Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor

Publicat: / Actualizat: /
Prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor
'Afiș articol "Prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor"
Camera Deputaților a adoptat legea de ratificare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a viole...
Publicat: / Actualizat:
712 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor” — Camera Deputaților a adoptat legea de ratificare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a viole...

trimite

Camera Deputaților a adoptat legea de ratificare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul, un document centrat pe prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor.

Astfel, Convenția de la Istanbul stabilește că violenţa împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi a intoleranţei şi a negării și urmărește, în același timp, schimbarea atitudinilor și mentalităților bărbaţilor şi tinerilor. De asemenea, prin inițierea unei proceduri penale, cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea nu vor mai putea constitui justificări ale comiterii infracțiunilor de gen.

Documentul proaspat adoptat introduce și sancțiuni penale și juridice pentru acte de violență fizică și psihică, pentru molestări psihologice, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența și hărțuirea sexuală (inclusiv violul), avortul și sterilizarea forțate. În plus, înlesnirea sau complicitatea și tentativa de comitere a unui act de violență vor fi recunoscute drept infracțiuni, atunci când sunt comise intenționat.

De asemenea, indiferent că vorbim de bărbați sau femei, Convenția spune că infracțiunile comise împotriva foștilor sau actualilor parteneri sau soți, în mod repetat, ori cele comise împotriva unei persoane vulnerabile, a unui copil sau în prezența acestuia, cele extrem de violente sau în timpul cărora s-au folosit arme, dar și infracțiunile care au dus la vătămări fizice sau psihice ale victimei vor fi considerate agravante.

În sprijinul victimelor violenței se prevede asigurarea asistenței în plângerile individuale sau colective și a unor servicii specializate, înființarea unor linii telefonice de urgență (24 de ore din 24), a unor adăposturi corespunzătoare, precum și de centre  de criză, de sesizare și sprijin a cazurilor de viol, implementarea unor servicii de protecție și asistență pentru martori si martori copii, precum și asigurarea cadrului legal prin care orice persoană, care a fost martoră la comiterea unor acte de violență, să fie încurajată să raporteze acest lucru autorităților competente.

Convenția de la Istanbul interzice totodată, în cazul tuturor formelor de violență, soluționarea extrajudiciară obligatorie a litigiilor, inclusiv medierea și concilierea.

Considerată drept cel mai complex instrument de cooperare juridică internațională în ceea privește prevenirea violenței împotriva femeilor, protejarea victimelor, urmărirea penală a autorilor și adoptarea unei game largi de măsuri împotriva acestui flagel, Convenţia de la Istanbul a fost semnată, la 27 iunie 2014, din partea României, de către doamna Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice la acea dată, la ea putând să adere și ţări care nu sunt membre ale UE.

Pentru elaborarea actelor normative necesare implementării prevederilor Conventiei, în luna octombrie 2015 a fost constituit, sub patronajul Consiliului Superior al Magistraturii, un grup de lucru  din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii,  Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Ministerului Sănătății, Parlamentului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și membri ai rețelei  de organizații neguvernamentale “Rupem tăcerea despre violența sexuală”. 

În același timp, pentru a garanta eficacitatea Convenţiei pe termen lung, un grup de experţi ai Consiliului Europei va asigura respectarea acesteia de către statele părţi (GREVIO).


Numele tau: Adresa de e-mail:
Prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor
Articol - Prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor
Camera Deputaților a adoptat legea de ratificare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a viole
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...