Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Romania sarbatoreste Ziua Bastonului Alb prin activitatile Asociatiei Nevazatorilor din Romania

Publicat: / Actualizat: /
Romania sarbatoreste Ziua Bastonului Alb prin activitatile Asociatiei Nevazatorilor din Romania
'Afiș articol "Romania sarbatoreste Ziua Bastonului Alb prin activitatile Asociatiei Nevazatorilor din Romania"
România sărbătoreşte Ziua Bastonului Alb prin următoarele activităţi ce se vor desfăşura pe întreg cuprinsul ţării: Bucureşti Asociaţia Nevăzăto...
Publicat: / Actualizat:
1.270 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Romania sarbatoreste Ziua Bastonului Alb prin activitatile Asociatiei Nevazatorilor din Romania” — România sărbătoreşte Ziua Bastonului Alb prin următoarele activităţi ce se vor desfăşura pe întreg cuprinsul ţării: Bucureşti Asociaţia Nevăzăto...

trimite

România sărbătoreşte Ziua Bastonului Alb prin următoarele activităţi ce se vor desfăşura pe întreg cuprinsul ţării:

Bucureşti
Asociaţia Nevăzătorilor din România – Consiliul Director Naţional - organizează joi, 15 octombrie 2015, orele 14.30, de Ziua Mondială a Bastonului Alb, la Şcoala generală pentru deficienţi de vedere din Strada Austrului nr 3, sector 2, Bucureşti, o expoziţie de dispozitive, echipamente şi tehnologie asistivă (tiflotehnică). Toate produsele sunt expuse şi promovate de partenerul ANR, firma Humanware din Marea Britanie. Un specialist sosit de la Londra va descrie modul de funcţionare şi de utilizare a aparaturii şi a dispozitivelor. Se vor regăsi, printre altele, imprimante braille de mică dimensiune, display-uri braille, laptop-uri cu afişaj braille şi voce sintetică, bastoane albe etc. Vor fi prezente, de asemenea, şi dispozitive optice pentru slabvăzători: lupe de mare putere, megascoape şi altele. Expoziţia este una volantă, accesibilă publicului numai în ziua de 15 octombrie. Cei interesanţi sunt invitaţi să participe la acest eveniment.

Arad
De Ziua Bastonului Alb filialaANR Arad va organiza următoarele evenimente:
Manifestare stradală în centrul municipiului Arad, de atragere atenţie în privinţa accesibilizării pentru nevăzători a căilor de acces, respectiv a instituţiilor, printr-un marş şi distribuirea de pliante.
Organizarea împreuna cu LIONS 2007 Arad a unei cine pe întuneric la care să participe deopotrivă persoane valide care să trăiască o experienţă pentru a putea înţelege mai bine viaţa nevăzătorilor.
Proiecţia unui film accesibilizat.

Bacău
LA DRUM CU BASTONUL ALB
Sub această egidă, ANR filiala Bacău doreşte să confere un plus de culoare acestei sărbători. Astfel, încă din data de 14 octombrie vom pleca către colegii noştri de la Bihor, unde ne vom reuni, pentru ca împreună să sărbătorim prin: partide de şah, rummy, table, plimbări în aer liber, recunoasterea peisajelor de toamnă ce se aştern încet … încet peste noi, descoperirea frumuseţii pe care o ascunde Peştera Urşilor şi … de ce nu, să încheiem în paşi de dans, care să ne facă de fapt să uităm, că nu numai “Bastonul Alb” este cel mai fidel prieten al nevăzătorului, ci însăşi natura cu toate anotimpurile ei, noi oamenii, de orice vârstă legăm prietenii pe care le menţinem albe şi pe care le păstrăm în lumina sufletelor noastre.      
“Nevoie mare am de tine,/Prieten bun, prieten drag!/Oriunde merg, tu esti cu mine,/Coleg al meu, bastonul alb.” 
(Cristian Vasile – “Bastonul alb”) La multi ani, Bastonul Alb!

Botoşani
Pe 15 octombrie filiala ANR Botoşani va invita câţiva artişti Botoşăneni, cărora le va propune un experiment. Vor fi legaţi la ochi, li se va înmâna un baston alb şi vor vedea cum se descurcă. Ulterior, ei vor prezenta, "la cald", impresiile din timpul experimentului şi vor afla de la nevăzătorii Botoşăneni cum se descurcă ei în viaţa de zi cu zi.

La propunerea doamnei Laura Danila, Preşedinta Comisiei de femei, ziua de 15 octombrie va fi decretată "Ziua porţilor deschise” la ANR Botoşani. Oaspeţii vor fi aşteptaţi cu o expoziţie de creaţii artistice ale nevăzătorilor Botoşăneni şi cu pliante de prezentare a asociaţiei Botoşănene, fundalul sonor urmând a fi dat de înregistrări ale Tarafului filialei. 

Braşov
În data de 14 octombrie, începând cu ora 19.30, la restaurantul “Stradivari”, va avea loc “Cina pe întuneric”, organizată de Clubul Lions Braşov şi A.N.R. Filiala Braşov. Evenimentul, la care vor participa atât organizatorii, cât şi alţi invitaţi, va avea ca specific, faptul că participanţii vor servi masa legaţi la ochi, pentru a experimenta în mod practic, situaţia unei persoane lipsite de vedere.

Acest eveniment, va avea doua componente, una de sensibilizare a comunităţii cu privire la problemele nevăzătorilor şi deficienţilor de vedere, iar cealaltă, este una caritabilă, deoarece o parte din costul participării la eveniment, va fi direcţionată către filiala nevăzătorilor din Braşov, pentru dotarea cu tehnologie asistivă, a Centrului de zi al organizaţiei care funcţionează în cadrul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale, str. Panselelor nr 3, Braşov.

În data de 15 octombrie, va avea loc proiecţia unui film accesibilizat pentru nevăzători prin metoda audiodescripţiei, la Centrul de zi al A.N.R. Filiala Braşov, la care sunt invitaţi membrii organizaţiei şi însoţitorii acestora.

Brăila şi Galaţi
Cu ocazia Zilei Bastonului Alb, filiala ANR Brăila, împreuna cu filiala Galaţi, organizează un concurs de cultură generală şi o tombolă care vor fi urmate de o masa festivă.
În ziua de 16 octombrie conducerea filialei ANR Galaţi, împreună cu reprezentanţii fundaţiei LIONS, va oferi pachete celor mai vulnerabili dintre membrii filialei.

Buzău - Vrancea
În cadrul Sucursalei Nevăzătorilor din Vrancea, sărbătoarea zilei internaţionale a Bastonului Alb va fi deschisă în data de 14 octombrie 2015, cu următoarele activităţi: în parteneriat cu Biblioteca judeţeană „Duiliu Zamfirescu” şi Fundaţia „Cartea Călătoare” va organiza prezentarea cărtii „Înfruntând viaţa” de către autorul acestui volum profesorul Vasile Adamescu. Fundaţia „Cartea Călătoare” va prezenta filmul acccesibilizat pentru nevăzători „Poarta Albă”.

Pe 15 octombrie ANR - „ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BASTONULUI ALB” va începe la ora 9:30 la sediul filialei din Buzău cu următoarele activităţi : concurs de şah - întrecere organizată între persoanele cu deficienţă vizuală şi invitaţi văzători; în părculeţul de lângă sediul filialei, va avea loc de asemenea un concurs de orientare cu ajutorul bastonului. Vor participa voluntari, persoane care vor dori să experimenteze un moment din viaţa nevăzătorilor. Acestora li se va înmâna un baston şi o pereche de ochelari (confecţionaţi dintr-un material care să nu permită pătrunderea luminii). concurs muzical „Recunoaşteţi melodia şi…… continuaţi versurile”  la ora 12:00, în sala de lectură a Liceului pentru deficienţi de vedere Buzău va avea loc prezentarea cărţii „Înfruntând viaţa” de către autorul acestui volum, profesorul Vasile Adamescu.

Cluj
În colaborare cu Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, la Cluj se organizează în cursul săptămânii 12-17 octombrie un concurs de orientare pe un traseu prestabilit în Municipiul Cluj-Napoca, precum şi aniversarea profesorului nevăzător Dumitru Ceuca cu ocazia împlinirii a 75 de ani.

Constanţa-Tulcea
Filiala interjudeţeană Constanţa - Tulcea, sărbătoreşte ”Ziua bastonului alb”, sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 10:00, prin prezentarea unui scurt istoric a semnificaţiei bastonului alb şi a unui program artistic susţinut de formaţia filialei noastre.

Dâmboviţa
Filiala ANR Dâmboviţa va organiza următoarele concursuri şi manifestări: Concursuri braille de citire şi lectură Vizitarea parcului Chindia - concurs de orientare Interpelarea autorităţilor unde vor fi abordate aspecte privind accesibilitatea pentru nevăzători în Municipiul Târgovişte.

Iaşi
La Iaşi, aniversarea “Zilei mondiale  a  Bastonului Alb” va fi prilej de sensibilizare şi informare  a opiniei publice prin acţiunile pe care le vom organiza.
Pentru început la sediul filialei, Clubul Lions din Iaşi va demara proiectul BAT PRO  donând unui nevăzător primul calculator pe care este instalată o aplicaţie pentru începători.
Un grup de membri nevăzători ai filialei ANR Iaşi se va deplasa prin oraş cu bastoanele, de la sediul filialei până la autocar (care este parcat cam la un km distanţă) împărţind trecătorilor fluturaşi cu semnificaţia zilei. Cu autocarul, se plecă la Centrul de agrement Ciric unde va avea loc un concurs de orientare cu bastonul, în viteză, se va juca şah sau table de către doritori, în timp ce pe grătar se vor frige mici şi alte produse.

Mureş
Filiala ANR Mureş organizează următoarele activităţi:
1 -11 octombrie, la Târgu Mureş - Turneul Internaţional de Popice - ediţia a XI-a. Prin participanţi echipe din: Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria), Alba-Hunedoara, Bacău, Satu Mare, Sibiu şi Mureş.
2 5 octombrie, orele 12, la sediul filialei din Sighişoara, împreuna cu Sindicatul Pensionarilor se vor organiza concursuri de cultură generală, şah şi table.
3 6 octombrie, la Miercurea Ciuc va avea loc deschiderea expoziţiei "Invizibilul ţinut Secuiesc", destinată în special nevăzătorilor, unde vor fi expuse machete ale unor edificii culturale din zonele Secuieşti.
4 7 octombrie, grupa Târgu Mureş a filialei ANR va organiza concursuri de cultură generală, şah şi table.

Satu Mare
Cu ocazia zilei internaţionale a ,,Bastonului Alb” filiala ANR Satu Mare are în organizare o serie de manifestari care se vor desfăşura în data de 17 octombrie 2015 începând cu ora 9, debutând cu un concurs de cultură generală.

În jurul orei 11 festivitatea va continua cu discursuri marcând evenimentul (susţinute de reprezentanţii conducerii filialei şi eventual reprezentanţii oficialităţilor prezente), deoarece la manifestări va fi prezenta şi mass media Sătmăreană, interviuri despre eveniment.

In jurul orei 12 grupul artistic a filialei va prezenta un program artistic.

La ora 12,30, cu ocazia acestui eveniment, filiala pregăteşte ca în fiecare an şi o tombolă având toate biletele căştigătoare,  vom înmâna câştigurile la tombolă, iar in jurul orei 13,30 ziua va continua cu dans şi voie buna.

