Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

REGLEMENTARI PRIVIND STIMULENTELE EDUCATIONALE ACORDATE COPIILOR PROVENITI DIN FAMILII DEFAVORIZATE

Publicat: / Actualizat: /
REGLEMENTARI PRIVIND STIMULENTELE EDUCATIONALE ACORDATE COPIILOR PROVENITI DIN FAMILII DEFAVORIZATE
'Afiș articol "REGLEMENTARI PRIVIND STIMULENTELE EDUCATIONALE ACORDATE COPIILOR PROVENITI DIN FAMILII DEFAVORIZATE"
Guvernul a modificat și completat, in sedinta de ieri normele privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din famil...
Publicat: / Actualizat:
920 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “REGLEMENTARI PRIVIND STIMULENTELE EDUCATIONALE ACORDATE COPIILOR PROVENITI DIN FAMILII DEFAVORIZATE” — Guvernul a modificat și completat, in sedinta de ieri normele privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din famil...

trimite

Guvernul a modificat și completat, in sedinta de ieri normele privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, ca urmare a modificărilor aduse art din Legea nr 48/2015 prin OUG nr 4 din 11 mai 2016.

OUG nr.14/2016 a eliminat restricțiile referitoare la vârstă, prin care era limitat accesul în program al copiilor sub 3 ani și al celor peste 6 ani care urmează această formă de învățământ sau al copiilor cu dizabilități sau dificultăți de învățare care pot continua procesul educațional în învățământul preșcolar până la împlinirea vârstei de 8 ani.

Astfel, prin hotărârea de guvern adoptată  au fost actualizate normele metodologice prevăzute de HG nr 5/2016, fiind clarificate condițiile de aplicare a Programului „Fiecare Copil în Grădiniță” și inserate o serie de măsuri de simplificare a procedurilor administrative.

Actul normativ stabilește extinderea perioadei de acordare a stimulentului educational și pentru vacanțele intra și intersemestriale, zilele libere legale și “săptămâna altfel”.
Mai mult, în scopul clarificării aspectelor reglementate insuficient până acum, hotărârea Executivului conține și alte modificări precum:
acordarea dreptului la stimulent educațional sub forma tichetelor sociale de grădiniță prin emiterea unei dispoziții scrise a primarului pentru toată perioada de acordare a acestui drept; cererea de solicitare a stimulentului va putea fi depusă oricând, pe tot parcursul anului școlar; cheltuielile cu tipărirea tichetelor sociale pentru grădiniță vor fi asigurate din bugetul local; verificarea prezenței se va realiza inopinat de către conducătorul unității de învățământ și asistentul social sau de personalul desemnat din cadrul primăriei, o singură dată pe lună; în cazul absențelor în situații excepționale, cadrul didactic va analiza situația și va face propuneri justificate conducătorului unității de învățământ spre aprobare, care le va comunica, ulterior, primarului; completarea procedurii aplicabile în cazul soților despărțiți în fapt sau în cazul în care solicitanții au reședința în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiind de aceleași drepturi cu îndeplinirea anumitor condiții.

Actul normativ simplifică, în același timp, și procedurile administrative la înscrierea în program. Mai precis, de acum încolo va fi suficientă prezentarea documentelor în copie, nemaifiind obligatorie și autentificarea lor ca până acum. Mai mult, etapa de suspendare a dreptului la stimulent este eliminată, acesta fiind acordat sau retras, după caz.

Rezultate preconizate

Hotărârea adoptată asigură coerența și uniformitatea de aplicare și interpretare a reglementărilor privind acordarea stimulentelor educaționale.
Totodată, facilitează accesul unui număr cât mai mare de copii la educație, contribuind activ la lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, asumată inclusiv în Pachetul național anti-sărăcie elaborat de guvern.

Ca efecte conexe, actul normativ va reduce rata abandonului școlar și a infracționalității, copiii eligibili pentru program având șanse mai ridicate de a parcurge cât mai mulți ani în sistemul de învățământ.

Programul “Fiecare Copil în Grădiniță” a fost finanțat, anul acesta, cu suma de 55,5 milioane lei, prin bugetul de stat.

Numele tau: Adresa de e-mail:
REGLEMENTARI PRIVIND STIMULENTELE EDUCATIONALE ACORDATE COPIILOR PROVENITI DIN FAMILII DEFAVORIZATE
Articol - REGLEMENTARI PRIVIND STIMULENTELE EDUCATIONALE ACORDATE COPIILOR PROVENITI DIN FAMILII DEFAVORIZATE
Guvernul a modificat și completat in sedinta de ieri normele privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din famil
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...