Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Modificari la Legea 448 din 2006, recunoasterea oficiala a limbajului mimico gestual

Publicat: / Actualizat: /
Modificari la Legea 448 din 2006, recunoasterea oficiala a limbajului mimico gestual
'Afiș articol "Modificari la Legea 448 din 2006, recunoasterea oficiala a limbajului mimico gestual"
Autoritatea Natională pentru Persoanele cu Dizabilitati sustine infiintarea Corpului interpretilor de limbaj mimico- gestual.
Publicat: / Actualizat:
4.723 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Modificari la Legea 448 din 2006, recunoasterea oficiala a limbajului mimico gestual” — Autoritatea Natională pentru Persoanele cu Dizabilitati sustine infiintarea Corpului interpretilor de limbaj mimico- gestual.

trimite

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) propune, printre alte modificări la Legea 448 din 2006 și recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual. De asemenea, ANPD intenționează înființarea unui Centru de informare a persoanelor cu dizabilităţi și demararea unei campanii ample de promovare a drepturilor acestora.

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități susține înființarea Corpului interpreților de limbaj mimico-gestual, la care vor putea apela instituțiile publice atunci când vor avea nevoie, se arată într-un comunicat de presă.

Legea 448 din 2006, cu modificările și completările ulterioare, reglementeză și protejează drepturile tuturor persoanelor cu dizabilități. În cazul persoanelor cu deficiențe de auz, acest act normativ stipulează la art. 61, alin. f, că “În vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, informațional și comunicațional, autoritățile publice au obligația să ia măsuri specifice, printre care și asigurarea de interpreți autorizați ai limbajului mimico-gestual și ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate”.
 
Conform art. 69, “Autoritățile și instituțiile centrale și locale, publice sau private, asigură pentru relațiile directe cu persoanele cu handicap auditiv ori cu surdocecitate interpreți autorizați ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific persoanei cu surdocecitate.”
 
Legislația din domeniul educației preia obligațiile prevăzute în legea 448 astfel, potrivit Ordinului MEC 3051/2016, trebuie asigurată comunicarea prin utilizarea limbajului mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, pentru ca aceștia să beneficieze de șanse egale la educație. De altfel, elevii cu deficiențe de auz se confruntă cu mai multe probleme în procesul educațional, una dintre acestea fiind lipsa cadrelor didactice cunoscătoare de limbaj mimico-gestual.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat ieri seară la România TV că după finalizarea Legii salarizării unitare, urmează să intre în dezbatere publică Legea 448/2006.Numele tau: Adresa de e-mail:
Modificari la Legea 448 din 2006, recunoasterea oficiala a limbajului mimico gestual
Articol - Modificari la Legea 448 din 2006, recunoasterea oficiala a limbajului mimico gestual
Autoritatea Natională pentru Persoanele cu Dizabilitati sustine infiintarea Corpului interpretilor de limbaj mimico- gestual
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...