Articol din categoria Social
Depresia, tema Zilei mondiale a sanatatii
Depresia este o boala mintala comuna ce afecteaza persoane de toate varstele, profesiile, din toate tarile.
- Etichete:
- Depresia
- tema Zilei mondiale a sanatatii
Previzualizare mesaj:
trimite
În fiecare ani, în data de 7 aprilie este marcată Ziua mondială a sănătății, începând din 1950. În 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății.
Anul acesta, tema principală a Zilei Mondiale a Sănătății este legată de sănătatea mintală: "depresia". Aceasta afectează oameni de toate vârstele și toate țările, provoacă suferință mentală și afectează capacitatea oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini zilnice, are uneori efecte negative asupra relațiilor cu familia și prietenii, afectează capacitatea de a câștiga cele necesare traiului. În unele cazuri, depresia poate duce la sinucidere, care în prezent este a doua cauza de deces în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 ani. Depresia poate fi prevenită și tratătă.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra creșterii semnificative a numărului de oameni care suferă de depresie, respectiv peste 300 de milioane.
Este important ca fiecare persoană afectată de depresie să conștientizeze importanța apelării la ajutor specializat, deoarece simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate.
În România, la finalul anului 2015, figurau aproximativ 42.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, țara noastră poziționându-se astfel pe locul 29 din 30 de state incluse în analiză, conform Indicelui de Integrare a Sănătății Mintale, precizează Administrația Prezidențială.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, CNAS reamintește că este o instituție aflată în slujba asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.
În aceste condiții, CNAS își propune pentru perioada următoare să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice degenerative.
Totodată, CNAS își propune ca, în colaborare cu profesioniștii din domeniu, să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.
“Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății”, a declarat Marian Burcea, președintele CNAS, într-un comunicat.
Cu prilejul acestei zile, voluntarii Crucii Roșii Române distribuie materiale informative în școli sau în acțiuni stradale și transmit mesajele cheie ale campaniei:
• Depresia este o boală mintală comună ce afectează persoane de toate vârstele, profesiile, din toate țările.
• Riscul de a deveni depresiv este crescut de sărăcie, șomaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despărțiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri.
• Depresia netratată se asociază cu imposibilitatea de a munci, de a participa la viața de familie sau cea socială.
• Depresia poate fi prevenită și tratată. Tratamentul implică psihoterapie și/sau medicație antidepresivă.
• Să vorbești cu persoanele în care ai încredere, este primul pas spre recuperarea din depresie!
Depresia este o boala mintala comuna ce afecteaza persoane de toate varstele profesiile din toate tarile
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro