA LE ASIGURE ACCESUL LA TRATAMENTE
'Afiș articol "NICOLAE DONE: LUMEA NU ARE NEVOIE DOAR DE ANTIBIOTICE, CI DE MECANISME CARE SA LE ASIGURE ACCESUL LA TRATAMENTE"
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolvent de Harvard din Buzau, doctorand in economia sanatatii la nivel inalt! „Lumea nu are nevoie doar de antibiotice...
Publicat: / Actualizat:
1.096 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “NICOLAE DONE: LUMEA NU ARE NEVOIE DOAR DE ANTIBIOTICE, CI DE MECANISME CARE SA LE ASIGURE ACCESUL LA TRATAMENTE” — Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolvent de Harvard din Buzau, doctorand in economia sanatatii la nivel inalt! „Lumea nu are nevoie doar de antibiotice...

trimite

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolvent de Harvard din Buzau, doctorand in economia sanatatii la nivel inalt!

„Lumea nu are nevoie doar de antibiotice, ci de mecanisme care sa le asigure accesul la tratamente”

Face parte dintre buzoienii care dupa absolvirea liceului au ales sa continue studiile in afara tarii, fiind admis la cea mai buna universitate din lume, Harvard. Nicolae Done are astazi 28 de ani si se poate mandri ca timp de un an a fost trezorierul asociatiei studentilor romani din universitate (Harvard Romanian Association). Pe plan profesional, buzoianul a lucrat la un antibiotic care sa combata infectiile rezistente la antibioticele cunoscute.

Nicolae Done a acceptat sa vorbeasca despre viata de student in America, joburile pe care le-a avut pentru a se intretine, proiectele pe care le deruleaza acum, dar si despre anii in care chiulea de la ore in Colegiul „B. P. Hasdeu” pentru a juca biliard.

Rep.: Vorbeste-mi despre cele mai puternice amintiri legate de HASDEU!

N.D.: Ce pot sa spun, anii petrecuti la Hasdeu au fost fara indoiala cei mai frumosi din viata mea de pana acum. Cu cat am ajuns sa explorez mai mult lumea, cu atat mi-am dat tot mai mult seama cat de norocos am fost. Pauza mare, cand ne bucuram cu totii de o dupa-amiaza insorita in parcul cu castani, ora de chimie a domnului Dumbrava, cand „nu auzeai nici musca” in clasa, ora de franceza cu mere si biscuiti „infulecati” discret pe sub banca, Centrul de Excelenta, echipa de fotbal, ocazionala ora cand chiuleam si mergeam sa jucam biliard, si multe, multe altele… Acestea sunt clipele care m-au format si de care imi amintesc oriunde as ajunge. Scoala aceea are un anume caracter, o atmosfera greu de egalat. Acolo simti ca poti invata, dar te poti si distra, ca cele doua lucruri nu se exclud reciproc. Mai mult, esti inconjurat de profesori exceptionali si foarte pasionati de munca lor, de la care inveti nu doar carte, ci si ce inseamna a fi OM."

Buzaul are o multime de tineri remarcabili! Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem.

Este si cazul lui Nicolae Done, un tanar absolvent de Harvard si, in prezent, doctorand in economia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins School of Public Health, cu o bursa pe cinci ani. Cu Nicolae Done am stat de vorba despre parcursul sau academic, diferentele dintre Romania si SUA in ceea ce priveste cercetarea, imaginea pe care o au in lume, dar si despre planurile sale de viitor si o eventuala intoarcere acasa.

Drumul academic

In liceu, marturiseste tanarul, a avut sansa sa isi dezvolte pasiunea pentru chimie, si, cu ajutorul unor profesori si colegi extraordinari, a obtinut cateva medalii la olimpiade internationale: "Acest factor a contat destul de mult, cred eu, dar banuiesc ca a contat si faptul ca am incercat mereu sa fiu o persoana dezvoltata pe mai multe planuri. Mi-a placut nu doar sa descopar lumea prin intermediul stiintei, dar si sa practic sportul, sa ma implic in comunitate etc. Am avut norocul sa am o familie care m-a incurajat sa incerc diverse experiente. De exemplu, de mic petreceam cateva ore pe zi la Clubul Copiilor din Buzau (orasul meu natal), unde am incercat activitati ca sahul, sculptura, aeromodelismul, teatrul, si altele. Aceste activitati mi-au oferit o perspectiva mai larga asupra lumii, iar mai tarziu mi-au dat increderea ca pot face ce ma pasioneaza cu adevarat".

