Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Pensia de invaliditate acordata persoanelor cu dizabilitati

Publicat: / Actualizat: /
Pensia de invaliditate acordata persoanelor cu dizabilitati
'Afiș articol "Pensia de invaliditate acordata persoanelor cu dizabilitati"
Persoanele cu handicap/dizabilitati care depun la casele de pensii teritoriale dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie sa faca dovada vechimii in munca.
Publicat: / Actualizat:
21.996 vizionări
7
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Pensia de invaliditate acordata persoanelor cu dizabilitati” — Persoanele cu handicap/dizabilitati care depun la casele de pensii teritoriale dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie sa faca dovada vechimii in munca.

trimite

La art.55 HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se precizează că "încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale", iar "evaluarea capacității de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea persoanei interesate, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacității de muncă, din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale (alin (1) art.81).

Potrivit prevederilor cuprinse în Decizia 680/9 august 2012 emisă de Curtea Constituțională, persoanele cu handicap/dizabilități care depun la casele de pensii teritoriale dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie să facă dovada vechimii în muncă, eliminind din Legea 263/2011 privind sistemul public de pensii, articolul care stabilea stagiul minim de cotizare în raport cu vârsta.

Pensia de invaliditate se va acorda în toate cazurile în care persoanele cu handicap/dizabilități ce nu au împlinit vârsta de pensionare dar care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legatură cu munca și sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate, chiar dacă nu au muncit niciodată.

Prin Decizia Curții Constituționale (680/2012) și a Legii 37/2013 care modifică Legea pensiilor (263/2010), persoanele cu handicap/dizabilități care beneficiază doar prestația socială (indemnizația lunară+ buget personal complementar lunar) și este încadrat în grad de invaliditate, poate primi pe lânga prestația socială și indemnizația lunară (dacă au a optat în locul asistentului personal) și pensia de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, chiar dacă nu a muncit niciodată.

Procedura obținerii pensiei de invaliditate pentru persoanele cu handicap/dizabilități

1. Prezentarea la medicul specialist (neurolog, ortoped, s.a) care, pe baza actelor medicale (ieșiri din spital și certificatul de handicap), va face un referat necesar întocmirii dosarului pentru încadrarea în grad de invaliditate.

2.Încheierea unui Contract de asigurat cu Casa de Pensii de pe  raza de domiciliu prin achitarea unei taxe de asigurat, pentru care se eliberează o chitanță, necesară pentru completarea unui dosar ce se va depune la comisia de expertiză. Taxa de asigurat se achită pentru minim o lună de zile.

3.  Se întocmește dosarul pentru încadrarea în grad de invaliditate care cuprinde:
-  cererea privind acordarea pensiei de invaliditate;
-  documente medicale;
-  certificatul de handicap;
-  copie după cartea de identitate;
- referatul medicului specialist (prevăzute la art. 76, alin. (1), lit. b) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010)
-  contractul de asigurat încheiat cu Casa de Pensii de pe  raza de domiciliu;
- chitanța eliberată Casa de Pensii de pe  raza de domiciliu care atestă că a fost achitată taxa de asigurat;

Dosarul se depune la Comisia de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii de pe  raza de domiciliu.

4.Medicul expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă emite un certificat de invaliditate.

5. Depunerea certificatului de invaliditate la Casa Teritorială de Pensii care va emite Decizia de pensionare.

3 recenzii (4 / 6)
Numele tau: Adresa de e-mail:
Pensia de invaliditate acordata persoanelor cu dizabilitati
Kiss
4/6
Sfatul meu este sa va uitati peste criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte
încadrarea în grad de handicap. prostemcell.ro - images...
Daca vedeti ca handicapul sotiei se incadreaza la o anumita catergorie puteti sa le aratati si comisiei de evaluare la ce articol si litera se incadreaza. Este bine sa va evaluati sincer si singur, inainte sa va luati un avocat!
cracinnicolae
4/6
Sotia mea Cracin Mariana a urmat toate demersurile de mai sus,avand handicap gradul 2.cu suma de 270lei Afost respinsa la Videle ,dupacare am facut contestatie la Bucurest pt acea suma sociala de 450 lei nua muncit niciodata.La comisie a fost respinsa sub pretextul,COPII AI PUTUT SA FACI dupa care raspunsul primit a fost negativ .In instanta nu am avut bani sa i dam in judecata,Varog frumos sa mi teimiteti un rspuns indiferent cum va fi.VA MULTUMESC
Marin
4/6
Bună ziua! Aş vrea să întreb dacă am pensie de invaliditate, grad de handicap (dizabilităţi vizuale), pot face un curs de computer după care să mă angajez? În acel moment, vreau să renunţ la pensia de invaliditate şi să merg ca salariat. Cum să procedez?
Articol - Pensia de invaliditate acordata persoanelor cu dizabilitati
Persoanele cu handicap dizabilitati care depun la casele de pensii teritoriale dosarele pentru primirea pensiei de invaliditate nu mai trebuie sa faca dovada vechimii in munca
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...