Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania, o necesitate

Publicat: / Actualizat: /
Dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania, o necesitate
'Afiș articol "Dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania, o necesitate"
Specialistii in ingrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au inceput demersurile pentru unificarea specializarii Podiatrie.
Publicat: / Actualizat:
1.270 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania, o necesitate” — Specialistii in ingrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au inceput demersurile pentru unificarea specializarii Podiatrie.

trimite

Asociația de Podiatrie se implică în demersurile de unificare a specializării Podiatrie la nivelul Uniunii Europene.

Federația Internațională a Podiatrilor (FIP) a început acțiunile care vor duce la recunoașterea automată a specialiștilor în îngrijirea piciorului la nivel european.

La lucrările Consiliului European al Podiatrilor, desfășurate la Paris in ianuarie 2017, România a fost reprezentată de dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie, membru asociat FIP.

Specialiștii în îngrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au început demersurile pentru unificarea specializării Podiatrie, care să le permită accesul automat pe piața europeană a muncii. Subiectul a reprezentat principala tema de discuție a Consiliului European al Podiatrilor, organizat la sfarsitul lunii ianuarie 2017 de Federația Internațională a Podiatrilor (FIP) la Paris, Franța. România a fost reprezentată aici de dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie, membru asociat FIP. Asociația de Podiatrie a fost lansată în aprilie 2015 și urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România și să creeze meseria de podiatru la noi în țară.

La lucrările Consiliului European al Podiatrilor au participat delegați din 15 țări, alături de reprezentanți ai rețelei europene de educație superioară în podiatrie — ENPODHE. Aceștia au analizat pașii necesari elaborării cadrului comun de formare în podiatrie, care să le permită specialiștilor podiatri mobilitate totală pe piața muncii din Uniunea Europeană. Conform directivelor UE, cadrul de formare trebuie să fie reglementat similar în cel puțin o treime din țările membre.

Participanților le-a fost prezentat și un exemplu de succes, agreat de profesioniști din toate cele 28 de țări membre UE: specialiștii în medicina de laborator. Au început cu un studiu la nivelul tuturor celor 28 de țări membre, apoi au dezvoltat un sylabus comun (un curriculum), cerințele de calificare și codul de conduită. Au convenit inclusiv asupra unei singure denumiri a profesiei pe tot teritoriul UE.

“Sunt onorată de invitația primită din partea Federației Internaționale a Podiatrilor, organizație la care suntem membri asociați. Sperăm ca, beneficiind de expertiza partenerilor internaționali, să reușim să dezvoltăm meseria de podiatru și în România, iar specialiștii noștri în acest domeniu să beneficieze, apoi, de prevederile cadrului comun de formare în podiatrie. Situația din România nu este una singulară în UE.

Reprezentanții țărilor în care nu este recunoscută specialitatea de podiatrie și implicit meseria de podiatru am subliniat necesitatea stabilirii unor standarde comune minime de educație academică, precum și susținerea internațională de care avem nevoie, în procesul de stabilire a standardelor profesionale în acest domeniu”, a declarat dr. Norina Alinta Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

În urma dezbaterilor, delegații FIP au stabilit să demareze procedurile pentru elaborarea cadrului comun de formare în podiatrie pe baza a trei principii:

1. Toate instituțiile, asociațiile profesionale și organizațiile guvernamentale de resort trebuie să se implice în acest proces.

2. Dezbaterile se pot desfășura la cel mai înalt nivel, fără ca vreo țară să fie omisă de la procesul decizional.

3. Nevoile pacienților sunt prioritare în elaborarea cadrului comun de formare în podiatrie.

Întâlnirea de la Paris a creionat viitorul podiatriei la nivel european, iar finalitatea demersurilor începute aici va reprezenta un punct de cotitură pentru podiatria din întreaga lume, au concluzionat participanții.

Cu ocazia congresului, dr. Norina Gâvan a discutat cu dr. Matthew Garoufalis, președintele FIP, și cu Caroline Teugels, directorul executiv al organizației, despre viitorul podiatriei în România și sprijinirea de către Federație a procesului de recunoaștere a meseriei de podiatru în țara noastră.

Asociația de Podiatrie a fost înființată în primăvara 2015 și urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România și să creeze meseria de podiatru la noi în țară. Alături de campaniile de informare și prevenire organizate în parteneriat cu specialiști din țară și străinătate, Asociația de Podiatrie a demarat procesul educațional pentru instruirea asistenților medicali în specialitatea de podiatrie printr-o serie de conferințe, congrese și cursuri de instruire acreditate la nivel național.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania, o necesitate
Articol - Dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania, o necesitate
Specialistii in ingrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au inceput demersurile pentru unificarea specializarii Podiatrie
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...