Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Tichet social de 50 lei pentru copiii din familii sarace

Publicat: / Actualizat: /
Tichet social de 50 lei pentru copiii din familii sarace
'Afiș articol "Tichet social de 50 lei pentru copiii din familii sarace"
Aproximativ 111.000 copii, între 3 și 6 ani, vor putea beneficia de tichetul social de 50 lei, prin programul „Fiecare Copil în Grădiniță”. Potrivit N...
Publicat: / Actualizat:
892 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Tichet social de 50 lei pentru copiii din familii sarace” — Aproximativ 111.000 copii, între 3 și 6 ani, vor putea beneficia de tichetul social de 50 lei, prin programul „Fiecare Copil în Grădiniță”. Potrivit N...

trimite

Aproximativ 111.000 copii, între 3 și 6 ani, vor putea beneficia de tichetul social de 50 lei, prin programul „Fiecare Copil în Grădiniță”.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr 48/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, adoptate ieri de Guvern, tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și rechizite.

Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie, adică de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

Prezența regulată a copiilor la grădiniță, condiție obligatorie pentru acordarea tichetului de 50 lei.

Documentul stabilește că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm potrivit căruia maximum trei învoiri și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță dintr-o lună.

Evidența prezenței copiilor la grădiniță este ținută de educatori și este monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național, gestionat de Ministerul Educației.

Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza dosarului social.

Stimulentul este acordat pentru perioada septembrie – iunie, în baza unei cereri și a declarației pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal de copil, cu ajutorul asistentului social din primărie, acolo unde este cazul.

Cine nu mai trebuie să facă un nou dosar?

Persoanele care primesc deja beneficii sociale, care arată că se încadrează sub pragul de venit, nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devenind eligibili automat. De asemenea, mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.

Înscrierea în Programul ”Fiecare Copil în Grădiniță” este permanentă, pentru a permite familiilor să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.

Stimulentele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori, banii necesari pentru plata acestora asigurându-se de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.

În acest moment, se află în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern care va prevede repartizarea pe județe a sumelor necesare finanțării programului în anul 2016, în funcție de numărul de copii înscriși.

Informații suplimentare:

Legea nr 48 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în data de 2 noiembrie 2015, în Monitorul Oficial.

Actul normativ are ca scop extinderea, la nivel național, a Programului pilot ”Fiecare Copil în Grădiniță”. Din luna iulie 2010, data lansării lui de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației, programul a făcut ca 4.000 copii din peste 43 comunități rurale și urbane mici să beneficieze de educație preșcolară 8% din aceștia s-au înscris ulterior la școală, 65% continuând să aibă o prezență bună și foarte bună.

Normele de aplicare a Legii nr 48/2015 au fost elaborate de ministerele Muncii, Finanțelor, Educației și de Cancelaria Prim-Ministrului, cu participarea permanentă a reprezentanților Fundației OvidiuRo.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Tichet social de 50 lei pentru copiii din familii sarace
Articol - Tichet social de 50 lei pentru copiii din familii sarace
Aproximativ 111000 copii între 3 și 6 ani vor putea beneficia de tichetul social de 50 lei prin programul Fiecare Copil în Grădiniță Potrivit N
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...