Articol din categoria Sport
SPORTURI PENTRU NEVAZATORI
Persoanele care suferă de o anumită deficiență de vedere pot face performanță într-un anumit sport la fel de bine ca cele care nu au niciun handicap. Chi...
Previzualizare mesaj:
trimite
Persoanele care suferă de o anumită deficiență de vedere pot face performanță într-un anumit sport la fel de bine ca cele care nu au niciun handicap.
Chiar dacă, unele sporturi sunt încă inaccesibile pentru persoanele nevăzătoare cum ar fi baschetul, sunt alte sporturi care sunt la mare înalțime pentru astfel de persoane şi anume: atletismul, înotul, canotajul, ciclismul, folbalul 5x5 şi altele. Conform regulilor stabilite de organizația sportivă, care spune că sportivi cu un anumit handicap pot concura cu şanse egale cu sportivi care nu au nicio problemă de sănătate. Fiecare nevăzător este cordonat de un ghid, dar acest suport nu-l ajută la performanțele pe care le face cel în cauză.
În maniera aceasta, atletismul, sau mai bine zis, cursele, reprezintă una dintre cele mai populare sporturi. Atleții utilizează ochelari negri şi sunt sistematic ghidați de un atlet fără nicio problemă de sănătate. Fiecare pereche este legată printr-un cordon. Esențial este ca ghidul să fie în formă maximă pentru a nu-l împiedica în activitate pe cel care-l însoțeşte. Altă regulă ar fi ca atletul să depăşească linia de sosire inaintea ghidului, altfel echipa este sancționată. În timpul unui campionat, un nevăzător a avut curajul de a participa singur, parcurgând o distanță de 800 m. Acesta s-a clasat pe locul al V-lea pentru că s-a deplasat pe o distanță mult mai mare decât ar fi fost capabil un nevăzător.
Un alt sport accesibil pentru persoanele cu deficiență de vedere este înotul. Acesta dezvoltă sportivul atât intelectual cât şi fizic. Este uşor de practicat pentru nevăzători deoarece nu necesită echipament special, însă există şi dezavantaje cum ar fi virajele. Startul competiției se produce prin fluierul arbitrului, iar linia de sosire în aceiaşi manieră. Aici, în astfel de competiție, sportivul trebuie să aibă simțul auzului foarte fin.
Canotajul este un al sport practicant pentru persoanele cu deficiență de vedere. Şi chiar, fac performanță în competiție cu persoanele non-handicap. Canotajul este unul dintre cele mai cunoscute sporturi paralimpice. Acest sport paraolimpic s-a remarcat la Jocurile Olimpice de la Pekin în 2008 cu patru curse înscrise pentru trei clasificări: sportivi paraplegici, cu handicap vizual, motor sau psihic, dar şi cu diverse amputații. Deficiența de vedere nu este un obstacol în performanța sportivului.
Dacă nevăzătorii practicau sporturile menționate mai sus cu sau fără ghid, la ciclism, sportivul are nevoie de un astfel de ghid numit pilot. Aceştia urmăresc pe pistă viteza, orientarea şi kilometrajul sportivului. Echipele pot fi formate atât din persoane masculine cât şi feminine. Primele campionate de acest fel s-au desfăşurat în Franța în anii 70’, iar performanțele au fost remarcabile de la an la an.
Folbalul 5x5 este o adaptare a sportului în sine. Se formează două echipe cu cinci jucători fiecare. Acest sport se joacă cu o minge care produce un zgomot la atingere. În modul acesta jucătorii observă pasarea mingii de la un jucător la altul. De asemenea, limitarea terenului de folbal este sonorizată.
Aşadar, fiecare nevăzătator poate practica un anumit sport fie pentru sănătatea şi dezvoltarea individului în cauză, cât şi din dorința de performanță sportivă, mai ales că astfel de persoane au simțul auzului foarte dezvoltat.
Persoanele care suferă de o anumită deficiență de vedere pot face performanță într-un anumit sport la fel de bine ca cele care nu au niciun handicap Chi
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro