Articol din categoria Social
Biblioteca pentru elevi si studenti nevazatori
In perioada 2015- 2016, FCC a asistat peste 60 de studenti.
Previzualizare mesaj:
trimite
Fundația Cartea Călătoare (FCC) facilitează accesul la informare, instruire și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere și creșterea gradului de integrare socială a acestora cu ajutorul tehnologiilor moderne de acces.
“Acum 20 de ani, când Fundația Cartea Călătoare a organizat primele cursuri de utilizare a computerului cu echipamente asistive, maxim trei elevi nevăzători dădeau la facultate într-un an. Prin intermediul proiectului “EIN - Educație incluzivă pentru nevăzători”, desfășurat în perioada 2015-2016, FCC a asistat peste 60 de studenți”, declară Mircea Bucur, președintele fundației, potrivit unui comunicat.
Proiectul a inclus universități din cinci orașe, cu care FCC a colaborat de-a lungul timpului — București, Iași, Timișoara, Cluj și Oradea—, dar și școli de nevăzători din București, Târgu Frumos, Buzău, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad. Dacă fundația s-a concentrat în trecut mai ales pe accesibilizarea manualelor pentru studenți, odată cu acest proiect și-a îndreptat atenția și spre liceeni, pentru a-i încuraja pe cât mai mulți să-și continue studiile. Și nu s-au rezumat la ei. Profesorilor le-a plăcut atât de mult rezultatul, încât au cerut și cărți pentru gimnaziu. Manualele au ajuns inclusiv la copii nevăzători care învață în școli obișnuite.
“În Bacău, trei copii au intrat în clasa a cincea la o școală obișnuită. Noi i-am încurajat să nu plece la o școală specială și acum învață foarte bine, le-am accesibilizat manualele necesare”, spune Mircea Bucur.
Președintele FCC știe cât de important este sprijinul în continuarea educației. A avut câțiva prieteni care i-au citit ore-n șir cursuri de matematică, pe vremea când era student, și datorită lor a putut termina facultatea. La rândul său, face tot ce-i stă în putință să-și ajute colegii cu handicap de vedere.
Folosind un scanner performant A3, o echipă formată din angajați și voluntari a accesibilizat peste 100.000 de pagini, inclusiv dicționare și cursuri străine. După corecturi atente, au convertit cărțile într-un format specific, numit daisy, utilizat de nevăzători, care se citește cu ajutorul unor softuri speciale. Un astfel de format le permite să parcurgă cartea la fel cum o parcurge cineva care vede, putând, de exemplu, să sară dintr-un capitol în altul. În cazul culegerilor de matematică, s-a folosit metoda audio, pentru ca cel care ascultă să înțeleagă perfect formulele. Toate cărțile sunt acum disponibile pe carteacalatoare.ro, o bibliotecă online la care elevi, studenți și profesori au acces gratuit.
Pe lângă asta, nu puțini au fost studenții care au cerut ajutor fundației cu scanarea unor cărți pentru examene. Unii au trimis cursuri în engleză, cineva a avut nevoie de o carte de greacă veche. Livia Andreea Iordan, studentă la master la Filosofie, crede că e omul care solicită, poate, cel mai mult serviciile de accesibilizare.
Livia l-a cunoscut pe Mircea Bucur prin 2014, la un eveniment din București, și el i-a spus atunci că dacă are nevoie de ajutor cu materialele de studiu, se poate baza pe FCC. Colaborarea lor a început cu adevărat vreo șase luni mai târziu, când Andreea a început să-și pregătească lucrarea de licență de la Litere, pentru care a studiat ipostazele personajului feminin în opera lui Mircea Eliade. A folosit vreo 50-60 de cărți, unele dintre ele voluminoase, precum Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură de Nicolae Manolescu. E un efort de scanare pe care nu ar fi putut să-l facă niciodată singură.
“A fost într-adevăr ceva extraordinar pentru mine”, spune Livia pentru care, în aproape trei ani, FCC a scanat aproximativ 800 de cărți și nu se îndoiește că ele le vor fi cândva de ajutor și altor tineri ca ea.
In perioada 2015- 2016 FCC a asistat peste 60 de studenti
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro