Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Noutati privind perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap

Publicat: / Actualizat: /
Noutati privind perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap
'Afiș articol "Noutati privind perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap"
Majorarea de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni a perioadei de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap
Publicat: / Actualizat:
3.626 vizionări
2
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Noutati privind perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap” — Majorarea de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni a perioadei de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap

trimite

Guvernul a adoptat o Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Noile prevederi vizează: continuitatea în acordarea drepturilor; evitarea situațiilor în care termenul nu poate fi respectat din cauza volumului mare de lucru; simplificarea și fluidizarea activității comisiei; asigurarea confidențialității datelor, care va elimina discriminarea la angajarea în muncă sau la înscrierea în diferite programe de formare; ușurarea vieții persoanelor cu dizabilități, aflate în situația de a finaliza un dosar de încadrare în grad de handicap și de a începe imediat pregătirea pentru întocmirea celui de revizuire; reducerea efortului si costurilor administrative, atât ale beneficiarilor cât și ale administratiei publice.

Documentul aprobat simplifică procedurile pentru încadrarea în grad de handicap, dând posibilitatea depunerii cererii tip de evaluare complexă și a documentelor necesare nu numai de către persoana solicitantă, așa cum este prevăzut în momentul de față, ci și de familia sa, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist, organizaţia neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap, sau, în lipsa acestora, de către orice persoană care o poate reprezenta. Această simplificare va ușura situația persoanei cu dizabilități.

De asemenea, termenul de depunere a cererii-tip de evaluare complexă și a documentelor necesare în cazul persoanelor care solicită reevaluarea a fost prelungit de la 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, la 60 de zile. În acest fel, se asigură o perioadă de timp suficientă pentru continuitate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap al căror certificat va expira și pentru care comisia de evaluare trebuie să elibereze unul nou.

Hotărârea de Guvern schimbă și termenul de soluționare al contestațiilor de la 45 la 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea în Registrul de evidență al Comisiei Superioare. Această măsură a fost luată având în vedere volumul mare de activitate al comisiei superioare, de aproximativ 1.300 de contestații lunar.

În plus, noul act normativ prevede mărirea perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni.

Această măsură va avea impact asupra a 243.827 de persoane, care reprezintă 30,76% din totalul persoanelor încadrate în grad de handicap. Dintre acestea, 3.892 au certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate de 6 luni, iar 239.935 au certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate de 12 luni.

Certificatele eliberate până la data intrării în vigoare a acestei hotărâri rămân valabile până la sfârșitul perioadei de valabilitate, urmând ca în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, comisiile de evaluare să înlocuiască doar certificatele de încadrare în grad și tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, conform noului model aprobat, fără o reevaluare a persoanelor respective de către ANPD.

În vederea aplicarii măsurilor cuprinse în prezentul act normative, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va emite instrucțiuni cu privire la modalitatea de emitere a noilor modele de certificate.

1 recenzii (4 / 6)
Numele tau: Adresa de e-mail:
Noutati privind perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap
ION FLORIAN49
4/6
Am fost pensionar de invaliditate gr 1 fac dializa din 30 04 1996 pe liga pensie am primit cf legi 19 si ulteror legea 263 din 2010 indemnizatie de insotitor. pe data de 25 09 2014 am trecut la limita virsta indemnizatia ffind definitiva cf legi ppensiilor din 2008 am primit certificat handicap gr 1 permanent

in 16 martie 2016 amn optat pt asistent social cf art 42 si ordinului de minuistru 2272 din 30 octombrie 2013 nu iteleg de ce mi sa aCORDAT ACEST CERTIFICAT PE UN AN DACA LA SOLICITARWEA OPTIUNI ERA PERMANENT/ MENTIONEZ CA LA SOLICITARE AVEAM 67 ANI
Articol - Noutati privind perioada de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap
Majorarea de la 6 luni la 12 luni respectiv de la 12 la 24 luni a perioadei de valabilitate a certificatului de incadrare in grad si tip de handicap
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...