Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Masuri propuse pentru facilitarea interactiunii cetatenilor cu Parlamentul

Publicat: / Actualizat: /
Masuri propuse pentru facilitarea interactiunii cetatenilor cu Parlamentul
Afiș articol "Masuri propuse pentru facilitarea interactiunii cetatenilor cu Parlamentul"
Cerem partidelor sa sustina un Parlament Deschis.
Publicat: / Actualizat:
1.228 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Masuri propuse pentru facilitarea interactiunii cetatenilor cu Parlamentul” — Cerem partidelor sa sustina un Parlament Deschis.

trimite

De Ziua Internațională a Datelor Deschise, care va fi sărbătorită pe 4 martie, parlamentarii USR propun includerea principiilor internaționale pentru un Parlament Deschis în Regulamentele de organizare și funcționare ale celor două Camere și ale comisiilor parlamentare. USR a inițiat discuții cu reprezentanții conducerii Camerei Deputaților despre câteva inițiative concrete care să deschidă Parlamentul către cetățeni, cum ar fi transmiterea în timp real a tuturor ședințelor comisiilor parlamentare.

Președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicații, deputatul USR Cătălin Drulă, critică modul în care Parlamentul asigură în prezent informarea cetățenilor și participarea acestora la procesul legislativ.

“Cerem tuturor forțelor politice să-și asume principiile pe care USR le propune pentru un Parlament Deschis. Interacțiunea cu site-urile Camerei Deputaților sau Senatului privind procesul legislativ poate fi o experiență frustrantă pentru cetățeni. Ce se întâmplă acum? În comisiile de specialitate se iau cele mai importante decizii din Parlament. ședințele comisiilor nu se înregistrează video și nu se transmit live decât prin excepție. Nu sunt disponibile stenograme pentru ce se discută în comisii sau informații despre prezența parlamentarilor și cum a votat fiecare.

Textele de lege propuse, amendamentele, avizele diverselor autorități sunt de multe ori PDF-uri scanate. Nu se pot indexa de către motoarele de căutare, nu se poate căuta în ele, practic sunt foarte greu utilizabile.

Amendamentele sunt, de multe ori, cea mai importantă parte din tot procesul legislativ, dar nu sunt disponibile public decât post-factum, după adoptarea sau respingerea lor. Nu există o platformă pentru consultări on-line pe marginea proiectelor de legi sau amendamentelor, așa cum au parlamentul francez sau administrația islandeză. Sunt doar câteva exemple care arată că mai este o cale lungă de parcurs până la un Parlament Deschis, un parlament al cetățenilor. E un drum pe care USR vrea să fie făcuți pași concreți”, a adăugat deputatul USR.

Grupul USR propune partidelor parlamentare să adopte un pachet de 7 măsuri:

1. înregistrarea și transmiterea live video a tuturor ședințelor comisiilor parlamentare;
2. consemnarea prezenței și a voturilor nominale atât în comisii, cât și în plen, cu publicarea lor în timp real;
3. utilizarea formatelor editabile pentru documentele din procesul legislativ, care permit atât preluarea automată, cât și găsirea cu ușurință a informațiilor;
4. facilitarea consultării publice pe inițiativele legislative printr-o platformă de consultare online cu cetățenii;
5. publicarea amendamentelor propuse în procesul legislativ pe Internet, de la momentul depunerii lor;
6. realizarea și publicarea rapoartelor de activitate anuală ale fiecărui parlamentar, pe pagina de internet, în format deschis;
7. promovarea educației asupra rolului legislativului într-o democrație.

Deputatul USR a precizat că procesul de transparentizare va fi aplicat și în plan local, în ceea ce privește administrația Bucureștiului

Numele tau: Adresa de e-mail:
Masuri propuse pentru facilitarea interactiunii cetatenilor cu Parlamentul
Articol - Masuri propuse pentru facilitarea interactiunii cetatenilor cu Parlamentul
Cerem partidelor sa sustina un Parlament Deschis
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...