Articol din categoria Social
Pe munte in carucioare mari si mici
A fost nevoie de cel puțin un an jumătate – din momentul începerii primelor hârtii și multă, foarte multă muncă de teren, până când am reușit (în...
- Etichete:
- drumeti in scaun rulant
- dizabilitate
- munte
Previzualizare mesaj:
trimite
A fost nevoie de cel puțin un an jumătate – din momentul începerii primelor hârtii și multă, foarte multă muncă de teren, până când am reușit (în sfârșit!) să publicăm în limba română (+ engleză) un ghid de drumeție mai special.
Spun ”să publicăm” deoarece chiar dacă eu sunt autorul, cel care am venit cu ideea și am coordonat întreaga muncă de producere efectivă a informației, în spatele cărții stau mai mulți oameni pasionați de munte, care fie au măsurat și calculat în teren tot felul de înclinații, lățimi și distanțe, fie au lucrat pe computer sau au administrat hârtii, cazări, rapoarte și cheltuieli…
Așadar, munca la această carte nu am făcut-o doar eu, ci o întreagă echipă de voluntari AECO, cărora le mulțumesc încă o dată pentru implicare și mai ales seriozitate!
Nu trebuie să uit de cei de la Fundația Orange care au ajutat financiar producerea acestei cărți.
Noul ghid ”Drumeție montană în familie” este o carte unică în România de azi și de ieri, atât prin tema abordată, cât și prin tipul și modul de prezentare a informațiilor.
În carte sunt incluse aproape 60 de trasee împărțite în funcție de localitatea de plecare, din șase masive: Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucașul (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană).
Atât traseele pentru copiii cât și cele pentru persoane cu dizabilități sunt clasificate în funcție de dificultatea lor (două scale absolut inedite în România!) fiind însoțite de fotografii și hărți explicative.
Pentru mine, mersul pe munte de mic copil și însoțit de părinți responsabili, a avut un efect benefic extraordinar, făcându-mă să iubesc muntele și natura în general.
Mai mult decât atât, muntele mi-a marcat cursul vieții, dacă mă uit la profesia de ghid montan pe care o practic constant de mai bine de 10 ani.
Astăzi, consider că este rândul meu (mai ales ca profesionist al muntelui!) să ofer celor mici și celor mari interesați să iasă din confortul urban, bucuria descoperirii naturii și a muntelui în diferitele lui forme: vara sau iarna, pe bocanci sau pe schiuri, pe orizontală sau pe verticală…
O lume magică, pe care eu am avut norocul s-o descopăr de mic, în mijlocul familiei!
Din punctul meu de vedere, educația montană este cheia de boltă a unui turism montan sustenabil în Carpații românești. O educație a cărei lipsă mă doare tot mai mult și care devine tot mai vizibilă în ochii mei, mai ales atunci când ai cu ce să o compari.
De-a lungul anilor (cu mult înainte de Facebook și chiar de email!), am fost implicat în numeroase activități montane cu caracter educațional, multe făcute chiar în defavoarea unor ture personale pe munte:
reviste de alpinism (redactor șef la ”ALPIN info” între 1998 – 2004, colaborator la revistele ”Risk” din Rusia și ”Jamesak” din Slovacia, unde am făcut lobby pentru Carpații noștri),
festivaluri de munte (director între 2000 – 2006) aducând în România inclusiv câștigători ai trofeuluipioletsdor.net - index... ”Piolet d`Or”,
seminarii de educație montană (cordonator, 2013 – 2014),
proiecte pentru copiii cu deficiențe de auz, bolnavi HIV sau din medii sociale defavorizate (coordonator din 2000 și până azi).
Așadar, recentul ghid de drumeție montană dedicat familiilor nu este altceva decât o continuare naturală pe aceeași linie educațională.
Ghidul se adresează, așa cum reiese chiar din titlu, familiilor cu copii mici dar și persoanelor cu dizabilități, educatorilor, și oricăror alte persoane care doresc să se relaxeze activ pe munții din zona Brașovului și nu știu cum să înceapă.
Un ghid turistic în care s-a pus mult suflet și pe care sper că-l vor găsi util toți cei care-l vor frunzări. O carte ce trebuie luată în bagajul de concediu și folosită intens.
Informațiile publicate în carte au fost obținute exclusiv din teren, mai mulți voluntari AECO cercetând, măsurând, fotografiind și analizând traseele din ghid, pentru a fi potrivite copiilor și persoanelor cu dizabilități.
photos.google.com - ... Vezi fotografii din cadrul proiectului
După cum spuneam mai sus, eu am început să merg pe munte în cadrul familiei. Tatăl meu a fost ”capul răutăților”, un pasionat al mersului în natură sub orice formă, munte, pădure sau baltă, la care mama s-a aliat cu un entuziasm mai mic sau mai mare, în funcție de propunerile primite.
Așa se face că alături de adulți (părinți, mătuși și unchi) la doar cinci ani, am ajuns prima dată la Monumentul Eroilor de pe Caraiman și la vârful Omu, după un periplu mai lung pe platoul Bucegilor.
La 11 ani am ajuns în Piatra Craiului pentru ca doi ani mai târziu, să parcurg integral faimoasa creastă a Făgărașului care este și astăzi, în ciuda numeroaselor refugii construite, un test de anduranță pentru pasionații de drumeție din România și nu numai.
Toate acestea erau pe vremea când ranița era principalul mod de a duce bagajele pe spate, rucsacul cu cadru de aluminiu fiind o raritate, iar izoprenul inexistent.
Uitându-mă pe hartă azi, îmi dau seama că tura din Bucegi făcută la cei cinci ani ai mei, a fost lungă și dificilă fizic. Dar în ciuda acestui lucru, amintirile mele despre acea ieșire sunt extrem de plăcute.
Toate lucrurile negative pe care le mai ghicesc din fotografii, precum oboseala, foamea de lup sau frigul de la Omu, le-am uitat cu desăvârșire.
Prin comparație cu noi – puștanii anilor 70-80 din România comunistă, mulți dintre copiii români din ziua de azi beneficiază de multe lucruri: mâncare, dulciuri, sucuri, telefoane mobile, tablete, jocuri, filme, desene non stop. Foarte mult confort și distracție obținute fără efort fizic.
Dar în același timp, copiii de azi au un mediu social mult mai agitat, agresiv, concurențial, cu o multitudine de stimuli din toate direcțiile. Și o dată cu acestea, au explodat în România și nu numai: obezitatea, diabetul, sindromul ADHD, problemele cardiace precoce, izolarea într-o lume virtuală…
Spre deosebire de percepția generală, ”timpul petrecut în mijlocul naturii nu este relaxare, ci o investiție esențială în sănătatea copiilor noștri” (Richard Louv). Și sunt convins că orice părinte își dorește copii sănătoși!
Ghidul de drumeție în familie este un instrument pentru toții părinții și educatorii care ajung în zona Brașovului și vor să facă cu copiii, ceva mai mult decât să viziteze orașul și obiectivele turistice consacrate.
Brașovul este unul din puținele mari orașe din țară, de unde poți pleca pe munte chiar din centrul lui. Muntele se varsă efectiv peste acest oraș și este păcat ca localnicii și cei care ajung aici, ca turiști, să nu se bucure de el într-un mod decent, plăcut și relaxant.
Chiar dacă autoritățile locale sunt departe de a pune cu adevărat în valoare avantajul natural al locației, cu informațiile din acest ghid adulții își pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, în funcție de vârstă, echipament și experiență. Pe baza lui, își pot evalua planurile proprii și pot realiza altele noi.
Copii nu trebuie rupți de realitatea naturală, curiozitatea și dorința de explorare nu trebuie înăbușite, iar efortul fizic necesar pentru atingerea obiectivul propus, este o foarte bună lecție de viață.
Și pentru că am amintit de realitatea dură a vieții.
În România, accesul la natură trebuie garantat și asigurat tuturor oamenilor, indiferent de vârstă și inclusiv celor a cărora viață este strâns legată de un cărucior rulant.
Pentru persoanele cu dizabilități, o banală piatră, un șanț prost gândit sau niște trepte pot face diferența!
Zona urbană din România este foarte departe de a fi accesibilă persoanelor cu dizabilități, iar muntele… este aproape imposibil.
Spun ”aproape” pentru că spre surprinderea multora – chiar și a noastră, a celor implicați în realizarea acestei cărți, am descoperit trasee în natură care sunt sau ar putea fi accesibile cărucioarelor rulante, cu un minim de efort fizic (normal, de altfel!).
De asemenea, cu ceva implicare și efort din partea autorităților locale, ar mai putea deveni accesibile persoanelor cu dizabilități și alte câteva trasee din zona montană, astăzi inaccesibile.
Zona montană din jurul Brașovului este ideală pentru toate categoriile de persoane, adulți și copii. Din păcate însă, infrastructura montană gândită pentru familii cu copii, ca și pentru persoane cu dizabilități, lipsește cu desăvârșire.
Așadar, am inclus în paginile acestui ghid doar acele trasee care merită și se pretează a fi parcurse de către familii cu copii mici astăzi. Trasee amenajate cu semne turistice, nu foarte lungi (!), cu cabane sau alte adăposturi intermediare și care ofertă drumeților mari și mici, obiective și peisaje interesante.
Mi-aș dori ca acest ghid de drumeție în munții Brașovului să fie începutul unui ”altfel” de turism montan în Carpații românești. Știu că în contextul social din România de azi este doar un vis frumos… Însă și acest ghid dedicat persoanelor cu dizabilități și familiilor cu copii mici tot un vis a fost, cu ceva vreme în urmă!
Acum mulți ani, la cinci ani am ajuns prima dată la Monumentul Eroilor de pe Caraiman. Recent, am ajuns din nou la Monumentul Eroilor de pe Caraiman… de data asta avea cinci ani juniorul meu.
Nu pot decât să urez ture frumoase tuturor, în cărucioare mici și mari!
Și să nu uit…
Orice sugestie de bun simț, din partea utilizatorilor acestui ghid, este binevenită pentru a îmbunătăți o eventuală ediție următoare.
CARACTERISTICI TEHNICE:
Editor: Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO)
Autor: Marian Anghel
Nr. pag.: 180 (text, hărți și fotografii color)
Data apariţiei: 2016
PS: Cartea a apărut în cadrul proiectului ”Natura fără Bariere” desfășurat de educatie-outdoor.ro... Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO) cu finanțare din partea fundatiaorange.ro... Fundației Orange.
Mulțumesc încă o dată prietenilor, voluntarilor și nu în ultimul rând soției mele, pentru implicare și sprijin: Ileana Toma, Marian Pop, Florentin Oprea, Gabriela Vînătoru, Liuba Anghel, Nicu Iancu, Alexandru Buruiană, Ion Cojuhari, Sergiu Gavriliță, Monica Boczar.
Bine de știut:
toate veniturile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi refolosite în scopul continuării proiectelor de educație outdoor realizate de AECO;
asociațiile persoanelor cu dizabilități pot achiziționa GRATUIT această carte (în limita stocului disponibil), pentru membrii lor. În acest sens, contactați direct educatie-outdoor.ro - ... Asociația de Educație și Cultură Outdoor
A fost nevoie de cel puțin un an jumătate din momentul începerii primelor hârtii și multă foarte multă muncă de teren până când am reușit în
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro