Articol din categoria Social
Plasture cu senzori care poate monitoriza nivelul de zahar din sange
Oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda revolutionara pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.
Previzualizare mesaj:
trimite
Autor: Lavinia Elena Niculicea
Oamenii de ştiinţă au proiectat un plasture cu senzori care poate monitoriza nivelul de zahăr din sânge prin examinarea pielii transpirate.
Acest plasture are nevoie doar de o milionime litru de sudoare, mai degrabă, decât un tricou îmbibat de sudoare la sala de gimnastică, pentru a face testarea.
Echipa – din Coreea de Sud – a arătat că metoda este precisă şi că ar putea ajuta în cele din urmă pacienţii cu diabet zaharat.
În cadrul testelor suplimentare efectuate pe şoareci, senzorii au fost conectaţi la un petic de ace mici prin intermediul căruia a fost furnizată, în mod automat, medicamentaţia specifică diabetului zaharat.
Echipa de la Universitatea Naţională din Seul a încercat să depăşească provocarea, ce constă în nevoia de ,,colectare dureroasă a sângelui”, necesară în cazul pacienţilor cu diabet.
Tipuri de diabet
• Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de un sistem imunitar deficitar care atacă şi distruge celulele producătoare de insulină în pancreas.
• Diabetul de tip 2 este adesea cauzat de un stil de viaţă nesănătos care afectează capacitatea naturală a organismului de a controla nivelul de zahăr din sânge.
• Pacienţii cu aceste condiţii de sănătate trebuie să-şi controleze frecvent nivelul de zahăr din sânge pentru a preveni agravarea bolii, şi în unele cazuri, chiar decesul.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă trebuie să depăşească o serie de provocări pentru a face această metodă funcţională.
Cea mai mare provocare o reprezintă faptul că în sudoare nivelul de zahăr este mai scăzut decât în sânge şi, de aceea, indicele glicemic este mai greu de măsurat, cu atât mai mult cu cât din componenţa sudorii fac parte mai multe substanţe chimice, de pildă, acidul lactic, care ar putea influenţa rezultatele.
Plasturele dezvoltat de către cercetători conţine trei senzori care monitorizează nivelul de zahăr, unul care testează aciditatea transpiraţiei şi unul care măsoară cantitatea acesteia.
Senzorii sunt încorporaţi într-o membrană poroasă care permite absorbţia transpiraţiei.
Toate aceste informaţii sunt transmise către un dispozitiv electronic portabil care analizează şi măsoară nivelul de zahăr.
Testele efectuate în laborator au indicat că rezultatele dispozitivului sunt corecte şi în conformitate cu nivelul de zahăr calculat prin metoda actuală de interpretare a valorilor sângelui, aşa cum se specifică în publicaţia Science Advances.
Cu toate acestea, pentru etapa următoare cercetătorii au apelat la şoarecii cu diabet zaharat.
Ei au folosit dispozitivul de măsurare a indicelui glicemic pentru a controla o serie de microace şi de a administra şoarecilor doze de metformin, medicament destinat diabeticilor.
,,Sistemul pe care l-am dezvoltat reprezintă un nou progres important în ceea ce priveşte eforturile noastre de a dezvolta un dispozitiv care să fie uşor de folosit de către diabetici şi care să nu provoace durere şi disconfort”, au concluzionat cercetătorii.
Cu toate acestea, există un salt între a dovedi că ceva poate detecta nivelul de zahăr în cadrul testelor efectuate în laborator şi a transforma acest lucru în ceva fiabil în care oamenii să-şi pună viaţa în mâinile lui.
Deci, cercetătorii doresc ca în continuare să testeze modul în care funcţionează această metodă pe termen lung.
Oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda revolutionara pentru persoanele care sufera de diabet zaharat
observatorul .RO
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro