Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Acces si Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap

Publicat: / Actualizat: /
Acces si Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap
'Afiș articol "Acces si Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap"
3 decembrie nu trebuie sa fie singurul prilej de reflectare si de discutii despre respectarea persoanelor cu dizabilitati pe diferite fronturi: social, educativ, medical.
Publicat: / Actualizat:
2.066 vizionări
3
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Acces si Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap” — 3 decembrie nu trebuie sa fie singurul prilej de reflectare si de discutii despre respectarea persoanelor cu dizabilitati pe diferite fronturi: social, educativ, medical.

trimite

Acces și Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap -o temă omniprezentă peste tot în lume.

Tema anului 2016 este "respectarea persoanelor cu dizabilități și a incluziunii lor în societate". Acest an este de asemenea ocazia pentru un bilanț important: coincide cu a 10-a aniversare a Convenției ONU asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități și este un mod de a puncta ce anume trebuie schimbat în cele 166 de țări care au ratificat-o.

Persoanele cu dizabilități fac parte din societatea civilă, sunt cetățeni cu drepturi depline și își revendică locul. Publicul este chemat să recunoască persoana cu dizabilități ca fiind unul de-al lor.

Pentru o incluziune socială reală se impune accesul neîngradit la sănătate, educație, locuri de muncă, informații, cultură și sport, ori totul ește de la lipsa accesibilizării instituțiilor de utilitate publică, ceea ce lasă mult de dorit.

Înlăturarea barierelor prin accesibilizare înseamnă nu doar o necesitate ci în primul rând RESPECT vis-a-vis de persoanele cu handicap. Din păcate, această problemă nici pe departe și nicăieri nu este rezolvată 100%.

Ce putem face noi ... asociațiile persoanelor cu handicap?

Trebuie să atragem atenția autorităţilor publice locale–primării, consilii judeţene, prefecturi precum și a instituțiilor de sub egida lor, că ar rebui să recunoască importanţa covârşitoare a accesibilităţii în procesul egalizării șanselor în toate domeniile vieţii.

Pentru aceasta, ar trebui să colaborăm și să inițiem programe

Ø de acţiune pentru a face mediul fizic înconjurător Accesibil

Ø pentru măsuri care să permită acces la informaţii şi comunicare

Pentru a putea colabora în mod real, trebuie însă să cunoaștem cum văd autorităţile și instituțiile publice, importanţa accesibilităţii și ce anume trebuie să facă pentru ca dezavantajul personelor cu dizabilități să nu mai devină un handicap 10 întrebări

1. Au, autorităţile publice locale din România (primării, consiliul judeţean, prefectura), un program de acţiune sistematic, orientat pentru a face mediul fizic înconjurător (atât interior cât şi exterior) accesibil fiecăruia?

2. Au, persoanele implicate profesional în proiectarea şi construirea mediului fizic înconjurător, acces la informare continuă despre politica handicapului şi despre măsurile de a realiza accesibilitatea?

3. Sunt cerințele de accesibilizare incluse în proiectarea şi construirea mediului fizic înconjurător de la începutul lucrărilor?

4. Sunt consultate organizaţiile persoanelor cu handicap atunci când se planifică proiectele de construire/reabilitare a clădirilor publice?Ce strategii sunt folosite pentru a face serviciile de informare şi documentare accesibile pentru persoanele: cu deficienţe ale aparatului ocular? cu deficienţe auditive? cu deficiențe intelectuale? cu deficiențe fizice?

5. Corespund măsurile luate nevoilor reale?

6. DACum ajung copiii cu afecțiuni ale aparatului auditiv să aibă acces la învăţarea limbajului mimico-gestual (prin semne) pe parcursul educaţiei lor?

7. Ajută autorităţile părinţii copiilor cu afecțiuni ale aparatului auditiv în obţinerea instruirii în limbajul semnelor?

8. Sunt luate în considerare aspectele accesibilităţii pentru toate grupurile interesate, atunci când se creează noi sisteme de servicii şi informaţii computerizate? Sunt oare sistemele existente adaptate pentru a le face accesibile pentru persoanele cu handicap?

9. Sunt consultate organizaţiile persoanelor cu handicap în vederea stabilirii nevoilor reale de locuri de muncă pe tipuri de dizabilități, înainte de organizarea burselor locurilor de muncă?

10. Au fost respectate prevederile Legii 448/2006 cu privire la angajarea unui procent de 4% persoane cu handicap de către instituțiile care au peste 50 de angajați și accesibilizarea locului de muncă?

Degeaba se încheie anul 2016, având ca temă "respectarea persoanelor cu dizabilități și a incluziunii lor în societate", atâta timp cât nu s-a făcut mai nimic pentru ca dezavantajul persoanelor cu dizabilități să nu rămână în continuare un handicap. Ori Respectarea persoanelor cu dizabilități începe tocmai prin tratarea lor ca egali. Iar egalitatea începe cu asigurarea accesului și a accesibilității.

Noi, Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România -AHNR- cu sediul central la Arad, reprezentată prin Ion Adrian Mihalcea - în calitate de președinte considerăm că ziua de 3 Decembrie "Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități" în niciun caz nu trebuie să fie singurul prilej de reflectare și de discuții despre respectarea persoanelor cu dizabilități pe diferite fronturi: social, educativ, medical.
Ion Adrian Mihalcea,Președinte AHNR.

3 recenzii (4 / 6)
Numele tau: Adresa de e-mail:
Acces si Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap
BELLA.BUDAI
4/6
BUNA SEARA !! DRAGI COLEGI DE SUFERINTA AM O MARE INTREBARE LA VOI 1) CARE DINTRE VOI LE CONVINE SA PRIMEASCA BILETE DE TREN 2)CATE PERSOANE DINTE NOI MAI ARE PARINTI 3)CARE SE POATE DESCURCA NUMAI CU BANI CARE SE DA-U ,ADICA INDEMNIZATIA DE ,RESPECTIV 340 DE RONI ,SA-U MAI PUTIN ,ADICA DEPINDE DE GRADUL DE HANDICAP ,ACUMA AM SA RASPUND CE CRED EU -1) MIE NU AMI CONVINE BILETELE DE TREN ,PENTRU CA NU POT SA MERG CU TRENUL ,NU AU RAMPE ,NU POTI SA INTRI IN VAGON MAI BINE AU DA NISTE BILETE DE BENZINA ,DACA AI BILET DE BENZINA POTI SA MERGI UNDE VREI-2)CEI CARE MAI AU PARINTI LE ESTE MULT MAI USOR,ARE CINE SA LE POARTE DE GRIJE ,FARA REPROSURI-3)DIN BANI PE CARE NII DAU ,CE SA FACEM SA NE PLATIM DARILE,ADICA ,CURENTUL ,INTERNETUL,CABLUL LA TV ORI SA NE PUTEM CUMPARA CEVA DE MANCARE CARE ORICUM NU NE AJUNGE O LUNA,ORI SA NE CUMPARAM MEDICAMENTELE CARE NE TREBUIE SI NU SUNT COMPENSATE,VOI CE SPUNETI ?? DRAGI COLEGI !!
elvis odobesti-vn
referitor la biletele de tren cred ca e o solutie nu destul de buna sa nui zic proasta si ar fi bine sa fie adaugat in bani langa indemnizatia de hand, sau bugetul complementar , sau asa cum se spune din comentarii bilete de benzina exista posibilitatea ca si altii sa spuna nu avem masini nu ave,m ppermise , sau gasim ft. greu mijloc de transport sa ne duca cineva unde dorim deci cred ca trebuie cautat o solutie buna cei de facut e interesant si ideea cu bilete de benzina vom vedea daca se va face vreo schimbare in locul biletelor de tren
0 Apreciază · Răspunde
Levente
4/6
Acces ?i Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap ! Ce pompos suna ! este ca si cum ati fi facut spoiler la un film, adica tot anul 2017 este ca si rezolvat !
Domnilor, accesibilitatea este reglementata, este cuprinsa in codul penal si este pedepsita, ceea ce trebuie sa se faca, este aplicarea legii ( adica sa fie trasi la raspundere cei ce nu au aplicat pana acum legea si pedepsiti).

TEMA ANULUI 2017 AR FI BINE SA FIE NIVELUL DE TRAI AL PERSOANEI CU DIZABILITATI.

Nu trebuie calculat indeminizatia dupa cosul zilnic, deoarece, o persoana cu dizabilitati are mult mai multe cheltuieli decat cosul zilnic!
Ex.
INCALTAMINTEA; o persoana cu dizabilitati rupe o incaltaminte mult mai des decat o persoana normala (ma refer la o persoana cu handicap fizic),
APA, GAZELE, CURENTUL; o persoana cu gradul grav sta mult mai mult in casa si are un consum de curent, apa, gaze, mult mai mare decat o persoana sanatoasa care dimineta pleaca la serviciu si vine seara !
APARATELE ORTOPEDICE; sunt decontate (asa zise gratuite), dar sunt la un pret de referinta mult mai mic decat pretul real, ex. o pereche de carje este la pretul de 49 lei, dar daca ma duc si iau o pereche de carje nu gasesc decat de la 120 lei (adica va trebui sa pun din buzunarul mei 72 lei), cauciucurile la carje sunt de la 10 lei in sus (P.S. sa nu ii aud pe altii ca sunt si la 5 lei buc. ca le dau cu ele in cap, cele de 5 ron sunt foarte proaste si se distrug in maxim 2-3 saptamani). Ar mai fi multe de spus despre veniturile de subzistenta si despre legiile care nu se pot aplica, cu toate ca exista (credit de nevoi personale, locuinta, bilete de tratament... etc)
Articol - Acces si Accesibilitate, tema anului 2017 pentru persoanele cu handicap
3 decembrie nu trebuie sa fie singurul prilej de reflectare si de discutii despre respectarea persoanelor cu dizabilitati pe diferite fronturi social educativ medical
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...