Nicolae Done ii incurajeaza pe toti elevii talentati, care isi doresc sa studieze in strainatate, dar nu au rezultate la olimpiade internationale, "sa isi incerce sansa, atata timp cat isi doresc sa cunoasca lumea si vor sa o schimbe in bine. Rezultatele la invatatura sunt bineinteles foarte importante, dar nu sunt singurul element pe drumul catre o universitate buna".

Acum, Nicolae Done este in anul trei de doctorat in Economie si Politici de Sanatate si se afla in faza in care trebuie sa propuna o serie de studii care vor deveni proiectul sau de dizertatie. "Ma ocup cu analiza economica a sistemelor de sanatate, incercand sa gasesc modalitati de a asigura ca aceste sisteme devin mai performante, mai eficiente si mai echitabile. Am privilegiul sa am o bursa completa prin programul `Sommer Scholars`, un program care recunoaste un grup restrans de 12 studenti ca avand potential de viitori lideri in domeniul sanatatii publice.

De asemenea, anul acesta sunt vicepresedinte in Guvernul Studentilor si ma ocup de organizarea evenimentelor sociale din campus, de la spectacole si pana la gale si petreceri ale studentilor", explica tanarul.

Romanii in lume si cum se vede Romania peste Ocean

S-a adaptat rapid la viata din Statele Unite si, marturiseste Nicolae Done, si nu a intampinat probleme pentru ca ar fi roman. "Dupa parerea mea m-am adaptat foarte usor si am reusit sa imi fac prieteni din toate colturile lumii. In SUA mediul academic este foarte primitor pentru studentii internationali, in general, si nu am fost discriminat din cauza faptului ca sunt roman, dimpotriva: multi colegi erau fascinati de Romania si ma priveau ca pe o fereastra spre o zona a lumii unde nu fusesera niciodata. Oamenii din jurul meu au fost foarte prietenosi, de multe ori facand efortul expres de a nu presupune ca romanii sunt intr-un anumit fel. Bineinteles, profesorilor nu le-a pasat de nationalitate atata timp cat au vazut ca sunt capabil; ba chiar, ei apreciaza in general motivatia studentilor straini, care deseori e superioara celor americani".

Referitor la modul in care se vede situatia din Romania dincolo de Ocean, Nicolae Done precizeaza ca exista lucruri care il ingrijoreaza, ca de exemplu proiectul Rosia Montana, coruptia din sistemele publice, precum si situatia destul de precara a economiei. "Dar sunt de asemenea multe lucruri care imi dau foarte multa speranta, in principal o energie tot mai crescuta a generatiei tinere, care incepe sa capete o constiinta tot mai matura si sa realizeze ca numai ea este in masura sa isi creeze propriul viitor. Per total, vad o balanta pozitiva, insa as vrea sa vad Romania trecand peste un punct de la care schimbarea in bine sa accelereze exponential. Pentru asta in primul rand este nevoie de schimbari structurale, care sa ne pozitioneze pe traiectoria unor tari precum Coreea de Sud acum 2-3 decenii", adauga tanarul.

Educatia din Romania, din perspectiva unui tanar cu experienta internationala de studii

In ceea ce priveste sistemul de invatamant din tara noastra, pe langa finantarea foarte slaba, acesta mai are si alte neajunsuri, este de parere Done. ,,Din pacate, actualul sistem se mandreste cu cateva `elite` (printre care am fost si eu clasificat in liceu), dar ignora esecul pe care il are in a educa majoritatea de elevi si studenti romani. Acest lucru se vede nu doar la testele internationale, unde Romania se descurca mediocru, pentru ca dupa parerea mea nu aceste teste sunt importante. Acest esec este cel mai evident la productivitatea scazuta a cercetarii si a economiei romanesti. Problema este ca sistemul roman de invatamant inca functioneaza dupa ideologii invechite, care sunt atat de impamantenite incat de multe ori sunt sustinute chiar si cei cu cele mai bune intentii. Aceste ideologii nu sunt doar o materie de opinie. Sunt infirmate de o intreaga literatura empirica din psihologie si teorie didactica, care arata ca mintea umana are nevoie de un anumit set de stimuli pentru a se angaja in mod productiv in procesarea informatiilor", spune Nicolae Done. Aceasta remarca si ca sistemul se confrunta de asemenea cu "lipsuri materiale si cu un sistem politic care trimite semnale incoerente si deseori gresite". "Dar dupa parerea mea, cea mai mare problema e faptul ca sistemul nici macar nu recunoaste obiectivele principale ale educatiei: de a forma gandirea critica, de a ii stimula pe elevi sa fie fascinati de cunoastere, si de a ii imputernici sa analizeze lumea din jurul lor, atat cea naturala, cat si cea sociala si cea artistica. Prea mult, accentul se pune pe memorarea bruta si pe `regurgitarea` unor informatii de cele mai multe ori irelevante pentru un viitor cetatean roman intr-o lume tot mai deschisa, mai tehnologizata, si mai dinamica, care pune pret pe imaginatie, intelegere, si adaptabilitate, iar nu pe memorizare. De asemenea, elevii romani sunt supraincarcati. Am fost contrazis de multe ori pe acest subiect, dar imi mentin opinia si am evidente care sa o sustina. Cand un elev are 10-11 obiecte in fiecare saptamana (ca referinta, eu la Harvard luam 4-5 cursuri pe semestru), la care dupa 7-8 ore de clasa, are multiple teme, examene, si referate de facut, e imposibil sa nu se simta sufocat. Asta nu inseamna ca elevii nu trebuie sa invete istoria, geografia, fizica, filosofia, etc. Acestea pot fi predate prin rotatie in anumiti ani sau in anumite semestre, astfel incat numarul de cursuri la un anumit moment dat sa nu depaseasca 6-7", adauga tanarul. Mai mult, cei mai multi elevi renunta la invatatura pentru ca o vad ca fiind irelevanta pentru viata reala, si este datoria sistemului sa ii atraga si sa ii inspire.

Cercetarea - Romania vs. SUA

In mod evident, puncteaza el, se face cercetare la un nivel mult mai inalt in afara, indiferent pe ce criterii ne bazam. "Cercetarea romaneasca inca este afectata de decenii bune in care nepotismul, incompetenta, si furtul intelectual au fost acceptate si chiar promovate. Desi in ultimii ani au rasarit grupuri de cercetare serioase prin tara, acestea sunt in minoritate si se lupta constant cu birocratia, lipsa de finantare meritocratica, si plagiarismul din sistem. Aceste deficiente vor lua multi ani sa fie reparate, si e nevoie nu doar de legislatie bine gandita, ci si de timp ca prevederile legislatiei sa reuseasca sa schimbe cultura din sistem. Mai mult, e nevoie si de un schimb treptat de generatii", sustine Nicolae Done.

Rep.: Un absolvent de Harvard, profesor in Romania? Cum ar preda el intr-o universitate din Romania?

N.D.:Probabil as incerca sa predau exact cum voi preda si intr-o universitate americana. Pot vorbi la nivel concret, pentru ca in toamna anului 2014 voi avea sansa sa predau un curs 100% intemeiat de mine, printr-un program special (numit Gordis Teaching Fellowship) al universitatii unde studiez (Johns Hopkins). Cursul va avea ca subiect analiza comparativa a sistemelor de sanatate din tarile dezvoltate. Cum am mentionat si mai sus in criticile aduse sistemului actual din Romania, voi incerca sa pun accentul pe intelegerea profunda a relatiilor economice, politice, si sociale care exista in aceste sisteme. Voi incerca sa folosesc timpul de clasa in principal pentru discutii structurate, in care studentii sa isi poata impartasi propriile idei si unde pot dezbate evidentele din literatura de specialitate prin propria interpretare. Astfel vor veni, sper eu, in contact mult mai intim cu materialul pe care il vor citi, si vor avea sansa sa invete si de la colegii lor. Nu voi avea examene, ci proiecte aplicate in care studentii vor trebui sa aplice principiile si conceptele discutate la curs unor cazuri noi inspirate din probleme reale", raspunde Done. Le-ar cere de asemenea sa "depuna marturie" in fata unui comitet senatorial (fictiv, desigur) ca "experti" in domeniul sanatatii, in legatura cu un subiect real care afecteaza sistemele de sanatate actuale, exemplifica tanarul. "Ca proiect de echipa la final de semestru, le voi cere sa analizeze situatia unei tari si sa propuna reforme specifice pentru a imbunatati sistemul de sanatate al acelei tari. Vor trebui sa scrie un raport complet de 20-30 de pagini precum si sa prezinte in fata colegilor principalele rezultate ale analizei lor, pe modelul care se practica in mod curent in consultanta", relateaza Nicolae Done.

Relatia cu Romania

In ceea ce priveste relatia cu tara natala, tanarului ii lipsesc prietenii si familia, precum si locurile unde a copilarit si a crescut: "Incerc sa ajung in tara cel putin o data pe an, si sper ca in viitor tot mai des, pe masura ce imi voi permite mai mult din punct de vedere financiar. De asemenea, sunt co-fondatorul unei organizatii de consultanta in politici de sanatate, Observatorul Roman de Sanatate. Sper ca organizatia sa creasca si sa aiba un impact pozitiv in Romania in viitor. Deja proiectele derulate au primite foarte bine si imi dau speranta mai multa pe viitor".

Rep. Sunt romanii patrioti?

N.D.: Patriotismul pentru mine e un subiect delicat, pentru ca este un concept foarte ambiguu care poate fi utilizat atat in scopuri benefice cat si in scopuri distructive. Cred ca majoritatea romanilor au un simt patriotic, insa din nefericire prea des acest simt escaleaza in sovinism sau si mai rau, in xenofobie. Mai mult, acest simt poate fi destul de usor manipulat in scopuri politice pentru indeplinirea unor obiective complet "nepatriotice". Acestea fiind spuse, cred ca majoritatea romanilor isi iubesc tara si au o afinitate fata de simbolurile percepute ca `autentic romanesti`, dar prea des discutia este monopolizata de cei care folosesc patriotismul fie ca mijloc de manipulare, fie ca deghizare pentru xenofobie si diviziune sociala", raspunde Nicolae Done.

Pentru tanarul roman, intoarcerea in tara va fi mereu o optiune, chiar daca ea se va materializa mai tarziu.

,,Nu pot sa spun deocamdata, mai am cativa ani de studii si as vrea apoi sa capat si mai multa experienta de munca in afara. Intoarcerea in tara va fi intotdeauna o optiune, si chiar daca se va materializa abia mai tarziu, as vrea sa mentin legatura cat de mult pot prin proiecte concrete in care sa folosesc ceea ce am invatat in State", incheie Nicolae Done.

Numele tau: Adresa de e-mail:
NICOLAE DONE: LUMEA NU ARE NEVOIE DOAR DE ANTIBIOTICE, CI DE MECANISME CARE SA LE ASIGURE ACCESUL LA TRATAMENTE
Articol - NICOLAE DONE: LUMEA NU ARE NEVOIE DOAR DE ANTIBIOTICE, CI DE MECANISME CARE SA LE ASIGURE ACCESUL LA TRATAMENTE
Elite fara granite - Ei sunt Romania Absolvent de Harvard din Buzau doctorand in economia sanatatii la nivel inalt Lumea nu are nevoie doar de antibiotice
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...