Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Social

Planul National de Cancer, o prioritate in strategia sistemului de sanatate din Romania

Publicat: / Actualizat: /
Planul National de Cancer, o prioritate in strategia sistemului de sanatate din Romania
Afiș articol "Planul National de Cancer, o prioritate in strategia sistemului de sanatate din Romania"
In cadrul evenimentului participantii au scos in evidenta necesitatea implementarii de urgenta a unui Plan National de Cancer.
Publicat: / Actualizat:
1.087 vizionări
0
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Planul National de Cancer, o prioritate in strategia sistemului de sanatate din Romania” — In cadrul evenimentului participantii au scos in evidenta necesitatea implementarii de urgenta a unui Plan National de Cancer.

trimite

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a organizat, cu sprijinul Asociațiilor membre, o serie de evenimente în țară și în Parlamentul României în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu ocazia “Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului”, marcată în 4 februarie.

Tema evenimentului a ramas, ca și în anul 2016, Planul Național de Cancer — o prioritate în strategia sistemului de sănătate din România — un deziderat al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În cadrul evenimentului participanții au scos în evidență necesitatea implementării de urgență a unui Plan Național de Cancer, cu toate elementele necesare: accesul tuturor pacienților la tehnici de diagnostic și tratament de ultimă generație, profilaxia primară, profilaxia secundară, Registrul Național de Cancer, măsuri pentru managementul reintregrării pacientului oncologic în societate, măsuri care să ajute la formarea și crearea unor profesioniști în oncologie, măsuri care să ducă la o mai bună coordonare a cercetării în oncologie, pentru a nu mai fi codașii Europei privind starea de sănătate a populației și pentru a avea acces la investigații și tratamente moderne, salvatoare de vieți.

În Parlamentul României, acest eveniment internațional a fost marcat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, unde au participat parlamentari, senatori, medici, pacienți, Ministrul Sănătătții și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanții Asociațiilor membre FABC din București și din țară, reprezentanții companiilor farmaceutice, reprezentanții clinicilor de servicii medicale.Tema evenimentului a incitat și a generat dezbateri aprinse.

“Luptăm ca partidele să includă în programele politice cerințele pacienților. De asemenea, vrem ca procentul din PIB alocat Sănătății să crească anual. Se va lucra la un nou pachet de legi, care să includă toate reglementările, un Codex unic al Sănătății. Vom fi mereu deschiși propunerilor asociațiilor de pacienți și chiar dorim să-i implicăm în actele decizionale”, a declarat Prof. Dr. Cornel Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Prof. Dr. Florian—Dorel Bodog, Ministrul Sănătății, a explicat că sunt în curs de aplicare toate promisiunile din timpul campaniei.

“Am desființat comisiile de specialitate pentru aprobarea tratamentelor inovative de la nivelul CNAS, medicii curanți având libertatea și responsabilitatea deplină în prescrierea tratamentelor pacienților. Am adăugat încă 13 molecule pe lista compensatelor ce se vor aproba în prima ședință de guvern. Guvernul nostru, dacă nu vom pica la moțiunea de cenzură, va pune pacientul în mijlocul strategiei pentru Sănătate. Suntem în discuții pentru a aduce în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc. Voi constitui un grup de lucru format din specialiști care să lucreze la protocoalele terapeutice pentru oncologie, care sunt obligatorii în prescripția tratamentelor”, a explicat acesta.

Dr. Marius Geantă, președintele InoMed și moderatorul evenimentului, a subliniat accesul precar la terapii inovatoare: ,,Dacă din anul 2008 și până în prezent, în UE au intrat 79 de noi molecule pentru tratarea cancerelor, în România au intrat doar 7. […] Dr. Marius Geanta, a afirmat, conform sondajelor IMAS, că peste 90% este procentul de încredere al pacienților în medicii curanți și doar 1% în sistemul public de sănătate.

“FABC este și trebuie să fie un pol de presiune constructiv. Suntem o triadă, noi pacienții, medicii și industria farmaceutică. Politicienii vin și pleacă, noi rămânem. De aceea trebuie să construim o triadă, care sa fie consultată în construcția și dezbaterile privind Planul Național pentru Cancer și în toate deciziile ce privesc, în mod direct, pacienții. Noi, pacienții, vom realiza și vom implementa Registrul Bolnavilor de Cancer și-l vom dona autorităților”, a menționat Cezar Irimia, Președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost marcată prin evenimente desfășurate în Iași prin Asociația Bolnavilor de Cancer Iași și Asociația Câștigă Viață, Bacău prin Asociația Sofi Roz, Bistrița prin Asociația “Clubul Amazoanelor Bistrițene”, Brașov prin Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov, Giurgiu prin Asociația Bolnavilor de Cancer și Hepatită Giurgiu, Suceava prin Asociația Bolnavilor de Cancer, Targu-Jiu prin Asociatia de Oncologie “Sfanta Ana”, unde pacienți, medici, autorități locale, parlamentari și reprezentanți ai mass-media, au marcat această zi prin conferințe specifice, emisiuni tv și radio, distribuirea de materiale informative.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Planul National de Cancer, o prioritate in strategia sistemului de sanatate din Romania
Articol - Planul National de Cancer, o prioritate in strategia sistemului de sanatate din Romania
In cadrul evenimentului participantii au scos in evidenta necesitatea implementarii de urgenta a unui Plan National de Cancer
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...