Articol din categoria Social
Ziua Internationala a surzilor, sarbatorita in sapte zile

Persoanele cu dizabilităţi sunt o prezenţă constantă a fiecărei societăţi. La nivel mondial, se consideră că aproximativ 10% din populaţie prezintă ...
Persoanele cu dizabilităţi sunt o prezenţă constantă a fiecărei societăţi. La nivel mondial, se consideră că aproximativ 10% din populaţie prezintă o deficienţă/dizabilitate. Dintre acestea, date recente arată că pe tot globul sunt 360 de milioane de persoane afectate de pierdere parțial sau totală a auzului, reprezentând aproape 5% din populaţia globului.
În România, numărul persoanelor cu dizabilităţi înregistrate la data de 30 iunie 2015 era de 751.000. Dintre acestea, 23.000 erau persoane cu dizabilităţi auditive.
Pentru a marca o zi internaţională a persoanelor cu dizabilităţi auditive, Federația Mondială a Surzilor (WFD) a propus pentru prima dată a în anul 1951 marcarea unei sărbători dedicate acestei categorii de persoane cu dizabilităţi prin instituirea unei Zile Internaționale a Surzilor.
Evenimentele care marchează acest eveniment sunt atât de numeroase şi de diverse, încât s-a propus o săptămână dedicată acestor persoane cu dizabilităţi, respectiv ultima săptămână a lunii septembrie a fiecărui an, urmând ca în ultima duminică din lună să se sărbătorească Ziua Internațională a Surzilor.
Aceste acţiuni vizează promovarea drepturilor şi intereselor comunităţii de surzi în faţa clasei politice, autorităților administraţiei publice locale şi centrale şi a societăţii civile.
Pe parcursul unei săptămâni, în fiecare an, organizațiile din întreaga lume au ca obiectiv organizarea unor campanii de informare cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Eforturile vizează promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități.
Pentru a marca acest eveniment deosebit şi de-a dreptul important pentru persoanele surde, pe tot parcursul acestei săptămâni, cele 35 de filiale judeţene ale Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România organizează diverse acţiuni cultural-educative, cultural-sportive şi recreative, promovând ideea unităţii la nivelul comunităţii persoanelor surde, cât şi la nivelul întregii societăţi.
Pentru a fi implicate toate filialele, în această perioadă, la Piatra-Neamţ, A.N.S.R. a organizat Concursul Naţional de istorie-geografie, un concurs care reuneşte persoane cu dizabilităţi auditive din toate filialele şi marchează un eveniment cu o semnificaţie deosebită.
Scopul concursului a vizat socializarea şi îmbogăţirea bagajului de cunoştinţe generale, cunoaşterea trecutului istoric al judeţului, a frumuseţii cadrului geografic în care a evoluat judeţul Nemţ, trezirea sentimentelor de dragoste şi mândrie în sufletul tuturor membrilor asociaţiei pentru că aparţin acestui judeţ care a supravieţuit peste veacuri.
A.N.S.R. – Consiliul Naţional foloseşte acest prilej pentru a face "un apel la unitate şi la acţiune comună în vederea promovării drepturilor şi imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilităţi auditive. Suntem alături de persoanele cu deficienţe auditive şi alături de familiile lor pentru ca această deficienţă să fie cunoscută şi acceptată de întreaga societate."

Adresa: Str. Dornei, Nr. 31, Sector 1, București tel/fax: 0314359724