Articol din categoria Social
Indemnizatia sociala pentru pensionari creste, cine poate primi aceasta indemnizatie sociala
Aceasta indemnizatie este o limita de venit la care se ridica orice pensie stabilita pe baza contributivitatii, daca este mai mica de plafonul respectiv.
Previzualizare mesaj:
trimite
Indemnizația socială pentru pensionari se majorează cu 30%, din 1 martie 2017, de la 400 de lei la 520 lei, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 2/2017 din 6 ianuarie 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Articolul 2, aliniatul 2 al OUG prevedecă: "Începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, este de 520 lei".
Actul normativ privind instituirea pensiei sociale minime garantate prevedea pentru anul 2009 o indemnizație de 300 lei, începând cu data de 1 aprilie și de 350 lei, începând cu 1 octombrie 2009. Din 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabilește anual, prin legea bugetului de stat, și urmează să fie majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, în raport cu evoluția indicatorilor macroeconomici și cu resursele financiare.
La nivel național sunt înregistrate 1.022.168 de persoane care urmează să beneficieze de indemnizația socială pentru pensionari.Indemnizația socială se acordă din bugetul de stat ca diferență între plafonul social de 520 lei și nivelul pensiei cuvenite pe baza contributivității.
“Precizăm că această indemnizație nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, care să se acorde necondiţionat, ci este o limită de venit la care se ridică orice pensie stabilită pe baza contributivității, dacă este mai mică de plafonul respectiv. Pentru a putea primi indemnizația socială, beneficiarul trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii din România, să aibă domiciliul în România, iar cuantumul însumatal veniturilor din pensii și din alte drepturi, stabilite și plătite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie să fie sub nivelul maxim legal al indemnizației sociale”, menționează reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale într-un comunicat.
Măsura privind majorarea cuantumului indemnizației sociale face parte din obiectivele prioritare stabilite în cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2016 - 2020, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei.
În acest context, începând cu 01 iulie 2017 valoarea punctului de pensie va crește la 1.000 lei.
Aceasta indemnizatie este o limita de venit la care se ridica orice pensie stabilita pe baza contributivitatii daca este mai mica de plafonul respectiv
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro