Articol din categoria Legislatie
Ziua Internationala a Drepturilor Omului
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat si proclamat Declaratia universala a drepturilor omului. Dupa acest act istoric, Adunarea Generala a ...
Previzualizare mesaj:
trimite
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat si proclamat Declaratia universala a drepturilor omului. Dupa acest act istoric, Adunarea Generala a recomandat statelor membre sa nu precupeteasca nici unul din mijloacele care le stau la dispozitie pentru a publica in mod solemn textul Declaratiei si "pentru a face astfel ca el sa fie distribuit, afisat, citit si comentat, in principal in scoli si in alte institutii de invatamant, indiferent de statutul politic al tarilor sau teritoriilor".
Adunarea generala a proclamat Declaratia universala a drepturilor omului ca ideal comun spre care trebuie sa tinda toate popoarele si toate natiunile, pentru ca toate persoanele si toate organele societatii sa se straduiasca, avand aceasta declaratie permanent in minte, ca prin invatatura si educatie sa dezvolte respectul pentru aceste drepturi si libertati si sa asigure prin masuri progresive de ordin national si international, recunoasterea si aplicarea lor universala si efectiva, atit in sanul popoarelor statelor membre, cat si al celor din teritoriile aflate sub jurisdictia lor.
Declaratia a fost astfel completata:
In anul 1965 - Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială; 1966 - Conventia internationala asupra drepturilor politice si civile; 1979 - Conventia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor; 1984 - Conventia impotriva torturii; 1985 - Conventia impotriva Apartheidului; 1989 - Conventia drepturilor copilului.
Ziua drepturilor omului de anul acesta lanseaza o campanie de un an dedicata implinirii a 50 de ani de la adoptarea celor doua acorduri internationale pentru drepturilor omului, la 16 decembrie 1966: Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale si Pactul international cu privire la drepturile civile si politice — potrivit paginii ONU. Campania se va axa pe problematica drepturilor si libertatilor enuntata in reglementarea International Bill of Human Rights: libertatea de exprimare, libertatea religioasa, libertatea de a alege si libertatea fata de intimidare, se specifica pe pagina dedicata acestei actiuni desfasurata de Oficiul Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a publicat “Manualul Drepturilor Omului - Manualul este de la constatarea existentei unei terminologii vaste si diferite: actele normative interne si internationale vorbesc de „drepturi ale omului”, „drepturi fundamentale”, „libertati fundamentale”, „libertati publice”, „drepturi civile” – “.
Manualul analizeaza drepturile civile si politice asa cum sunt ele garantate de Constitutia Romaniei si de Conventia europeană a Drepturilor Omului. In manual sunt prezentate si alte tratate internationale.
La 10 decembrie 1948 Adunarea Generala a ONU a adoptat si proclamat Declaratia universala a drepturilor omului Dupa acest act istoric Adunarea Generala a
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro