Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Cerecetat disciplinar pentru ca a ales sa nu taca

Publicat: / Actualizat: /
Cerecetat disciplinar pentru ca a ales sa nu taca
'Afiș articol "Cerecetat disciplinar pentru ca a ales sa nu taca"
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati revine cu informatii in continuarea evenimentelor sesizate cu privire la abuzurile din Scoala Speciala Nr 4 din Bucuresti.
Publicat: / Actualizat:
1.657 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Cerecetat disciplinar pentru ca a ales sa nu taca” — Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati revine cu informatii in continuarea evenimentelor sesizate cu privire la abuzurile din Scoala Speciala Nr 4 din Bucuresti.

trimite

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) revine cu informații în continuarea evenimentelor sesizate cu privire la abuzurile din Școala Specială Nr. 4 din București, cu mențiunea că această situație nu se referă doar la un act izolat și doar la o singură formă de agresiune, iar copiii din această școală și cei din celelalte școli sunt agresati deopotrivă fizic, psihic și emoțional de către marea majoritate a personalului.

“Filip Toni, angajatul Școlii Speciale nr. 4, care a dezvăluit abuzurile din unitatea de învățământ, după ce a fost amenințat în variate feluri de reprezentanții școlii, a fost convocat în regim de urgență la o ședință de cercetare disciplinară, miercuri 12 aprilie 2017, pentru că a avut curajul să rupă tăcerea cu privire la faptele deosebit de grave din cadrul școlii — maltratarea copiilor cu dizabilități.

Domnul Filip Toni este cercetat pentru “deficiențe în activitatea și prezentare în mass-media” a abuzurilor și violențelor împotriva elevilor cu cerințe educaționale speciale din cadrul Școlii Speciale Nr. 4. Mai mult, putem observa din convocarea scrisă, faptul că la 4 zile de la depunera plângerii penale împotriva reprezentanților școlii, respectiv la data de 4.04.2017, preocuparea conducerii Școlii Speciale nr. 4 era de a convoca Consiliul Administrativ al școlii pentru sancționarea domnului Toni Filip și, nicidecum, pentru identificarea vinovaților și remedierea situației”, explică Mădălina Turza, președinta Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, într-un comunicat.

Mădălina Turza menționează, de asemeni, că la două săptămâni de la dezvăluirea atrocităților din școală, nici școala Specială nr. 4, nici Inspectoratul școlar al Municipiului București sau Ministerul Educației nu a identificat nicio persoană responsabilă pentru abuzurile din școală și nici nu a fost luată nicio măsură în consecință. Singura măsură luată este cercetarea disciplinară și sancționarea celui care a avut curajul să rupă tăcerea în sprijinul copiilor.

Față de acest atentat la morala publică, justiție și demnitatea domnului Filip Toni, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități face următoarele precizări de ordin juridic:

Fapta domnului Filip Toni de a aduce la cunoștință publică prin probe audio-video abuzurile fizice, verbale și psihice la care sunt supuși copiii cu dizabilități din școala Gimnazială Specială nr. 4, București, reprezintă avertizare în interes public, conform Legii 571/2004, privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii. Pe cale de consecință, domnul Filip Toni are statutul de avertizor și beneficiază de protecția instituită de legea menționată, dispozițiile aplicându-se instituțiilor publice de educație, conform art. 2.

Faptele și probele aferente aflate în prezent sub cercetare penală intră sub incidența art. 5 din Legea 571/2004, deoarece reprezintă practici sau tratamente preferențiale ori discriminatorii in exercitarea atribuțiilor unităților și încălcări de dispoziții legale, care impun respectarea principiului bunei administrări și cel al ocrotirii interesului public [art. 5, lit. c), n)].

Conform aceleiași legi, avertizarea în interes public poate fi făcută organizațiilor neguvernamentale și mass-media (art. 6).

Prin urmare, având în vedere întrunirea acestor condiții în privința activității de avertizare realizate de domnul Filip Toni, în cadrul cercetării disciplinare, domnul Filip Toni beneficiază de protecție, iar la cererea domnului Filip Toni, comisia de disciplină are obligația de a invita presa și un reprezentant al sindicatului la dezbateri, cu cel puțin 3 zile lucrătoare înaintea ședinței, sub sancțiunea nulității raportului și a sancțiunii disciplinare aplicate.

Se consideră că inițiativa domnului Filip Toni de a face publice dovezile abuzurilor din școală, în contextul în care instituțiile ierarhic superioare sesizate anterior de acesta au negat existența faptelor, are un caracter profund civic și sesizarea unui organism independent reprezenta singura posibilitate reală de a proteja integritatea fizică și psihică a elevilor cu dizabilități. Eventualele măsuri de sancționare sunt strict încercări de intimidare, descurajare a aflării adevărului sau victimizare, conform O.G. 137/2000.

În concluzie,  Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități subliniază importanța respectării prevederilor acestei legi, în particular referitor la obligația de a invita presa în cadrul ședinței de cercetare disciplinară, la cererea domnului Filip Toni. În cazul în care dispozițiile legii sunt ignorate, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) își rezervă dreptul de a acționa împotriva abuzurilor pe toate căile legale.

Față de cele prezentate, (CEDCD) solicită Guvernului României și Ministerului Educației, ca până la demararea procesului de reformă în sistemul de educație conform obligațiilor Romaniei, emiterea unui act normativ în regim de urgență, care să prevadă următoarele:

1. Instalarea de camere video în toate cele 176 de școli speciale din Romania;
2. Demararea unei anchete exhaustive în școlile speciale din România cu privire la situația abuzurilor împotriva elevilor;
3. Demararea unui program național de evaluare psihologică a personalului didactic și nedidactic din școlile speciale din Romania cu experți evaluatori independenți;
4. Elaborarea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor și violențelor în școlile speciale;
5. Acordarea accesului reprezentanților societății civile în unitățile de învățământ special din România pentru efectuarea de vizite de monitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.

1 recenzii (4 / 6)
Numele tau: Adresa de e-mail:
Cerecetat disciplinar pentru ca a ales sa nu taca
Marius
4/6
Crescand intr-o scoala speciala (de fapt in trei) toate lucrurile aratate de d-nul Filip Toni, pot fi adevarate pe lejer 80 la suta! Nu spun 100 la suta, pentru simplul motiv, ca totusi, suntem dupa 27 de ani de la caderea acelui regim de-a dreptul tortionar pentru copii care au fost cu probleme speciale!
Articol - Cerecetat disciplinar pentru ca a ales sa nu taca
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati revine cu informatii in continuarea evenimentelor sesizate cu privire la abuzurile din Scoala Speciala Nr 4 din Bucuresti
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...