Încă de dimineaţă şi pe tot parcursul zilei este invitată o firmă care comercializeaza produse de consum(băuturi răcoritoare, cafea, mâncare) la care vor avea acces toţi cei prezenţi.

Tot pentru marcarea acestui eveniment, filiala are în organizare, în perioada 22-24.10.2015 o excursie pentru membrii noştri în judeţele Alba şi Hunedoara vizitând diverse obiective turistice cu caracter istoric.

Sibiu
Filiala judeţeană Sibiu organizează cu ocazia Zilei Internaţionale a Bastonului Alb 2015 o excursie pentru un număr de 53 beneficiari ce cuprinde:  vizitarea Salinei Turda  vizitarea Cheilor Turzii  organizarea unei mese festive.

Suceava
Filiala ANR Suceava, ca în fiecare an, sărbătoreşte Ziua Mondială a Bastonului Alb la clubul sediului din Str. Avram Iancu nr.1. în prezenţa invitaţilor din partea autorităţilor locale şi a mass mediei, acest eveniment va avea următorul program: Prezentare unui scurt istoric despre semnificaţia bastonului alb; Program artistic susţinut de taraful filialei "Dor Bucovinean"; Concurs de cultură generală, şah şi table.

 Teleorman-Giurgiu
Pentru ziua de 15 octombrie - Ziua Bastonului Alb - filiala interjudeţeană Teleorman - Giurgiu va desfăşura următoarele activităţi:

Informări privind istoricul şi semnificaţia zilei de 15 octombrie - Ziua Bastonului Alb - membrilor filialei prezenţi la acţiune cât şi mass - mediei invitate; Organizarea unui concurs cu tematica de cultură generală, cu premii; Acţiuni de socializare, discuţii libere şi un program muzical.

Vaslui
În data de 15.10.2015, la filiala Vaslui va avea loc concursul cu tema: “Personalităţi Vasluiene”

Concursul face parte din activităţile proiectului – “DEZVOLTAREA CULTURAL–EDUCATIVĂ A PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE VEDERE – MODERNIZARE BIBLIOTECI DE CARTE AUDIO ŞI ÎNFIINŢAREA A DOUA SĂLI DE LECTURĂ ELECTRONICĂ “- finanţat de Consiliul Judeţean Vaslui.

Vâlcea
Filiala judeţeană Vâlcea a sărbătorit neîntrerupt această zi, drept urmare, şi în acest an, la data de mai sus,  va organiza un eveniment care se va desfăşura astfel:

La ora 10 a fost stabilită o întâlnire a unei delegaţii de nevăzători, împreună cu Consiliul Director al Filialei Judeţene Vâlcea cu autorităţiile locale (Primaria Râmnicu Vâlcea, Prefectura Judeţului Vâlcea, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea), unde se vor aduce la cunoştinţă diversele probleme din viaţa nevăzătorilor;

La ora 13, în jur de 100 de membri nevăzători ai filialei noastre se vor deplasa la “Casa nevăzătorilor” din Jiblea Nouă – Călimăneşti, unde, prin activităţi dintre cele mai diverse ( şah, table, popice, utilizarea calculatorului cu ajutorul vocii sintetice, dans şi voie bună) doresc să atragă, în măsura posibilului, atenţia autorităţilor şi mass-mediei asupra situaţiei deficienţilor de vedere.

 

Numele tau: Adresa de e-mail:
Romania sarbatoreste Ziua Bastonului Alb prin activitatile Asociatiei Nevazatorilor din Romania
Articol - Romania sarbatoreste Ziua Bastonului Alb prin activitatile Asociatiei Nevazatorilor din Romania
România sărbătoreşte Ziua Bastonului Alb prin următoarele activităţi ce se vor desfăşura pe întreg cuprinsul ţării Bucureşti Asociaţia Nevăzăto
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...