Logo Observatorul Social

Articol din categoria Social

Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de asistent personal

Publicat: / Actualizat: /
Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de asistent personal
Afiș articol "Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de asistent personal"
In urma aprobarii actului normativ, au fost modificate si completate criteriile pentru incadrarea in grad de handicap grav a afectiunilor din categoria bolilor genetice, respectiv sindrom Down, fibroza chistica si epidermoliza buloasa.
Publicat: / Actualizat:
4.298 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe Observatorul Social: “Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de asistent personal” — In urma aprobarii actului normativ, au fost modificate si completate criteriile pentru incadrarea in grad de handicap grav a afectiunilor din categoria bolilor genetice, respectiv sindrom Down, fibroza chistica si epidermoliza buloasa.

trimite

Ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog, și ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, au semnat astăzi, 28 februarie, ordinul de modificare și completare a Anexei nr. 1 a Ordinului 1306/1883/2016, pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora.

Modificarea și completarea actului normativ menționat a fost realizată ca urmare a multiplelor sesizări adresate atât Ministerului Sănătății, cât și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, de către asociații de părinți ai copiilor diagnosticați cu afecțiuni genetice grave, precum sindrom Down, fibroza chistică, epidermoliza buloasă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale și cei ai comisiilor din specialitățile genetică, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrică și psihiatrie pediatrică ale Ministerului Sănătății au reanalizat criteriile prevăzute în Ordinul nr. 1306/1883/2016, care restricționau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistență permanentă acordată de un asistent personal/însoțitor.

Astfel, în urma aprobării actului normativ de astăzi, au fost modificate și completate criteriile pentru încadrarea în grad de handicap grav a următoarelor afecțiuni din categoria bolilor genetice, respectiv sindrom Down, fibroza chistică și epidermoliza buloasă, astfel încât să fie menținute drepturile pe care acești copii le-au obținut anterior.

"În ceea ce privește încadrarea în grad de handicap grav a copiilor diagnosticați cu sindromul Dravet, menționăm faptul că această afecțiune este una neurologică cu determinare genetică și, astfel, criteriile sunt menționate la capitolul I — boli neurologice, din Ordinul 1306/1883/2016 (care au fost și rămân în vigoare), unde se precizează că epilepsiile rezistente la tratament, sindromul Dravet și sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de 3 crize/săptămână sunt considerate cu afectare funcțională completă și se încadrează în gradul de handicap grav, ceea ce implică dreptul la însoțitor permanent", subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății într-un comunicat de presă.

Documentul semnat astăzi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, partea I și va produce efecte de îndată.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Copiii diagnosticati cu sindromul Down vor beneficia de asistent personal

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...