Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice

Publicat: / Actualizat: /
Tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice
'Afiș articol "Tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice"
Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul. România este cel de-al 14-lea stat care ratifică Convenția Con...
Publicat: / Actualizat:
1.001 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice” — Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul. România este cel de-al 14-lea stat care ratifică Convenția Con...

trimite

Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul.

România este cel de-al 14-lea stat care ratifică Convenția Consiliului Europei, numită Convenția de la Istanbul, cel mai cuprinzător tratat internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Documentul, centrat pe prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor, hotărăște că violenţa împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi a intoleranţei şi a negării și, în același timp, urmărește schimbarea atitudinilor și mentalităților bărbaţilor şi tinerilor. Prin inițierea unei proceduri penale, cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea nu vor putea constitui justificări ale comiterii infracțiunilor de gen.

Proiectul, semnat de Guvern, introduce sancțiuni penale și juridice pentru acte de violență fizică și psihică, pentru molestări psihologice, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența și hărțuirea sexuală (inclusiv violul), avortul și sterilizarea forțate. În plus, înlesnirea sau complicitatea și tentativa de comitere a unui act de violență vor fi recunoscute drept infracțiuni, atunci când sunt comise intenționat.

De asemenea, indiferent că vorbim de bărbați sau femei, Convenția stabilește că infracțiunile comise împotriva foștilor sau actualilor parteneri sau soți, în mod repetat, ori cele comise împotriva unei persoane vulnerabile, a unui copil sau în prezența acestuia, cele extrem de violente sau în timpul cărora s-au folosit arme, dar și infracțiunile care au dus la vătămări fizice sau psihice ale victimei vor fi considerate agravante.

În sprijinul victimelor violenței, documentul aprobat prevede asigurarea asistenței în plângerile individuale sau colective, a unor servicii specializate, înființarea de adăposturi corespunzătoare, organizarea unor linii telefonice de urgență (24 de ore din 24), înființarea de centre  de criză, de sesizare și sprijin a cazurilor de viol, implementarea unor servicii de protecție și asistență pentru martori si martori copii, precum și asigurarea cadrului legal prin care orice persoană care a fost martoră la comiterea unor acte de violență să fie încurajată să raporteze acest lucru autorităților competente.

Convenția de la Istanbul interzice totodată, în cazul tuturor formelor de violență, soluționarea extrajudiciară obligatorie a litigiilor, inclusiv medierea și concilierea.

„Salut aprobarea proiectului privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Este un angajament pe care România îl respectă, dar și un pas înainte în lupta cu violența împotriva femeilor, un fenomen încă prezent în societatea românească, cea mai bună dovadă fiind chiar evenimentele reprobabile prezentate în ultimele luni. Tocmai de aceea este important să întărim protecția femeilor în fața abuzurilor și a violenței de orice fel. Ratificarea acestei Convenții confirmă angajamentul României de a lupta în acest sens, o luptă care trebuie asumată de către toți actorii politici și de către toate instituțiile, ca un obiectiv de maximă importanță. Din acest motiv, sper ca Parlamentul să transmită un semnal puternic, votând în unanimitate pentru ratificarea Convenției de la Istanbul”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Prevederile Convenției vor fi aplicabile României în termen de 3 trei luni de la depunerea documentului oficial de ratificare la Secretarul General al Consiliului Europei.

Informații suplimentare:

Adoptată de Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei la 7 aprilie 2011, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice - cunoscută drept Convenția de la Istanbul - a fost deschisă semnării de către statele membre ale Consiliului Europei o lună mai tîrziu, cu prilejul celei de-a 121-a Sesiuni a Comitetului Miniștrilor de la Istanbul.

Până în prezent, documentul a fost semnat de 32 state și ratificat de 13 - Albania, Andorra, Austria, Danemarca, Bosnia și Herţegovina, Franța, Italia, Muntenegru, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Turcia. Începând de astăzi, România devine al 14-lea stat care ratifică documentul.

Convenția de la Istanbul a fost semnată de România la data de 27 iunie 2014, la Strasbourg, de către ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb. 

Numele tau: Adresa de e-mail:
Tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice
Articol - Tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice
Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul România este cel de-al 14-lea stat care ratifică Convenția Con
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...