Articol din categoria Stiinta
Proiectul BatPro Calculator pentru nevazatori, lansat in Bucuresti
Joi 24 martie 2016, ora 12:00, Asociaţia Nevăzătorilor din România a organizat o conferinţă de presă cu prilejul lansării în Bucureşti a proiectului "...
Previzualizare mesaj:
trimite
Joi 24 martie 2016, ora 12:00, Asociaţia Nevăzătorilor din România a organizat o conferinţă de presă cu prilejul lansării în Bucureşti a proiectului "BatPro - Calculator pentru nevazatori", derulat de Lions Club şi susţinut de Fundaţia Orange. Conferinţa a avut loc la sediul Asociaţiei situat pe strada Vatra Luminoasă, nr 08 BIS, sectorul 2, Bucureşti.
La eveniment au participat, din partea Clubului Lions, dr. Paul Ioan Grecu, preşedinte al Clubului Lions Dacia Bucureşti şi Mihai Bibicu, preşedinte zonă Cluburile Lions Bucureşti, iar din partea filialei Bucureşti a ANR, Constantin Tomina, preşedintele filialei.
Cu această ocazie, 20 deficienţi de vedere, membri ai filialei Asociaţiei Nevăzătorilor din Bucureşti, au primit gratuit calculatoare, urmând ca ulterior alţi 40 de beneficiari să între în posesia lor.
De asemenea, participanţii au asistat şi la o demonstraţie a modului în care acest calculator poate fi folosit, demonstraţie făcută de către Sorin Ţaţa, redactor în cadrul ANR.
BatPro este o aplicaţie informatică simplă, destinată persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului, ce îi permite utilizatorului ca folosind doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online etc. Apoi, cu ajutorul unui program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, aceştia vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.
În plus, în cadrul proiectului BatPro sunt colectate din diferite instituţii calculatoare ce nu mai sunt utilizate. Aplicaţia BatPro este instalată pe aceste calculatoare care au fost recondiţionate şi
vor fi donate unor nevăzători prin Asociaţia Nevăzătorilor din România. Astfel, în loc să devină deşeuri, sute de calculatoare (funcţionale încă) sunt recuperate şi readuse la viaţă prin proiectul BatPro. Se estimează că proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Orice persoană sau instituţie care poate dona calculatoare este invitată să contacteze cel mai apropiat Club Lions pentru a le dona, ajutând în acest fel un nevăzător.
Proiectul se va desfăşura timp de 12 luni în şase oraşe (Arad, Timisoara, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi), având ca parteneri Cluburile Lions din oraşele respective.
Beneficiarii proiectului, persoane cu deficienţe de vedere din aceste oraşe, vor primi gratuit câte un calculator cu programul BatPro instalat. Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 Lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, derulat de Fundaţia Orange.
Despre Lions Club Arad
LC Arad este un club de servicii cu 35 de membri înfiinţat în 1994. Toţi membrii clubului activează ca voluntari, nefiind retribuiţi. Azi, prin 45.410 de Cluburi Lions, cu aproximativ 1,4 milioane de membri în 206 de ţări din toată lumea, leii sunt implicaţi în proiecte importante în comunităţile locale. Motto-ul leilor din întreaga lume este - Noi servim. În cei 20 ani, LC Arad a susţinut numeroase proiecte cu prioritate pentru nevăzători (Şcoala Specială de Nevăzători şi Asociaţia Nevăzătorilor din Arad) dar şi în alte domenii (sănătate, mediu, educaţie). Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul: lionsclubarad.ro
Despre Fundaţia Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie neguvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, Fundaţia Orange oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Pentru mai multe informatii va rugam accesati fundatiaorange.ro
Despre Asociaţia Nevăzătorilor din România
Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 31 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 60.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării.
Asociația Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G 033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale deficienților de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității din România și, implicit, a Forumului European al Dizabilității.
De peste o jumătate de secol, Asociația Nevăzătorilor din România oferă deficienților de vedere servicii și programe socio-profesionale, cultural-educaționale, de sport și timp liber.
Persoana de contact pentru detalii, clarificări sau întrebări:
Redactor şef "Litera Noastră": Sorin-Ilie Ţaţa,
Telefon: 074.000.1725.
E-mail: sorinilietata@gmail.....
Joi 24 martie 2016 ora 1200 Asociaţia Nevăzătorilor din România a organizat o conferinţă de presă cu prilejul lansării în Bucureşti a proiectului
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro