Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Stiinta

SORA SALVATA DE LA MOARTE DE FRATELE BEBELUS

Publicat: / Actualizat: /
SORA SALVATA DE LA MOARTE DE FRATELE BEBELUS
'Afiș articol "SORA SALVATA DE LA MOARTE DE FRATELE BEBELUS"
  Copilul născut  prin fertilizare în vitro acum cinci ani și-a vindecat sora prin celulele sale stem. Aceasta era suferindă de beta-talasemie, o ...
Publicat: / Actualizat:
954 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “SORA SALVATA DE LA MOARTE DE FRATELE BEBELUS” —   Copilul născut  prin fertilizare în vitro acum cinci ani și-a vindecat sora prin celulele sale stem. Aceasta era suferindă de beta-talasemie, o ...

trimite

 
Copilul născut  prin fertilizare în vitro acum cinci ani și-a vindecat sora prin celulele sale stem. Aceasta era suferindă de beta-talasemie, o tulburare de coagulare, moștenită de la unul dintre părinți, manifestată prin producerea mică de hemoglobină, o moleculă din alcătuirea celulelor roșii ale sângelui, cu rolul de a transmite oxigen câtre toate țesuturile umane.

Băiețelul, Umut-Talha, nume provenit din limba turcă ce înseamnă ,,speranța noastră’’ are o semnificație aparte pentru părinții săi pentru că el a reprezentat un miracol atât pentru echilibrul familial cât și pentru sănătatea fetiței lor, Asya.  Imediat, după câteva luni de la naștere, bebelușul și-a salvat sora  din ghearele bolii care i-ar fi putut provoca moartea.
 
Sora lui, Asya, suferea de beta-talasemie, boală care se caracterizează printr-o anemie puternică din cauza unor disfuncționalități ale genei hemoglobinei, moleculă în sânge purtătoare de oxigen ce se trasportă spre toate organele corpului uman. Pacienții cu o formă gravă de beta-talasemie, ca a Asyei, trebuie să li se administreze  transfuzii de sânge la fiecare trei – patru săptămâni pentru a rămâne în viață. Singura soluție de vindecare totală este un transplant de celule stem prin care se produce celule sanguine. Simptomele afecțiunii beta – talasemie sunt oboseala, amețelile și dificultățile de respirație.

Cu un an în urmă nașterii băiețelului, părinții au aflat că în spitalul unde se trata Asya nu se afla celule stem compatibile pentru transplantul ficei lor. Doctorii le-au propus să compună chiar ei aceste celule stem, concepând un nou copil. Pentru a-și salva fetița de la moarte au acceptat.

 Astfel a început un proces lung care a dus la nașterea lui Umut. Mai mulți embrioni au fost concepuți în tuburi de testare ( fertilizare în vitro) înainte de a fi analizați cu atenție ca să se asigure că aceștia nu transmit boala si totodata, să existe compabilitate cu Asya. Procesul e cunoscut sub numele de preimplantare. În cele din urmă, doi embrioni neafectați de boală au fost implantați în uterul mamei.

Din această dragoste în eprubetă, copilul s-a născut perfect sănătos. Opt luni mai târziu de la naștere, sora lui a primit în dar celulele stem necesare pentru transplant si în câteva luni acestea au permis eliminarea celulelor bolnave din corpul ei. Astăzi, fetița este din ce în mai bine și se deplasează o dată pe an la spital pentru un control simplu, dovadă că tot acest proces a decurs în favoarea sănătății ei.

Numele tau: Adresa de e-mail:
SORA SALVATA DE LA MOARTE DE FRATELE BEBELUS
Articol - SORA SALVATA DE LA MOARTE DE FRATELE BEBELUS
nbsp Copilul născutnbsp prin fertilizare în vitro acum cinci ani și-a vindecat sora prin celulele sale stem Aceasta era suferindă de beta-talasemie o
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...