Articol din categoria Social
Acest sutien ar putea facilita procesul de detectare a cancerului
Femeile care utilizeaza sutienul ar trebui sa il poarte timp de 60- 90 de minute pe saptamana pentru a obtine masuratorile exacte.
Previzualizare mesaj:
trimite
Traducere: Lavinia Elena Niculicea
Un adolescent din Mexic a inventat un sutien pentru detectarea cancerului la sân. Dar acesta funcţionează? Şi dacă da, cum?
Julian Rios Cantu, în vârstă de doar 18 ani, a creat un sutien care conform spuselor sale va detecta la timp primele simptome ale cancerului de sân, notează cei de la BBC.
Sutienul numit Eva, realizat de el împreună cu trei prieteni, se află în stadiu de proiect, dar are toate şansele să devină un produs de serie. În această săptămână, ei au câştigat premiul în cadrul competiţiei Global Student Entrepreneur.
Compania lor, Higia Technologies, a bătut tineri antreprenori din întreaga lume pentru a câştiga cei 20.000 de dolari (15.500 de lire) în scopul de a-şi dezvolta ideea.
Cum ar funcţiona un sutien de detectare a cancerului?
Tumorile canceroase pot face ca pielea să aibă o temperatură diferită din cauza creşterii fluxului de sânge. Sutienul Eva cu ajutorul biosenzorilor pe care îi are, va măsura temperaturile, le va loga într-o aplicaţie şi va avertiza utilizatorul asupra oricăror schimbări deranjante.
Femeile care utilizează sutienul ar trebui să îl poarte timp de 60-90 de minute pe săptămână pentru a obţine măsurătorile exacte.
Va funcţiona acest sutien conceput să detecteze cancerul?
Acesta se află într-o fază incipientă. El nu a fost testat complet şi este nevoie de mai multe studii clinice înainte ca experţii în cancer să înceapă să-l recomande ca pe o modalitate eficientă de detectare a cancerului.
"Stim că tumorile au adesea un sistem anormal de vase de sânge, dar mai ştim că fluxul sanguin crescut nu este neapărat un marker de încredere al depistării cancerului”, a declarat Anna Perman de la Cancer Research UK pentru BBC.
"În prezent, nu există dovezi care să arate dacă acest sutien este o soluţie eficientă pentru detectarea tumorilor şi cu siguranţă nu este o idee bună pentru femei să folosească o astfel de tehnologie care nu a fost testată în studii clinice de bună calitate. Este minunat să vedem tineri ca Julian, care doresc să se implice în domeniul ştiinţei şi vin cu idei care ar putea ajuta la diagnosticarea cancerului. Dar o parte importantă a ştiinţei o reprezintă testarea riguroasă, care ne dă asigurarea că pacienţii beneficiază de astfel de inovaţii”, a adăugat ea.
Care este momentan sfatul pentru depistarea cancerului?
Cunoaşteţi-vă corpul – acest lucru e valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Semnele precoce ale cancerului mamar includ:
- umflături în zona pieptului sau a axilei;
- schimbare în ceea ce priveşte dimensiunea, forma sau senzaţia sânului;
- scurgerea lichidului din mamelon (nu e vorba de laptele matern);
- durere în piept.
Ar trebui să vedeţi un medic, în cazul în care vă alarmează ceva.
,,Depistarea cancerului de sân într-o fază incipientă poate avea un rol cu adevărat determinant în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire, astfel că sfatul nostru este să cunoaşteţi ceea ce este normal pentru dumneavoastră, iar dacă observați ceva neobişnuit, consultaţi medicul curant”, a declarat Anna Perman.
Julian a inventat acest sutien având o motivaţie personală. Când avea vârsta de 13 ani, mama sa a fost la un pas să-şi piardă viaţa din cauza nedepistării la timp a cancerului de sân.
Un doctor i-a spus că umflăturile pe care ea le-a descoperit la sân nu erau de natură malignă, însă el s-a înşelat. Şase luni mai târziu, o a doua mamografie a constatat că sunt canceroase şi, în cele din urmă, ambii sâni au fost îndepărtaţi.
După ce a făcut cercetări în legătură cu boala şi cu practicile actuale de diagnosticare, Julian a venit cu ideea sa, a depus un brevet, a apelat la câţiva prieteni pentru a-şi dezvolta afacerea şi a făcut un produs pe care speră să-l vândă începând cu finele anului viitor.
Femeile care utilizeaza sutienul ar trebui sa il poarte timp de 60- 90 de minute pe saptamana pentru a obtine masuratorile exacte
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro