Articol din categoria Stiinta
PRIMUL CREIER VIRTUAL CREAT PENTRU IDENTIFICAREA EPILEPSIEI
In exclusivitate, oamenii de știință au creat un creier virtual pentru a reface creierul unei persoane cu epilepsie. 1% din populația lumii suferă de...
Previzualizare mesaj:
trimite
In exclusivitate, oamenii de știință au creat un creier virtual pentru a reface creierul unei persoane cu epilepsie.
1% din populația lumii suferă de epilepsie. Boala afectează oamenii în mod diferit, prin urmare, este foarte important tipul de diagnostic și de tratrament pe care medicul îl aplică personalizat pacientului în cauză.
Pe de o parte, mijloacele de a înțelege mecanismele acestei maladii sunt reduse în cadrul interpretării vizuale a unui RMN și a unei electroencefalograme, și numai prin intermediul acestora, medicul stabilește diagnosticul de epilepsie iar, cauza rămane tot necunoscută.
De aceea, o echipă de cercetători francezi a creat o altă alternativă care duce la identificarea bolii mai exact și mai rapid: un creier virtual pentru a reface creierul unei persoane cu epilepsie în scopul înțelegerii mai exacte a modului în care intervine boala, și mai ales, ajută chirurgii în procedurile specifice deoarece aceasta poate fi operabilă.
Cercetătorii au dezvoltat un model numeric și au adăugat informații individuale ale fiecărui pacient, cum ar fi modul de plasare a zonelor creierului dar și interconectarea acestora. Rezultatul permite testarea pe aceste modele matematice ce generează activitatea creierului.
In maniera explicată, oamenii de știință au fost capabili să reproducă locul exact de inițiere a epilepsiei și modul în care se răspandesc convulsiile. ,,Creierul uman are un interval de timp numită criză reală de predicție pentru fiecare pacient pană la declanșarea unei convulsii și o valoare de prevenire care oferă un diagnostic concret’’, spune unul dintre cercetători.
Pe de altă parte, 30% dintre pacienți epileptici nu răspund la medicamentație. Singura lor metodă de control este o intervenție chirurgicală, dar tehnica este eficientă numai în cazul în care chirurgul are o bună indicație a zonelor pentru a opera. Și astfel ,,creierul virtual permite doctorilor chirurgi să aibă o ,,platformă virtuală’’. Ei pot identifica exact zona care trebuie să fie operată, fără să mai facă experimente ce duc la consecințe grave’’, au explicat cercetătorii.
Aceasta tehnologie este testată și pentru alte maladii care afectează creierul, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer, boli neurodegenerative, sau sleroză multiplă.
In exclusivitate oamenii de știință au creat un creier virtualnbsp pentru a reface creierul unei persoane cu epilepsie 1 din populația lumii suferă de
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro