Articol din categoria Social
Dot, primul ceas inteligent pentru persoanele cu deficiente de vedere
Ceasul Dot are 4 grupuri de cate 6 puncte care se vor activa sau dezactiva in functie de litera corespunzătoare.
Previzualizare mesaj:
trimite
Autor: Lavinia Elena Niculicea
Cele 285 de milioane de persoane cu deficienţe de vedere din întreaga lume nu au acces la progresele tehnologice ale zilelor noastre şi la confortul vieţii de zi cu zi de care se bucură cei care văd. De la bibliotecile fără cărţi Braille, până la semnele stradale şi dispozitivele inteligente, călătoria acestora prin viaţă este o experienţă complet diferită şi extrem de dificilă. Această situaţie e pe cale să se schimbe.
Coreeanul Eric Juyoon Kim a remarcat această inegalitate în cadrul universităţii, unde studenţii care văd puteau să obţină informaţii instantaneu de la dispozitivele lor inteligente, în timp ce un coleg nevăzător trebuia să-şi care cărţile grele Braille. Aşa a ajuns el să dezvolte primul ceas inteligent la un preţ accesibil, ca persoanele cu deficienţe de vedere să aibă aceleaşi oportunităţi de a învăţa şi de comunica ca oricine altcineva. Compania lui din Coreea de Sud a lansat de curând un dispozitiv (numit Dot), care afişează informaţii în limbajul Braille cu ajutorul unor mici puncte care ies în relief pe cadran. Într-o lume preponderent vizuală, acest ceas este conceput să ofere o experienţă senzorială şi persoanelor care nu pot explora lumea prin intermediul vederii.
,,Credem că dacă facem dispozitivul mai accesibil, tot mai mulţi oameni îl vor folosi, astfel că vor avea acces la o educaţie mai bună şi la mai multe locuri de muncă", a declarat Kim revistei Forbes.
Ceasul Dot are 4 grupuri de câte 6 puncte care se vor activa sau dezactiva în funcţie de litera corespunzătoare, iar viteza cu care se modifică poate fi setată în funcţie de utilizator. El are un diametru de 42 şi este fabricat din aluminiu. Durata de viaţă a bateriei este de 10 ore, oferindu-le utilizatorilor 5 zile între încărcări.
Pe lângă funcţiile tipice ale ceasului, cum ar fi o alarmă, un accelerometru şi afişarea timpului până la secunde, ceasul poate afişa, de asemenea, notificări din reţele sociale, mesaje text, instrucţiuni şi alte informaţii personalizate, fiind sincronizat prin Bluetooth cu alte dispozitive.
Până acum există 140.000 de clienţi care l-au comandat (printre care şi celebrul cântăreţ Stevie Wonder), din 13 ţări diferite. Versiunile engleze şi coreene sunt disponibile de la 1 aprilie 2017 şi costa aproximativ 290 de dolari.
Compania coreeană Dot plănuieşte pe viitor să lanseze tableta numită Dot Pad în parteneriat cu Google.
Astfel de inovaţii pot să facă viaţa mai bună celor care se confruntă cu probleme de vedere.
Ceasul Dot are 4 grupuri de cate 6 puncte care se vor activa sau dezactiva in functie de litera corespunzătoare
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro