Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Cand dansul depaseste barierele

Publicat: / Actualizat: /
Cand dansul depaseste barierele
'Afiș articol "Cand dansul depaseste barierele"
Para dansul sportiv este un sport extrem de elegant, gratios, care implica sportivi cu un handicap fizic.
Publicat: / Actualizat:
5.546 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Cand dansul depaseste barierele” — Para dansul sportiv este un sport extrem de elegant, gratios, care implica sportivi cu un handicap fizic.

trimite

Autor: Lavinia Elena Niculicea

,,Dansul elimină graniţa dintre trup şi suflet”, spunea Curt Sachs. Dansul face mai mult decât atât. El depăşeşte toate barierele legate de vârstă, sex, cultură, handicap. Dansul înseamnă emoţie, curaj, dinamism, graţie, armonie, dor de zbor, într-un singur cuvânt: Artă. Prin dans putem împărtăşi cu ceilalţi o poveste... Atunci când el se face într-un scaun cu rotile, devine o provocare, dar şi o plăcere.

Dansul în scaunul rulant are o mulţime de forme şi de posibilităţi. Doi utilizatori de scaune rulante pot dansa împreună în „duo“.


YouTube video


Atunci când un utilizator de scaun rulant dansează cu o persoană în picioare, stilul de dans se numește „Combi“.


YouTube video




Dansul competitiv în scaun rulant este administrat la nivel internaţional de către Comitetul Internaţional Paralimpic.

Para dansul sportiv (aşa cum i se spune în prezent) este un sport extrem de elegant, graţios, care implică sportivi cu un handicap fizic ce afectează doar membrele inferioare. Dansurile de grup implică doar utilizatori de scaun rulant sau împreună cu parteneri valizi, în timp ce dansul solo implică un utilizator de scaun rulant care dansează singur. Există şi formaţii de 4, 6 sau 8 cupluri, aşa cum menţionează cei de la Paralympic.org.

Dansurile standard includ vals, tango, vals vienez, foxtrot lent şi quickstep. Dansurile latino-americane includ samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble şi jaz.

Freestyle / showdance include dansuri standard (convenţionale) sau stilurile de dans: hip hop, latino, standard, balet, contemporan, street dance, salsa, tango argentinian, Cumbia, belly dance, etc).

Din 1998, sportul este guvernat de IPC şi coordonat de către Comitetul Tehnic Mondial pentru Para Dans Sportiv, care include regulile Federatiei Mondiale de Dans Sportiv (WDSF). Acest sport nu face parte din programele sportive ale Jocurile Paralimpice de vară.

În 2016, acest sport a fost redenumit din Dans sportiv în scaun cu rotile în Para dans sportiv.
Astăzi, para dansul sportiv este practicat pe scară largă în 29 de țări, iar ultimul Campionat Mondial a avut loc în 2013, la Tokyo, Japonia. În 2014, Campionatul European a avut loc la Lomianki, Polonia şi, pentru prima dată, acest sport a luat parte la Jocurile Para Asiatice, desfăşurate în Incheon, Coreea de Sud.

Unul dintre pionierii dansului în scaun rulant a fost suedezul Els-Britt Larsson, el însuşi utilizator de scaun rulant, care a introdus acest dans în Suedia, în anul1968, în scop recreativ şi de reabilitare.

Abia în anul 1977, Suedia a organizat prima competiţie internaţională, urmând curând mai multe concursuri regionale şi internaţionale.

Campionatele Mondiale de Para Dans Sportiv au loc la fiecare doi ani. Participanţii au posibilitatea de a utiliza scaune rulante electrice, în cazul în care acest lucru e necesar.

Prima competiţie a sezonului de Para dans sportiv s-a ţinut anul acesta în Cujik, Olanda, între 15-16 aprilie, pregătind sportivii pentru Campionatele Mondiale.

În concluzie, dansul în scaun rulant este o activitate accesibilă şi sociabilă, care permite participanţilor să-şi îmbunătăţească bunăstarea fizică şi mentală, pentru a interacţiona şi a depăşi barierele de orice fel.



Numele tau: Adresa de e-mail:
Cand dansul depaseste barierele
Articol - Cand dansul depaseste barierele
Para dansul sportiv este un sport extrem de elegant gratios care implica sportivi cu un handicap fizic
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...