Articol din categoria Social
Cardul European pentru Dizabilitate, fara bariere prin Europa
Proiectul se adresează unui grup tinta format din 50 000 persoane cu dizabilitati din Romania si persoane cu dizabilitati din alte state membre UE participante la proiect, care vor accesa in Romania si statele partenere, pachetele nationale de
Previzualizare mesaj:
trimite
Proiectul reprezintă o contribuție inovativă, la nivel național, pentru recunoașterea reciprocă a dizabilității în România și în alte țări membre UE, participante la proiect. Proiectul dezvoltă cadrul legal și organizațional necesar emiterii Cardului European pentru Dizabilitate, ce va asigura posesorilor accesul la pachetele de beneficii, agreate național.
Proiectul se adresează unui grup țintă format din: 50.000 persoane cu dizabilități din România și persoane cu dizabilități din alte state membre UE participante la proiect, care vor accesa în România și statele partenere, pachetele naționale de beneficii.
Se așteaptă ca proiectul să aibă un impact pozitiv asupra libertății de mișcare a persoanelor cu dizabilități concomitent cu dezvoltarea strategiilor naționale cu referire la recunoașterea reciprocă a beneficiilor, ca un prim pas în România spre un proces coerent la nivel european.
Cardul european pentru dizabilitate este documentul care dă dreptul persoanelor cu dizabilităţi la acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber, în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene participante la proiectul “Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”, până în august 2020.
Înscrierea în baza de date a proiectului se realizează de către angajații DGASPC, pe baza solicitării și a documentelor depuse de persoana cu dizabilități sau de reprezentantul legal al acesteia (cerere, copie certificat de încadrare în grad de handicap, fotografie).
Beneficiul se acordă în mod diferit pentru fiecare din cele 8 state membre ale Uniunii Europene participante la proiect: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta și România.Cardul este nominal şi netransmisibil.
Costul primelor 50.000 carduri este suportat de ANPD din bugetul proiectului VS/2015/0429 Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România şi Europa, finanţat de Comisia Europeană.
Proiectul, cofinanțat de Comisia Europeană prin Programul Uniunii Europene, Drepturi, Egalitate și Cetățenie 2014 – 2020, își propune facilitarea mobilității transnaționale prin intermediul emiterii Cardului european pentru dizabilitate pentru românii cu dizabilități și recunoașterea beneficiilor din România pentru persoanele cu dizabilități din alte țări membre UE, participante la proiect.
Beneficiar: Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, România
Linia de finanțare: Comisia Europeană prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie 2014-2020
Durata: 18 luni
Buget total proiect: 154.187 euro
CE grant: 123.306 euro
Contribuție proprie: 30.881 euro
Echipa de proiect:
Manager de proiect:Carmen Rotaru,Claus Bertea;
Asistent manager:Vasile Pohață
Experți diseminare:Ioana Parpală,Anna Maria Neagoe,Ionuț Ciprian Dinu;
Experți implementare:Gabriela Cîntărețu,Cristina Grozavu,Anca Ilie,Florin-Alin Cârstoiu,Monica Solomie;
Expert financiar:Anca Văcaru
Secretar: Nicolae Dicu
Mai multe detalii puteți afla accesând website-ul proiectului www.dizab.eurocard.gov.ro.
Proiectul se adresează unui grup tinta format din 50 000 persoane cu dizabilitati din Romania si persoane cu dizabilitati din alte state membre UE participante la proiect care vor accesa in Romania si statele partenere pachetele nationale de
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro