Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Se infiinteaza Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati

Publicat: / Actualizat: /
Se infiinteaza Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati
'Afiș articol "Se infiinteaza Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati"
Legea pentru înfiinţarea Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată. Senatul a...
Publicat: / Actualizat:
2.435 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Se infiinteaza Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati” — Legea pentru înfiinţarea Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată. Senatul a...

trimite

Legea pentru înfiinţarea Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată.

Senatul a adoptat luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, cu 102 voturi "pentru" şi două abţineri, propunerea legislativă prin care se înfiinţează Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, consiliul se înfiinţează ca autoritate administrativă autonomă sub control parlamentar şi vizează promovarea, protecţia şi monitorizarea implementării convenţiei, respectarea drepturilor garantate prin aceasta şi, în special, supravegherea furnizării serviciilor medicale şi sociale.
Activitatea consiliului vizează cu precădere situaţia din entităţile publice sau private care furnizează persoanelor cu dizabilităţi serviciile precizate.

Între atribuţiile consiliului de monitorizare se numără efectuarea de recomandări cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de stat sau private destinate să le servească, verificarea legalităţii prezenţei lor în aceste instituţii, sesizarea organelor judiciare când există indicii că încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi a fost făcută prin fapte de natură penală. Totodată, se poate face plângere împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată.

De asemenea, consiliul mai poate sesiza autoritatea competentă legal să dispună sancţiuni disciplinare sau contravenţionale ori să suspende, să retragă sau să anuleze acreditarea instituţiilor care găzduiesc persoanele cu dizabilităţi şi poate facilita implicarea şi participarea pe deplin a societăţii civile la procesul de monitorizare pe care îl organizează.

Potrivit propunerii legislative, consiliul de monitorizare este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte numiţi de Senat cu avizul Comisiei pentru drepturile omului, la propunerea organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară programe de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor neguvernamentale care reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Se infiinteaza Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati
Articol - Se infiinteaza Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati
Legea pentru înfiinţarea Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost adoptată Senatul a
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...